Košarka

Dončić 'začaral' prvo zmago Dallasa, Dragićevih 19 ob slavju Vročice

Miami, Dallas, Portland, 24. 10. 2019 05.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenska košarkarja Luka Dončić in Goran Dragić sta se izkazala na uvodnih tekmah nove sezone rednega dela lige NBA. Dončić je odprl novo ero ekipe Dallas Mavericks z izvrstno predstavo in bil s 34 točkami ter devetimi skoki prvo ime zmage nad Washington Wizardsi (108 : 100), Goran Dragić pa je ob slavju ekipe Miami Heat nad Memphis Grizzliesi s 120 : 101 prispeval 19 točk. Brez debija Vlatka Čančarja, ki ga ni bilo v ekipi Denver Nuggets.

Dončić (z žogo) v prodoru ob Jordanu McRaeju in košarkarjih Washingtona.
Dončić (z žogo) v prodoru ob Jordanu McRaeju in košarkarjih Washingtona. FOTO: AP
Dončić je že na uvodni tekmi nove sezone poskrbel za nov mejnik v prvenstvu NBA, saj je postal prvi košarkar v zgodovini lige, mlajši od 21 let, ki je na uvodni tekmi sezone dosegel tako veliko število točk.

Sezona slovenskih košarkarjev v ligi NBA se je začela na vzhodni obali, natančneje na Floridi v Miamiju, kjer je Goran Dragić s soigralci kljub odsotnosti novega zvezdnika Jimmyja Butlerja uspel premagati Memphis Grizzliese. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance  je na parketu prebil 25 minut in v tem času zbral 19 točk, po tri skoke in podaje ter dve blokadi, poleg ene ukradene pa je izgubil še štiri žoge.

MIAMEM

Razprodana miamijska dvorana je namesto zvezdnika Butlerja na koncu slavila novinca Kendricka Nunna in Chrisa Silvo, največ točk je sicer dosegel "staroselec" Justise Winslow (27), dodal je še sedem skokov in ravno toliko podaj, medtem ko je Nunn izvrstno začel svojo prvo sezono v ligi s 24 točkami. Butler zaradi osebnih razlogov tekme ni odigral, je pa lahko videl odlično zadnjo četrtino svojih novih soigralcev, ki so z nizom 24 : 1 obrnili tekmo na glavo, potem ko so zaostajali še 83 : 86. V ključnih minutah sta bila še posebej razpoložena Nunn in Silva.

Spoelstra: Vse je v redu
Drugi izbor letošnjega nabora Ja Morant je v vrstah Grizlijev dosegel 14 točk in podelil še štiri podaje, za goste je bil najučinkovitejši Jaren Jackson Jr. s 17 točkami, Tyus Jones jih je pristavil 15. Poleg Dragićevih 19 točk velja izpostaviti še Bama Adebaya (dvojni dvojček s 14 točkami in 11 skoki), medtem ko je Vročica tekmo dobila tudi brez suspendiranega branilca Diona Waitersa, ki ga je klub dal na hladno zaradi "obnašanja, ki škoduje moštvu", zaradi poškodbe je manjkal tudi James Johnson. Še bolj je v oči bodla odsotnost Butlerja, ki je opravil zadnji trening z moštvom, nato pa vodilnim na čelu z Erikom Spoelstro povedal, da ne bo mogel igrati. 

"Vse je v redu. Vse je dobro," se je glasil komentar trenerja Vročice na temo odsotnega Butlerja. "Mislim, da smo izvrstno začeli, z energijo, nato smo igrali malce površno košarko, obrambno pa nismo igrali v skladu z našo identiteto. V zadnji četrtini pa je bila obrambna energija naelektrena. Velik del tega je bil Chris Silva in Justise (Winslow) ter vsi fantje, ki so bili na igrišču, saj so v obrambi res naredili razdejanje," pa se je tekme dotaknil dvakratni osvajalec šampionskih prstanov z Miamijem.

