Košarka

Laso: Dončić najboljši v Evropi, toda Real brez njega ne bo slabši

Madrid, 10. 10. 2018 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Madridski Real po jubilejnem desetem evropskem naslovu začenja novo sezono v Evroligi. Trener Pablo Laso ne bo mogel računati na najboljšega posameznika minulega leta, Luka Dončića, a bo slovensko izročilo v taboru belega baleta nadaljeval Klemen Prepelič.

Dončić (desno) s svojim "košarkarskim očetom" Lasom na eni od tekem Reala v minuli sezoni.
Dončić (desno) s svojim "košarkarskim očetom" Lasom na eni od tekem Reala v minuli sezoni. FOTO: AP

Carigrajska Darušafaka bo kot prva preizkusila pripravljenost madridskega Reala v novi sezoni Evrolige, v kateri bo kraljevi klub branil jubilejni (in rekordni) deseti naslov. V ekipi trenerja Pabla Lasa je tudi slovenski branilec Klemen Prepelič, ki pa ga s soigralci čaka težka naloga: nadomestiti bodo morali izjemne predstave Luka Dončića, potem ko se je Ljubljančan po šestih letih v Madridu, kjer se je prelevil v enega najboljših košarkarjev stare celine, preselil čez lužo k Dallas Mavericks.

"Ves ta čas, ko sem pri Madridu, nisem nikoli mislil, da je moja ekipa slabša od tiste iz prejšnje sezone," je na vprašanje o Dončiću pred tekmo z Darušafako odgovoril Laso. "Vedno je težko primerjati. Z negativnega vidika ti rečejo, da si izgubil Dončića, najboljšega igralca Evrope, enega najbolj odločilnih, tako da misliš, da si slabši. A vedno poskušam iz igralcev iztisniti več reči, da bi bili še boljši," dodaja prekaljeni strateg.

Priti na zaključni turnir je tudi matematika
Za cilj si je postavil dobro igro od začetka sezone in čim več zmag predvsem na domačem parketu, Real pa bo Lasovih besedah želi zgolj osvojiti eno od prvih osmih mest, ki vodijo v končnico. 

"Če je težje priti na zaključni turnir kot ga osvojiti? Da, meni se zdi, da je. Na 'Final Fouru' moraš dobiti dve tekmi, da pa prideš do tja pa moraš trikrat zmagati v končnici, še prej pa najmanj 16- ali 17-krat, skorajda gre za vprašanje matematike. Tekom sezone vidiš ekipe in si misliš, da bi jih, če pridejo na 'Final Four', lahko premagal, a do tja moraš priti. To, da ti uspe, je neverjeten uspeh," je v pogovoru z domačimi mediji še povedal Laso.

'Vitoria je moje mesto'
"Ne razmišljam preveč o tem, da bo zaključni turnir v Vitorii, čeprav je to moje mesto, tam sem se rodil in tam smo osvojili državni naslov, pokal in superpokal, a več ne morem povedati ... Upajmo, da bomo igrali v Vitorii," priznava Realov strateg.

Velika obremenitev bo očitno v prihajajoči sezoni na Sergiu Llullu in Facundu Campazzu, ki je tudi prevzel Dončićevo številko dresa (7). Laso pravi, da se ne obremenjuje s položajem organizatorja igre, kjer vidi, če bo to potrebno, tudi štajerskega ostrostrelca Prepeliča.

'Klemen, Rudy in Fabien lahko pomagajo v vsakem trenutku'
"Miren sem, kar se tiče položaja organizatorja igre. Imam dva igralca, ki sta med najboljšimi v Evropi na svojem položaju, menim pa, da bi lahko bila pomoč Melwina (Pantzarja) tekom sezone še kako pomembna. Fanta že poznamo in lahko nam pomaga. Tudi Fabien (Causeur), Rudy, (Fernandez) in Klemen nam lahko tam pomagajo v katerem koli trenutku," dodaja Laso.

"Ekipo smo sestavili z zavedanjem, da smo v zadnjih sezonah morali odigrati skorajda 80 tekem, želimo pa biti konkurenčni iz dneva v dan. Upam, da vseh 16, ki jih bo začelo sezono, ne bo imelo nikakršnih težav, čeprav bo meni nato težje odmerjati minute. Raje sam odločam o tem, kdo ne bo igral, kot da bi moral to storiti zaradi poškodb. Iz tega smo v minuli sezoni že doktorirali."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mejacrnikal
13. 10. 2018 07.35
Evroliga domet F 4
papi1
10. 10. 2018 22.22
+1
Real je brez njega že slabši.
sLOVEnija2019
10. 10. 2018 19.13
+1
dvomim da bodo letos kaj dosegli
Sunflower0
10. 10. 2018 17.12
+8
Real je letos pri obeh moštvenih športih(in sta tudi najbolj popularna)izgubil najboljšega igralca oziroma nosilca igre.Pri košarki Dončiča in pri nogometu Ronalda.Slabo se piše letošnja sezona.