Košarka

Dallas v prestolnici poražen v zadnji sekundi, izgubil tudi Miami

Washington, Indianapolis, Phoenix, Sacramento, 08. 02. 2020 06.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Kljub temu da se je po krajši odsotnosti vrnil Seth Curry, nedavna poškodba nosu pa ni ustavila Kristapsa Porzingisa, so Dallas Mavericksi brez Luke Dončića izgubili drugič zapored, tokrat na gostovanju pri Washington Wizardsih v dramatičnih zadnjih sekundah (118:119). Ekipa Miami Heat je morala z Goranom Dragićem na gostovanju priznati premoč Sacramento Kingsom (97:105).

Bradley Beal (z žogo) je prispeval ključni koš za Washington ob Kristapsu Porzingisu (desno).
Bradley Beal (z žogo) je prispeval ključni koš za Washington ob Kristapsu Porzingisu (desno). FOTO: AP

Bradley Beal je s polaganjem v zadnji sekundi prinesel zmago Washington Wizardsom na dramatičnem obračunu pred domačimi navijači z Dallas Mavericksi. Na semaforju je ostalo še 0,2 sekunde, ko je Beal prispeval ključni koš za končnih 119:118 in tekmo sklenil z 29 točkami. Na petem dvoboju brez že drugič v sezoni resneje poškodovanega Luke Dončića so Mavsi tako vknjižili tretji poraz in izgubili kar 14 žog, ki so jih Čarovniki pretvorili v 23 točk.

Vrhunci tekme Washington Wizards ‒ Dallas Mavericks:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hitro je v težave z osebnimi napakami zabredel tudi pred tekmo vprašljivi latvijski krilni center Kristaps Porzingis, ki si je na prejšnjem obračunu poškodoval nos, njegovo daljše sedenje na klopi pa je še pripomoglo k obrambni poroznosti Teksašanov. Za to je bil zaslužen novinec Rui Hachimura (17 točk), Porzingis pa je brez zaščitne maske dva dni po zlomu nosu peto osebno napako dobil že na začetku zadnje četrtine, ko je prispeval 11 točk v dobrih 21 minutah na parketu.

Carlisle: Preveč je bilo slabe komunikacije
"Tekmo smo izgubili skozi ves dvoboj. Preveč je bilo slabe komunikacije in skupek obrambnih napak skozi 47 minut in 58,2 sekunde, ali kolikor koli je že bilo, je privedlo do tega. Preprosto zelo veliko razočaranje," nezadovoljstva ni skrival trener Mavsov Rick Carlisle.

Beal je žogo vzel, potem ko je Tim Hardaway Jr. izsilil osebno napako in zadel enega od dveh prostih metov, ko je bilo do konca tekme še 1,8 sekunde. Le za eno točko je domači as na koncu zaostal za mejo 30 točk, ki bi jo lahko dosegel oziroma presegel še osmič zapored. Washington je z 18. zmago na 32 tekmah zdaj na Vzhodu še povečal svoje možnosti za osvojitev zadnjega, osmega mesta, ki še vodi v končnico. Za zdaj zaostajajo za tri zmage.

Izkoristiti želijo niz domačih tekem
"Dobro je prebral obrambo in akcija je bila dobra, dober blok, dober zaključek," je bil zadovoljen trener Washingtona Scott Brooks. Beal je dodal: "Na koncu koncev je zmaga preprosto pomenila veliko. Pred premorom imamo štiri ali pet domačih tekem. Lahko popolnoma izkoristimo to dejstvo in se povsem prebijemo v igro za končnico."

Porzingisov rojak Davis Bertans je od 19 uspešnih metov domačih za tri točke (19/38) prispeval pet zadetih trojk in obračun sklenil z 20 točkami. Toliko jih je po vstopu s klopi dosegel tudi povratnik v ekipo Dallasa Seth Curry, ki je izpustil zadnji tekmi zaradi težav s kolenom, a tudi sedem košarkarjev z dvomestnim številom točk ni bilo dovolj za zmago.