Vrhunci tekme Miami Heat ‒ Memphis Grizzlies:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić in Porzingis že prinašata zmage Dallasu
Težko pričakovana prva (uradna) tekma latvijskega zvezdnika Kristapsa Porzingisa v dresu Dallas Mavericksov se je razpletla po željah privržencev teksaškega kluba, ki so poleg zmage nad Washington Wizardsi v domači dvorani pozdravljali tudi izvrstno predstavo najboljšega novinca minule sezone Luka Dončića. Ta je bil prvo ime tekme s 34 točkami, 9 skoki in 3 podajami, a tudi kar šestimi izgubljenimi žogami v 34 minutah igre. Porzingis se je na parket v rednem delu sezone po skoraj dveletni odsotnosti vrnil s 23 točkami in 4 skoki v 29 minutah.

DALWAS

Porzingis je zgrešil prve štiri mete, nato pa na klopi zbral svoje misli in v zaključku prve četrtine zbral devet točk v manj kot treh minutah igre. Njegov met se je na koncu obračuna ustavil pri 7/16, sicer pa je skupaj z Dončićem obstreljeval koš Washingtona z ogromne razdalje skozi vso tekmo (Luka 4/9 in Kristaps 3/7), skupno sta na koncu dosegla 57 od Dallasovih 108 točk. Dončićev met je skupno znašal 12/19 in bil več kot dovolj, da so Mavsi otvoritveno tekmo dobili prvič po kar štirih letih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po prerivanju Dončića z Bealom izključitev Američana
Washingtonov novinec Rui Hačimura, prvi na Japonskem rojeni košarkar, ki so ga na naboru izbrali v prvem krogu, je takoj vknjižil dvojnega dvojčka s 14 točkami in 10 skoki, medtem ko je zvezdnik gostov Bradley Beal manj kot teden po dveletnem podaljšanju pogodbe dosegel 19 točk. Čarovniki po hujši poškodbi Ahilove tetive od lanskega decembra seveda še naprej močno pogrešajo Johna Walla. Beal se je v zadnji četrtini sporekel z Dončićem in bil po prerivanju izključen z dvema tehničnima napakama, eno je dobil tudi Ljubljančan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To so samo neumnosti," je po tekmi dejal Beal. "Pred njim je svetla prihodnost. Zelo je zrel za svoja leta. Profesionalec je najbrž že od desetega leta ... Ve, kaj počne,” je dodal.

Wizardsi so se po zaostanku s 23 točkami v zadnji četrtini približali na vsega -7, nato pa je Beal izgubil živce in moral z igrišča. Porzingis je nato z eno roko zabil po "alley-oopu" Jalena Brunsona in pomagal Dallasu mirno pripeljati tekmo do konca. V dvorani American Airlines Center je sicer zevala velika "luknja" v podobi odsotnosti nemške legende Dirka Nowitzkega, ki se je po več kot dveh desetletjih zvestobe Teksašanom po koncu minule sezone poslovil od aktivnega igranja košarke. Zanimivo: Nowitzki je na kakšni domači tekmi zadnjič manjkal davnega leta 1998 ob porazu z Los Angeles Lakersi v stari dvorani Reunion Arena.

Luka Dončić je blestel na otvoritveni tekmi sezone proti Washingtonu:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je že na uvodni tekmi nove sezone poskrbel za nov mejnik v prvenstvu NBA, saj je postal prvi košarkar v zgodovini lige, mlajši od 21 let, ki je na uvodni tekmi sezone dosegel tako veliko število točk. Mlademu Slovencu so domači navijači med tekmo glasno skandirali: "MVP, MVP!" Dončić je po zmagi dejal, da se jim je želel oddolžiti za zaupanje, in četudi ni našel angleške besede za kurjo polt, je nazorno pojasnil, kaj je občutil.

'Občutil sem dodaten pritisk, res neverjetno!'
"Bilo je neverjetno! Občutil sem dodaten pritisk in vedel sem, da ne smem zgrešiti. Res neverjetno! Ne poznam angleške besede za to, ampak kar naježil sem se," je dejal po tekmi.

