Košarka

Francozinje na zadnji tekmi kvalifikacij 'streznile' razglašene Slovenke

Charleville-Mezieres, 21. 11. 2018 22.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
1

Slovenske košarkarske reprezentantke so z visokim porazom zaključile z nastopi v sicer uspešnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki ga bosta prihodnje leto gostili Latvija in Srbija. Slovenkam se je z obrestmi za tesen februarski poraz v Celju maščevala evropska podprvakinja Francija in po zaslugi visoke zmage pred domačimi gledalci tudi osvojila prvo mesto v skupini (88:44).

Shante Evans (z žogo) je s soigralkami napredovanje na EuroBasket potrdila že v prejšnjem krogu na tekmi s Finsko.
Shante Evans (z žogo) je s soigralkami napredovanje na EuroBasket potrdila že v prejšnjem krogu na tekmi s Finsko. FOTO: Damjan Žibert
Očitno so bile igralke preveč prazne po sredini tekmi na Finskem in uvrstitvi na evropsko prvenstvo. Proti vrhunski zasedbi Francije smo sicer poskusili nekaj napraviti, a nič se nam ni izšlo po naših željah. Vseeno moram dekletom še enkrat čestitati za izjemno delo v kvalifikacijah. Dobile so pet tekem in se zasluženo uvrstile na EP, kamor potujemo z željo, da tam pokažemo našo igro, se pravi čvrsto, agresivno obrambo, ki nam omogoča lahke koše. Tega danes nismo pokazali in upam, da je bila ta tekma dobro šola za prihodnost. Damir Grgić, selektor slovenske reprezentance

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca, ki si je že v prejšnjem krogu zagotovila mesto na evropskem prvenstvu 2019, je v zadnjem nastopu v kvalifikacijah doživela prvi poraz. Na severu Francije je morala priznati premoč evropskim podprvakinjam, ki so visoko zmagale z 88:44. Varovanke selektorja Damirja Grgića, ki so kvalifikacije končale z izkupičkom 5-1, bodo od 27. junija do 7. julija drugič zapored udeleženke zaključnega turnirja najboljših šestnajstih evropskih reprezentanc, ki bo potekal v Srbiji in Latviji.

Slovenke bodo tekmice na evropskem prvenstvu dobile 12. decembra na žrebu v Beogradu. V katerem bobnu bodo, bo znano v prihodnjih dneh, ko bo Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) objavila lestvico držav, ki se oblikuje na podlagi večletnih rezultatov. Glede na to, da je Slovenija šele lani na EuroBasketu v Pragi nastopila na prvem velikem tekmovanju in da s temi prvimi točkami zaseda 63. mesto na svetu oziroma 23. med evropskimi reprezentancami, si kaj več od tretjega kakovostnega bobna, verjetno ne mora obetati.

Motivirane Francozinje prevelik zalogaj
Evropsko prvenstvo bo potekalo v Beogradu, Nišu, Zrenjaninu in Rigi, zaključni boji pa bodo v prestolnici Srbije. Poleg Slovenije ter obeh gostiteljic Srbije in Latvije bodo na prvenstvu nastopile še Turčija, Rusija, Španija, Češka, Francija, Belorusija, Črna gora, Velika Britanija, Belgija, Madžarska, Italija, Ukrajina in Švedska. Tekmo s Francijo v Charleville-Mezieresu bodo skušale Slovenke sicer čim prej pozabiti. Domačinke, ki so bile srebrne na zadnjih treh evropskih prvenstvih ter na olimpijskih igrah v Londonu 2012, so bile izjemno motivirane in so se želele na vsak način oddolžiti za nepričakovan poraz, ki so ga februarja doživele v Celju.

To jih je uspelo, zmago in prvo mesto v skupini pa so si praktično zagotovile že v uvodnih minutah. Očitna je bila razlika v višini, ki so jo gostiteljice s pridom izkoristile, kakor tudi v ostalih košarkarskih elementih. Francija je dobila skok s 54:29, zadela je enajst trojk, imela 24 podaj, med strelke se je vpisalo enajst igralk, pet od teh pa je imelo dvomestno število točk. Pri Sloveniji je to uspelo le Zali Friškovec (trojke 3:4, 12 točk), medtem ko je bila prva posameznica tekme brez dvoma Endene Miyem, 30-letna francoska zvezdnica iz severnoameriške lige WNBA. Članica ekipe Minnesota Lynx je poleg 17 točk prispevala še enajst skokov. 

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, 6. krog:

- skupina E:
Francija ‒ Slovenija 88:44 (31:9, 16:9, 24:15, 17:11)
Miyem 17 točk in 11 skokov, Hartley 16 in 5 podaj, Gruda in Johannes 11; Friškovec 12, Oblak 9

Romunija ‒ Finska 71:60

Lestvica: 1. Francija 11 točk, 2. Slovenija 10, 3. Romunija 8, 4. Finska 6.

Lestvica drugouvrščenih reprezentanc: 1. Češka 11 točk, 2. Belorusija 11, 3. SLOVENIJA 11, 4. Madžarska 10, 5. Ukrajina 10, 6. Švedska 10, 7. Grčija 10, 8. Slovaška 10.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
22. 11. 2018 15.07
+6