Košarka

Kralj hoče 'svojo' krono: James spet odličen, Jezerniki opravili z Raketami

Orlando, 13. 09. 2020 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
6

Los Angeles Lakersi so novi konferenčni finalisti lige NBA, potem ko so v polfinalnem paru zahodne konference s štirimi zaporednimi zmagami izločili Houston Rocketse in jih na odločilni peti tekmi odpravili s 119:96.

James (z žogo) med odločilno peto tekmo s Houstonom v floridskem "mehurčku"
James (z žogo) med odločilno peto tekmo s Houstonom v floridskem "mehurčku" FOTO: AP

Konec je najdaljše "suše" v zgodovini franšize: Los Angeles Lakersi se v konferenčni finale vračajo po desetih letih, in to v drugi sezoni z LeBronom Jamesom v svojih vrstah, potem ko so se lani znašli na udaru kritik in ostali celo brez uvrstitve v končnico. James bo v konferenčnem finalu zaigral po vsega dveletnem premoru, za odločilno peto zmago nad Houston Rocketsi pa je prispeval 29 točk. Kot prvi po legendarnemu Oscarju Robertsonu se zdaj lahko pohvali z več kot 250 točkami, 100 skoki in 80 podajami na prvih desetih tekmah končnice. 

"To je razlog, da sem želel biti del te franšize, da jih vrnem na mesto, na katerem so vajeni biti, to pa je boriti se za naslov," je po zmagi nad teksaškimi tekmeci povedal James. "V čast mi je, da nosim vijoličasto in rumeno, mi želimo le nadaljevati izročilo. Priložnost, da igramo za naslov ... Zato smo vsi tukaj, zato smo privolili v to."

 

Statistika LeBrona Jamesa v konferenčnem polfinalu proti Houston Rocketsom.
Statistika LeBrona Jamesa v konferenčnem polfinalu proti Houston Rocketsom. FOTO: Sofascore.com

Kyle Kuzma je k zmagi Jezernikov prispeval 17 točk, Markieff Morris 16, Danny Green pa 14. K visoki zmagi ni vplivala niti slabša predstava "novinca" v ekipi Anthonyja Davisa (13 točk), čigar prihod iz vrst New Orleans Pelicansov je Lakerse iz desete ekipe zahodne konference spremenil v prve nosilce Zahoda in zdaj tudi konferenčne finaliste. Tam jih morda čaka mestni derbi z Los Angeles Clippersi, če bodo ti v obračunu drugih in tretjih nosilcev opravili z Denver Nuggetsi, a jim to v nobenem primeru ne bo uspelo pred sredo, zato bodo Jezerniki uživali tudi v daljšem premoru od svojih naslednjih tekmecev.

Kot prvi po legendarnemu Oscarju Robertsonu je LeBron James na prvih desetih tekmah končnice dosegel več kot 250 točk, 100 skokov in 80 podaj, blestel je tudi na peti tekmi z Rocketsi:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prihodnost D'Antonija še bolj pod drobnogledom
James bo še enajstič igral v konferenčnem finalu, šestkrat mu je to uspelo s Cleveland Cavaliersi (enkrat je tudi osvojil naslov), štirikrat z ekipo Miami Heat (dva naslova), zdaj pa še prvič z Lakersi. Lanski neuspeh, sezono mu je sicer precej pokvarila tudi poškodba, je bil prvi v zadnjih desetih letih, v katerih je torej kar devetkrat igral v konferenčnih finalih. Za Houstonom je novo razočaranje: James Harden je sicer dosegel 30 točk, a je imel v Jeffu Greenu (13) in Russellu Westbrooku (10) odločno premalo pomoči.

"Težka sezona za nas. Jasno je, da se ni razpletla tako, kot smo si želeli. Moramo le priti do ugotovitve (zakaj je tako, op. a.)," je dejal Harden. Pod velikim vprašajem je prihodnost trenerja Mika D'Antonija, ki se mu je pogodba po neuspešnih pogajanjih pred enim letom zdaj iztekla. Povezujejo ga s trenerskima stolčkoma Indiana Pacersov in Philadelphia 76ersov.

"Imamo izvrstno organizacijo, izvrstno mesto, izvrstne navijače, ekipa je izvrstna," je nizal D'Antoni. "Mislim ... Tu je vse dobro. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, a ne bi si mogel želeti boljših okoliščin. Za mano so štiri leta in upajmo, da se bo nadaljevalo. Preprosto nikoli ne veš."

Westbrook v spopad z bratom Rajona Ronda
Da je bil večer še težji za Teksašane, je v zadnji četrtini poskrbel srboriti Westbrook, ki si je izmenjal nekaj ostrih besed z enim od navijačev v družinskem sektorju. Šlo naj bi za brata Rajona Ronda, ki je moral na pobudo rediteljev zapustiti dvorano kompleksa medijske hiše ESPN v zabaviščnem parku Walt Disney World.

"Začel je govoriti nore stvari. Te igre se ne grem," se je glasil komentar Westbrooka, ki je s soigralci po uvodni zmagi nanizal štiri poraze v dvoboju z legendarnim kalifornijskim moštvom. Lakersi so tako v prvem krogu opravili tudi s Portland Trail Blazersi, James pa je že takoj po porazu z Rocketsi napovedal, da se bo s soigralci tako kot proti Portlandu veliko naučil iz uvodne preizkušnje in prilagodil pristop v prihodnje. Tako je tudi bilo. Houston je tekmo odigral brez Danuela Housa, ki je moral tik pred obračunom zapustiti prizorišče po preiskavi NBA, ki je odkrila, da se je v tem tednu v svoji sobi več ur družil z osebo, ki ni imela dovoljenja za vstop v "mehurček". Na zadnjih treh tekmah sicer ni igral.

"To je vplivalo na nas," je menil Harden, ki je dejal, da so ga celotne okoliščine "razočarale". Lakersi so na začetku tekme vodili že s 33:11, a so se Rakete vrnile z nizom 17:2. Ob polčasu je bil izid 62:51 za ekipo iz Losa Angelesa, ki je priložnosti za višje vodstvo zapravljala predvsem po zaslugi kar 13 izgubljenih žog. S polaganjem Westbrooka 2:09 po začetku tretje četrtine se je razlika spet stopila na vsega sedem točk, a po 15 naslednjih točkah Lakersov je bilo pri 95:69 vsega konec.

Izid lige NBA, končnica, konferenčni polfinale:

- Zahod:
Los Angeles Lakers* ‒ Houston Rockets 119:96 /4:1/
// - izid v zmagah
* - napredoval v naslednji krog

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
13. 09. 2020 18.56
+1
Lebron bo z Lakersi prišel do finala
krneki_123
13. 09. 2020 11.43
+1
Kot sem že velikokrat povedal, ekipa s Hardenom in še posebej Westbrookom, ne bo nikoli prvak. Zdaj pa celo skupaj igrata.
Iniesta
13. 09. 2020 10.15
+1
King zeli to kar mu pripada ... sampijonski prstan!
Mali medo
13. 09. 2020 11.45
+11
se bo moral prej še malo z Dragičem pogovoriti
AS1983
13. 09. 2020 09.23
+9
Lebron gre po naslov, je mozno finale lakers-miami?
glavni Baja
13. 09. 2020 09.34
+5