"Končno je napočil ta trenutek. Zdaj si želim le uživati. Ne želim si nadeti preveč pritiska, ko sem na parketu. Najpomembneje je, želim si zmagovati. Nisem tu, da bi lovil osebne rekorde. Danes nam je odlično uspelo," pa se je glasila ocena Porzingisa.

Tretji Slovenec onkraj luže Vlatko Čančar pa bo moral na svoj prvenec v najmočnejši ligi na svetu še počakati, saj ga ni bilo v kadru moštva Denver Nuggets za obračun s Portland Trail Blazers, ki so ga gostiti v Oregonu dobili s 108:100. Junak večera je bil srbski orjak Nikola Jokić, ki je zbral 20 točk in 13 skokov, čeprav je veliko prvega polčasa presedel na klopi zaradi težav z osebnimi napakami.

Izjemna predstava Kyrieja Irvinga (50 točk, 8 skokov, 7 podaj) je bila premalo za zmago na njegovi prvi uradni tekmi za Brooklyn Netse:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izidi rednega dela sezone lige NBA:

Miami Heat ‒ Memphis Grizzlies 120:101
(Goran Dragić 19 točk, 3 skoki, 3 podaje, 2 blokadi, 1 ukradena in 4 izgubljene žoge v 25 minutah za Miami.)

STATISTIKA

Dallas Mavericks ‒ Washington Wizards 108:100
(Luka Dončić 34 točk, 9 skokov, 3 podaje, 2 ukradeni in 6 izgubljenih žog v 34 minutah.)

STATISTIKA

Portland Trail Blazers ‒ Denver Nuggets 100:108
(Vlatka Čančarja ni bilo v ekipi Denverja.)

STATISTIKA

Charlotte Hornets ‒ Chicago Bulls 126:125
Indiana Pacers ‒ Detroit Pistons 110:119
Orlando Magic ‒ Cleveland Cavaliers 94:85
Brooklyn Nets ‒ Minnesota Timberwolves 126:127
Philadelphia 76ers
‒ Boston Celtics 107:93
San Antonio Spurs ‒ New York Knicks 120:111
Utah Jazz ‒ Oklahoma City Thunder 100:95
Phoenix Suns ‒ Sacramento Kings 124:95