Dončićev gleženj spremljajo 'zelo pozorno'
"Preprosto moramo opraviti boljše delo pri pokrivanju. Moramo omejiti neovirane mete za tri točke," je dodal Dallasov Dorian Finney-Smith. "Ta ekipa je veliko preveč povezana, da bi govorila tako malo, kot je govorila nocoj," je bil zanimiv komentar Jalena Brunsona. "Zelo dobro kemijo imamo, vsi uživamo drug ob drugem, zato je to za nas zelo nevsakdanji večer, da se v obrambi nismo pogovarjali."

In Dončić? Po zadnjih informacijah njegova rehabilitacija napreduje po načrtih in pri Mavsih upajo, da bo odigral vsaj eno tekmo pred premorom zaradi tekme zvezd v Chicagu, kjer bi moral slovenski zvezdnik začeti tekmo v ekipi LeBrona Jamesa. Skorajda zagotovo ga ne bo na naslednji tekmi s Charlotte Hornetsi, zadnja tekma pred krajšim premorom Dallas čaka proti Sacramento Kingsom 12. februarja.

"Vsakič, ko imaš del telesa, ki je bil večkrat poškodovan, bo strokovni štab to zelo pozorno spremljal," je o dejstvu, da si je Dončić isti gleženj poškodoval že drugič v tej sezoni, povedal Carlisle.

WASDAL

Kralji z 19 trojkami prerešetali mrežico Miamija
Obisk ameriškega Zahoda se za zdaj ne razpleta najbolje za ekipo Miami Heat in Gorana Dragića, saj je Vročica po porazu z eno najboljših ekip zahodne konference Los Angeles Clippers zdaj pred obiskom Portlanda morala priznati še premoč Sacramento Kingsom (105:97). Srbski reprezentant Bogdan Bogdanović je ob ponovnem snidenju s starim znancem iz finala EuroBasketa 2017 prispeval 23 točk, Buddy Hield pa jih je za zmago Kraljev, ki so zadeli kar 19 metov za tri točke, dodal 21. Ob peti zmagi na sedmih tekmah sta se v vrstah vijoličastih izkazala tudi De'Aaron Fox (16 točk) in še en srbski košarkar Nemanja Bjelica (15 točk in 8 podaj).

SACMIA

Sacramento je pred dobrim tednom z rekordom franšize in 21 zadetimi trojkami spet blestel z metom z razdalje, ki je tokrat znašal 19/42. Samo Bogdanović je bil natančen šestkrat, Hield in Bjelica pa petkrat. Pri Miamiju je največ točk, 26, dosegel Bam Adebayo, ki je dodal še sedem skokov, Duncan Robinson pa je prispeval 18 točk, šest podaj in pet skokov. Dragić je v 28 minutah na parketu pristavil 14 točk, štiri skoke, tri podaje in ravno toliko ukradenih žog, a jih je sedem tudi izgubil na tekmi, ki jo je zaradi lažje poškodbe rame izpustil udeleženec tekme zvezd Jimmy Butler, na prvo priložnost pa so zaman čakali Andre IguodalaSolomon Hill in Jae Crowder, ki so na začetku tedna Memphis zamenjali za Miami.

Iguodala: Želim biti dodana vrednost in pozitivec na vsakem koraku
Sredi tretje četrtine je bil rezultat sicer še v korist Miamija, a so nato Kralji prevzeli pobudo, ko je Harry Giles popravil zgrešen met, Bjelica in Bogdanović pa sta zadela zaporedna meta za tri točke. To je kmalu zatem uspelo tudi Hieldu, Fox pa je po ukradeni žogi neoviran položil skozi obroč, po novem uspešnem nizu košev v zadnji četrtini, tokrat v režiji Kenta Bazemora, pa je domača prednost znašala tudi že +17. Miamijev novi zvezdnik Iguodala, ki je zadnjih nekaj mesecev namesto na parketu zaradi spora z Memphisom preživel kot gost raznih televizijskih in radijskih oddaj, je že napovedal, da komaj čaka, da spet zaigra.

Vrhunci tekme Sacramento Kings ‒ Miami Heat:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nekako dobro je bilo zame, da sem se malce oddaljil in videl, kakšno bi bilo življenje (brez košarke, op. a.). Izkušnja je bila dobra. Verjetno sem bil še preveč zaposlen," je dejal Iguodala. "Še vedno čutim, da mi je ostalo veliko časa, mislim pa, da se bo to tudi pokazalo. Prepričan sem, da lahko v tem trenutku stopim na parket, a želim biti v položaju, ko ne bom škodil. Želim biti dodana vrednost in pozitivec na vsakem koraku."

