Košarka

Legendarni Jordan: Ob Kobejevi smrti je umrl del mene

Los Angeles, 25. 02. 2020 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nabito polnem Staples centru je potekala spominska slovesnost za tragično preminulim zvezdnikom košarkarske lige NBA Kobejem Bryantom in njegovo 13-letno hčerko Gianno, ki sta skupaj še s sedmimi ljudmi umrla v januarski nesreči helikopterja. s čustvenim nagovorom se je od "brata" poslovil tudi Michael Jordan, ki je v desetminutnem govoru spregovoril o odnosu s pokojno legendo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Spominska slovestnost
    02:10
    Iz 24UR: Spominska slovestnost
  • Iz 24UR: Ganljivo v Staples Centru
    02:07
    Iz 24UR: Ganljivo v Staples Centru

Spominska slovesnost, ki jo je vodil sloviti komik Jimmy Kimmel, je bila nabita s čustvi, poleg njega pa so se na odru zvrstila številna zvezdniška imena, ki so se na svoj način poslovila od legendarnega Kobeja Bryanta. Med drugim so se s petjem od košarkarja poslovile Beyonce, Alicia Keys in Christina Aguilera, največ pozornosti pa sta s čustvenima govoroma vzbudila Kobejeva vdova Vanessa Bryant in legendarni Michael Jordan

Michael Jordan in Kobe Bryant v času, ko je slednji šele dobro začenjal košarkarsko zgodbo z Lakersi.
Michael Jordan in Kobe Bryant v času, ko je slednji šele dobro začenjal košarkarsko zgodbo z Lakersi. FOTO: AP

Eden največjih košarkarjev zadnjih desetletij je spregovoril o svojem odnosu s pokojnim Kobejem, ki je prešel vse od nadležnega do bratstva. Jordan je namreč v času, ko je Bryant začel pisati svojo košarkarsko pravljico, počasi končeval kariero. Takrat 17-letni Kobe je bil trdno odločen, da preseže Jordanove uspehe s Chicago Bullsi, česar pred javnostjo ni skrival. 

"Prav to je bilo tisto, kar sem oboževal pri tem mulcu, resnično oboževal. Ne glede na to, kje me je videl, vedno me je želel preseči," je o Bryantovi želji po presežkih dejal legendarni košarkar. 

"Ob Kobejevi smrti je umrl del mene" je s solzami v očeh dejal Jordan, ki je priznal, da sam sebe ni vajen gledati v tako čustveni luči. Ob tem se je pošalil na račun "memeja" z jokajočim Jordanom, ki je leta krožil po spletu: "Pa sem spet dober za nekaj let. Svoji ženi sem dejal, da ne bom sposoben narediti tega. Nisem se želel spet naslednja tri, štiri leta gledati na spletu. Toda tako Kobe vpliva name." 

Spominjal se je obdobja po koncu košarkarske poti, ko ga je Kobe v poznih večernih urah zasul s telefonskimi klici in sporočili. Prosil ga je za vse mogoče košarkarske nasvete, pa tudi nasvet, kako se vklopiti v igro trenerja Philla Jacksona, s katerim je Jordan šestkrat osvojil NBA. 

Jordan o pokojnem prijatelju: "Tako na igrišču kot tudi pri očetovstvu Kobe ni varčeval z energijo. Vedno je dal vse od sebe."
Jordan o pokojnem prijatelju: "Tako na igrišču kot tudi pri očetovstvu Kobe ni varčeval z energijo. Vedno je dal vse od sebe." FOTO: AP
Vanessa Bryant, vdova pokojnega Kobeja Bryanta, je v ponedeljek na sodišču v Los Angelesu vložila tožbo proti podjetju, ki je imelo v lasti helikopter, s katerem sta se smrtno ponesrečila tudi njen soprog in hčerka Gianna.

Svojega nekdanjega trenerja Jacksona je MJ obiskal tudi v Los Angelesu, pri tem pa naletel na motiviranega Byanta, ki se je na vsak način želel pomeriti s svojim dolgoletnim idolom. "Si prinesel svoje čevlje," je takrat vprašal upokojeno legendo. 

"Želel je postati kar se da najboljši. Ko sem ga bolje spoznal, sem želel postati njegov veliki brat. Včasih je bil res nadležen, vendar vedno je znal izvleči največ iz ljudi," se je spominjal Jordan. Tudi s pomočjo nasvetov svojega velikega idola je Bryant nanizal nekaj neverjetnih košarkarskih dosežkov in si v očeh mnogih prislužil status Jordanovega naslednika. Z Lakersi je petkrat osvojil NBA, v tem času pa nanizal več točk (33,643) kot Jordan (32,292). 

Bryantov prvi trener Del Harris je v nedavnem intervjuju za The New York Times dejal, da je njegovega varovanca gnala prav želja po preseganju Jordanovih dosežkov: "Zanimalo ga je le eno. Osredotočen je bil le na to, da postane najboljša različica sebe. V njegovi glavi je to pomenilo, da izzove uspehe Michaela Jordana. Ljudje se lahko prerekajo, ali mu je to v resnici uspelo, vendar brez dvoma, je Kobe dosegel večji del svojih velikih sanj." 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
25. 02. 2020 09.52
+12
Seveda ne bomo pisali o tem, da je Christina Aguilera zapela "Ave Marijo" in to v latinščini. V sloveniji bi jo 75 "znanstvenikov" obsodilo na ječo.
Iluzionist
25. 02. 2020 09.37
+9
ko je umrl izumitelj penicilina ljudje niso niti približno toliko jokali
BitterTruth
25. 02. 2020 09.59
+10
skoda ker nisi vedel kdo ta tip je, da bi njegovo ime zapisal, Alexander Fleming...
DaDo77
25. 02. 2020 09.34
-19
Kdo? A zdej se bo pa že vsak neznanec poklanju Kobeju samo zato da pride v novice.. Podn 🤦‍♂️
Rade 74
25. 02. 2020 09.28
+27
Največji vseh časov MJ23, zelo lep govor, vredno pogledati, Mamba počivaj v miru.
upornik30
25. 02. 2020 09.01
-15
dejte že nehat plakati nevem koliko dnveno ljudi umre z koronavirusom!
saknukdhwkfnnkj
25. 02. 2020 09.50
+2
BitterTruth
25. 02. 2020 10.01
+3
corona extra, la cerveza mas fina... mnogi padejo kot zrtev tega vsak vikend... kar se pa tice korona virusa je pa smrtnost povsem.primerljiva z navadno gripo, katere se pa ne boji nihce, ceprav vsako leto terja tudi do pol miljona zrtev ali vec...
MesOjediPinGvin
25. 02. 2020 21.01
+2
Še dosti več pa jih vsako leto umre zaradi gripe ali pljučnice... V veliki večini so to starejši ljudje in ljudje s kroničnimi dihalnimi težavami....