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moto-gp
24. 10. 2019 19.56
Še eno čudežno dete. Tokrat v košarki. Bravo Luka!
Belibog
24. 10. 2019 18.35
+2
Bravo Luka, neverjeten si, tudi Porzingis je iz pravega testa.
Boris JahBoris Hribljan
24. 10. 2019 11.25
+6
A si je glede Dončića kdo kaj drugega mislil? Bravo Luka MAGIC!!!
Adjgalomt
24. 10. 2019 10.08
-26
Take genetike nikdar ne bo deležen čistokrven avtohtoni slovenski neandertalec
Salamandros
24. 10. 2019 11.39
+12
Take genetike kot jo ima Lebron James pa nikol ne bo deležen noben čistokrven Srb :D
Adjgalomt
24. 10. 2019 12.20
-4
Adjgalomt
24. 10. 2019 12.22
-4
Vsaka stvar je za nekaj dobra četudi je zločin. Lebron je potomec sužnjev, ki jih je trgovina ter teansport selekcionirala v najkakovostnejšo preživelo genetiko.
Matjaž ?renc
24. 10. 2019 12.54
+4
Eeeeeeee ti pa si pravi jamski človek, kaj zdamešaš buče pa jabolka skupaj!? Govora je o Luki Dončiču in ne o tebi :D
Matjaž ?renc
24. 10. 2019 09.35
+8
O.K. niso ravno igral S Biki iz Chikaga ampak tudi Čarovniki niso ravno slabi. Sam trenutno šteje samo vstop v redni del lige in tu so pokazali Mavsi da so jo dobro začel. Lika pa sploh saj je skoraj dosegel svoj rekorsni iskupiček na eni tekmi (35 košev), skupaj s Porzingisom sta natresla Wizzardom polovico pik na tekmi. Se pa strinjam da bodo morali pri Mavsih malce še pobrskat in poiskat še kakšno zamenjavo za Lukata, sam ne bo zdržal takega tempa celo sezono. Gremo Luka
Lock Down
24. 10. 2019 09.46
+12
Chicago Bulls so že nekaj časa ena najslabših ekip v NBA, mogoče si mislil tisto izpred 20-25 let, iz časov Jordana in Pippna.
Matjaž ?renc
24. 10. 2019 10.06
-1
No o najslabših ekipah NBA se lahko pogovarjamo kar nekaj časa , trenutno Bulsi nios ravno v blesteči formi , pa tudi Mavsi ne, vendar nikoli ne veš s kom pride katera ekipa naprej v sezoni in preseneti. Mislim pa da imajo to sezono Mavsi kar dobro možnost da se uvrstijo v zlati sredini na koncu lahko pa tudi višje, Carllaile nima več možnosti tankanja mislim da 2 sezoni, če se ne motim, ker je izkoristil 2 bonusa, tako da bodo morali letos kar dobro garati in si ne morejo privoščiti take sezone kot sta bile zadnji 2 oz 3.
JOSEPH HAYDN
24. 10. 2019 13.44
+2
Kako sploh lahko govoriš o formi,če je bila odigrana zgolj 1 tekma?
jakec1575
24. 10. 2019 09.33
+18
Izjemno igra. Se mi zdi, da na tekmah se za razred bolje kot na treningih. Redki so taki ki ob publiki zacvetijo do maximuma in še čez. Dražen je bil tak. Luka. čuvaj zdravje, kolena, gležnje in uzivaj v delanju legende.
jspatipaon
24. 10. 2019 09.28
+21
Prvo ko se zbudiš pogledaš kk je igral luka, noro, ponosen na njega, da je Slovenec! Držimo pesti luka
Justiceiscoming81
24. 10. 2019 09.18
+20
Čarobni deček... res kapo dol...
Carrasco
24. 10. 2019 09.07
+3
Naj nared akcijo za profesorje dobrodelnež iz Dallasa
Carrasco
24. 10. 2019 09.05
-25
Na naslovnici spet Doni-će iz Ljubljane a cela država u p,.. Čestike 24 ur
krnekilojz
24. 10. 2019 11.08
+4
JOSEPH HAYDN
24. 10. 2019 08.58
+19
Bravo Luka in bravo Dallas,mislim,da lahko s Porzingisom ustvarita morda celo najboljšo navezo v ligi.Američani pa že jokajo k je njihov "najboljši rookie" out za dolgo časa
Apostol1
24. 10. 2019 08.51
+34
Imam občutek , da bo letos Luka raztural tole NBA ligo tako kot Michael Jordan pred leti , vsa čast in spoštovanje Luki.
matej1111
24. 10. 2019 08.18
+13
Eh, počakajte strokovnjake, ki niso svetlobe že videli 5 let, da vam razložijo, da je Luka slab.
mormnekipisat
24. 10. 2019 08.53
+17
Na to bos moral pocakati da se spet pojavi kak Hrvat v NBA.. takoj se bo oglasil Mariomandjukic in ti bo raLozil kaj je dominacija
macek_garfield
24. 10. 2019 08.13
+12
dobro jutro :)
Dany75
24. 10. 2019 08.05
+32
Bravo Luka in Goran!
Dany75
24. 10. 2019 08.05
-3
Kaj pa potem sploh delas tu in komentiras???? pojdi v kulinaricni koticek!
Slimfit
24. 10. 2019 07.59
+4
To ta poli sendvič, naredi mirno roko
Castrum
24. 10. 2019 07.57
+30
Bravo Fanta ! Dominacija!
Matrax
24. 10. 2019 07.57
+31
Luka Magic🙅‍♂️
awontuwej
24. 10. 2019 07.45
+24