36-letnik je nazadnje igral 13. junija 2019 v finalni seriji končnice, ko je bil še član Golden State Warriorsov in je moral priznati premoč aktualnim prvakom Toronto Raptorsom. Kljub daljši odsotnosti mu je Miami za dve leti podaljšal pogodbo v vrednosti 30 milijonov dolarjev (27,4 milijona evrov).

Toronto s 13. zaporedno zmago postavil nov rekord franšize
"Iggyjev" nekdanji delodajalec Memphis je po nizu dobrih predstav tokrat moral priznati premoč na gostovanju pri Philadelphia 76ersih (119:107). Furkan Korkmaz se je izkazal z rekordom kariere (34 točk), "All-Star" Ben Simmons pa je Philadelphii pomagal prekiniti niz štirih porazov z dvojnim dvojčkom (22 točk in 10 podaj). Branilci naslova iz Toronta so slavili na gostovanju pri Indiana Pacersih (106:115) in s 13. zaporedno zmago postavili nov rekord franšize, do katerega so prišli z 22 točkami in 10 skoki Serga Ibake ter 20 točkami Freda VanVleeta. Prebujeni Houston Rocketsi so po zmagi na derbiju z Los Angeles Lakersi visoko izgubili pri Phoenix Sunsih (127:91). V vrstah zmagovitih Sonc je najbolj sijal Kelly Oubre Jr., za katerega doseženih 39 točk predstavlja nov rekord kariere, Devin Booker pa je izvrstni moštveni predstavi dodal 33 točk. 

Po nizu petih porazov je ekipa Utah Jazz spet slavila in pred svojimi navijači ugnala Portland Trail Blazerse, naslednje nasprotnike Miamija (117:114), ki bodo na Vročico počakali v domači dvorani. Bojan Bogdanović je dosegel 27 točk, Donovan Mitchell pa s polaganjem 19,5 sekunde pred koncem dosegel ključen koš za zmago, do katere Portlandu ni uspelo kljub vnovič izjemnemu Damianu Lillardu (42 točk). Slednji je imel s soigralci veliko pripomb nad sodniki, ki so "spregledali" nedovoljeno blokado Rudyja Goberta, ki je v zadnjih sekundah ustavil ravno Lillarda. Boston Celticsi so s 112:107 premagali Atlanta Hawkse, ki se po kar sedmih trojkah Jaysona Tatuma (32 točk) do zadnjih sekund niso predali, a jim preobrat ni uspel.

Chris Paul (22) in Shai Gilgeous-Alexander (21) sta ekipo Oklahoma City Thunder popeljala do zmage nad Detroit Pistonsi (108:101). Oklahoma ob zapiranju prestopnega roka za razliko od številnih tekmecev ni posegla po nobeni menjavi, Danilo Gallinari, ki je bil med najresnejšimi kandidati za slovo, pa je tokrat dosegel 19 točk za že deveto zmago Gromov na zadnjih desetih obračunih. Bati so na prvem obračunu brez skakalnega asa Andreja Drummonda, ki je odšel k Cleveland Cavaliersom, igrali tudi brez prvega strelca Derricka Rosa, največ točk pa je za ekipo iz mesta avtomobilov prispeval nekdanji branilec Oklahome Reggie Jackson, ki mu je z 28 točkami celo uspel dosežek sezone.

Izidi rednega dela sezone lige NBA:

Washington Wizards ‒ Dallas Mavericks 119:118
(Luka Dončić ni igral za Dallas.)

STATS

Sacramento Kings ‒ Miami Heat 105:97
(Goran Dragić 14 točk, 4 skoki, 3 podaje, 3 ukradene in 7 izgubljenih žog v 28 minutah za Miami.)

STATS

Philadelphia 76ers ‒ Memphis Grizzlies 119:107
Boston Celtics ‒ Atlanta Hawks 112:107
Indiana Pacers ‒ Toronto Raptors 106:115
Oklahoma City Thunder ‒ Detroit Pistons 108:101
Phoenix Suns ‒ Houston Rockets 127:91
Utah Jazz ‒ Portland Trail Blazers 117:114

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

expert100
08. 02. 2020 11.55
-6
Sentis, strinjam s teboj, NBA je cirkus, prilagojen publiki, vsako desetletje pripeljejo enega Evropejca, da razširijo njihovo mrežo, da je NBA zanimiv na vseh celinah, celo Kitajca YAO MING, v prejšnjem desetletju in pol Dirk Nowitzki in sedaj Luka Dončič. Dallas težko, da bo ponovil sezono 2010/11, ko so postali prvaki, Caron Butler, Dirk Nowitzki sta bila iz drugačnega testa kot sta sedaj, Dončič in KP, oba imata veliko hibo, en ima steklena kolena, drug ima steklene gležnje in 10 kg preveč. Ostali člani zasedbe, niso konstantni, Tim Hardaway Jr, Seth Curry, Kleber, dosežejo na kakšni tekmi 25, 30 točk na naslednji pozabijo igrati košarko, njihovi porazi v končnicah kažejo na to da je ekipa brez samozavesti, naslednja pomankljivost je trener Rick Carlisle, saj ga je povozil čas in prav on je krivec, da ekipa izgublja tekme v končnici. Drugače odkrito rečeno, Dallas si ne zasluži končnice, prav tako kot Dončič ne , tekme zvezd.
sport5
08. 02. 2020 12.04
+4
prav tako kot Dončič ne , tekme zvezd. - se pravi,da se vsi,ki soga uvrstili tja motijo in samo ti veš,da imaš prav.Bravo!
expert100
08. 02. 2020 12.46
-3
kdo že ga je uvrsti na tekmo zvezd, tebi podobno razmišljajoči, kaj miliš koliko bi jih bilo proti, še dobro, da so bili nekateri igralci poškodovani KYRIE IRVING, DAMIAN LILLARD....Drugače igralc, ki izvaja proste mete 8:1, ko ima dan morda zadane kakšnega več no pa razmisli, moraš kdaj spremljati tudi kakšno oddajo na ESPN, ko ne govorijo samo o super lativih. Trenutno velikega delajo mediji, ki so na njegovi strani, vendar kolo sreče se obrača.
Sha6ow66
08. 02. 2020 11.36
-3
gotof si lukec..gležn te bo zjebo..vrnit boš mogo nike denar
Sentis
08. 02. 2020 10.48
+4
Dallasu je kot frašizi izredno pomembno, da Dončić igra na All Starsu. Tako da ga bodo šparali do tekme "zvezd", kljub temu da bi mogoče lahko že kakšno tekmo prej odigral. Tu se mi poraja vprašanje kaj je za klub bolj pomembno, končnica ali All Stars? Ampak kot vidimo NBA je daleč od prave košarke, vse se dela za šov in marketing. Malo še pa bo NBA postala kot Wresling.
Dinho8O
08. 02. 2020 08.58
+3
Tezje poškodovan Doncic? Je z vami vse v redu?
sport5
08. 02. 2020 08.58
+8
Tistih par nevoščljivcev,ki so govorili,da je Dallas še boljši brez Dončiča je danes TIHO.Dejstvo je,da brez zdravih KP in LD ni končnice za Dallas ,saj je ostala ekipa povprečna.
AS1983
08. 02. 2020 08.54
+3
Dallasu ne grejo koncnic letos, upam da se kmalu vrne luka
mrtvi_macak
08. 02. 2020 08.39
+10
Vse se začne s kvalitetnim trenerjem. Samo čaka še, da bo konec sezone, da bo medijem prodajal zgodbice, da so v fazi uigravanja. 8 mesecev se nimaš v NBA-ju kaj uigravat, ker je 80% zgolj ena na ena igranje.
Malo_sutra
08. 02. 2020 08.23
+11
Kristaps Pozengus grajen k pumpa za kolo.
SHDS
08. 02. 2020 07.30
+7
DALLAS JE SLABA EKIPA ZELO SLABA
mrtvi_macak
08. 02. 2020 07.49
+10
logično, da so zanič, če nimajo dobrega trenerja
mrtvi_macak
08. 02. 2020 07.23
+4
SUnsi 51 skokov, Rakete 29 .. Tako je prav..