Košarka

Dallasu skalp prvakov, Miami brez Dragića ostal brezhiben doma

Miami, Indianapolis, Minneapolis, Dallas, 17. 11. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nov izvrsten večer je za ekipama slovenskih košarkarskih zvezdnikov v ligi NBA. Miami je brez obolelega Gorana Dragića nadaljeval z nepremagljivim domačim nizom in ugnal New Orleans Pelicanse (109:94), medtem ko je bil Luka Dončić prva violina Dallas Mavericksov, ki so na domačem parketu premagali oslabljene branilce naslova Toronto Raptorse s 26 točkami in 15 skoki Ljubljančana (110:102).

Luka Dončić je s 26 točkami in 15 skoki ter rekordno uspešnim izvajanjem prostih metov pomagal svojim Dallas Mavericksom do zmage, ki so po nekaj razočaranjih spet povečali apetite v lovu na končnico. V Teksasu so namreč padli branilci naslova Toronto Raptorsi, ki so sicer v Dončićevo mesto prišli močno oslabljeni. Brez Kyla Lowryja in Serga Ibake jim v zadnji četrtini ni uspelo ustaviti razigranega Ljubljančana, ki jim je samo v odločilnih 12 minutah nasul devet točk ter izkoristil vseh sedem prostih metov (postavil je nov rekord kariere s 15 zadetimi poskusi od skupno 19).

DALTOR

Delon Wright je tekmo sklenil s 15 točkami in pet sekund pred koncem tretje četrtine zadel s "fadeawayem", po zaslugi katerega so Mavsi minimalno vodili pred zadnjimi 12 minutami (78:77). Tudi v zadnji četrtini je Wright prispeval svoj delež s šestimi točkami, medtem ko je Kristaps Porzingis po dveh razočaranjih proti nekdanjim delodajalcem New York Knicksom pristavil 20 točk in izenačil rekord kariere s 15 skoki. Seth Curry je dosegel 15, Dorian Finney-Smith in Maxi Kleber pa še vsak po deset točk. Pri Torontu je bil Norman Powell najbolj razpoložen v sezoni (26 točk), a tudi njegovih 13 v zadnji četrtini Kanadčanom ni pomagalo do zmage. Fred Van Vleet je dodal 25 točk, Pascal Siakam z metom 10/24 pa skromnih 15. Dvoboj je postregel tudi z obračunom petega strelca lige ta čas Dončića (28,7 točke na tekmo) in osmega Siakama (27,2). Slednji je tako kot ekipnega torej izgubil tudi strelski obračun.

Dončić (v sredini) ob članu zlate španske reprezentance z mundiala Marcu Gasolu (levo) in Normanu Powellu med tekmo v Dallasu.
Dončić (v sredini) ob članu zlate španske reprezentance z mundiala Marcu Gasolu (levo) in Normanu Powellu med tekmo v Dallasu. FOTO: AP

Dončić: Največ zaslug ima Maxi
Mavericksi so spet slabo začeli in zaostali s 3:10, nato pa z nizom 15:0 povedli z 18:10. Kleber je dosegel prvih pet točk, Finney-Smith pa je izvrstnih nekaj minut za Teksašane sklenil s polaganjem okoli tri minute in pol kasneje. Dallas je vodil tudi že z 32:22 po prvi četrtini (14 točk Dončića). Gostje so se nato razigrali v drugi četrtini in s kar 61-odstotnim metom (14/23) četrtino dobili z 38:21 ter na polčas odšli s sedmimi točkami naskoka (60:53). Tretja četrtina je pripadla Porzingisu, Latvijec je dosegel skoraj polovico (9) vseh svojih točk, vse skupaj se je začelo z metom za tri točke in nizom 10:2, s katerim je Dallas vodil s 63:62, nato pa je v zadnji četrtini zmago uspelo ubraniti Dončiću in Wrightu.

Vrhunci sobotne predstave Dončića na tekmi s Torontom:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Velika zmaga, veliko dela smo opravili na Pascalu Siakamu. Največ zaslug pri tem ima Maxi (Kleber)," je Nemca pohvalil Dončić. Dvajsetletni Slovenec v NBA-karieri še ni metal 19 prostih metov, tako kot tokrat, zadel jih je zanj rekordnih 15. A je zgrešil štiri od prvih 12 tovrstnih poskusov in bil zato po prvih treh četrtinah zelo jezen nase, potem pa je izvrstno nadaljeval s sedmimi uspešnimi meti v nizu.

"Resda nisem pričakoval, da bom zadel vse, toda zelo sem si prizadeval, da bi bilo temu tako," je o tem dejal Dončić. "Zmore vse. Izjemen je v vseh pogledih, pri metih s srednje razdalje, pri trojkah, zna zbuditi soigralce," pa je o Slovencu povedal branilec prvakov VanVleet. "Mislim, da smo ga danes kar dobro zaustavili, nismo pa mu mogli preprečiti uspešnega izvajanja prostih metov," je dodal. Košarkarji Dallasa bodo drugo od štirih zaporednih tekem v domači dvorani odigrali v ponedeljek proti San Antonio Spursom.

Butler ušel bacilom in pomagal Miamiju do pete domače zmage
Brez obolelega Gorana Dragića se ekipa Miami Heat na vedno izenačenem obračunu z New Orleans Pelicansi (skupno je v zmagah zdaj 23:22 za Vročico) ni pustila zmesti in nadaljevala s stoodstotnim nizom pred domačimi gledalci. Floridčani so postavili rekord kluba in storili vsega šest osebnih napak, novi zvezdnik Jimmy Butler, ki se je pred obračunom s Pelikani prav tako boril z boleznijo, pa se je približal trojnemu dvojčku proti prav tako precej pokrpanim gostom.

"Dovolili so nam igrati. A nato so, če je bil že najmanjši korak oziroma koraki ali preigravanje, dosodili vse to. A v bistvu mi je bilo všeč, da nismo dovolili, da bi nas to oviralo," je bil kljub kritikam na račun sodnikov zadovoljen trener Miamija Erik Spoelstra.

MIANOP

Gentry: Preprosto nismo imeli dovolj ljudi
Kendrick Nunn
 je dosegel 22 točk, Bam Adebayo se je izkazal z dvojnim dvojčkom (18 točk in 14 skokov), Butler pa je 16 točkam in 13 podajam dodal osem skokov za peto zaporedno zmago Miamija v domači dvorani in deveto v sezoni ob treh porazih. To je izenačen najboljši začetek sezone v ligi NBA pri Vročici, medtem ko je na drugi strani Nickell Alexander-Walker kar šestkrat zadel za tri točke in se na koncu ustavil pri 27 točkah v dresu New Orleansa, kjer sta mu najbolj pomagala E’Twaun Moore (18) in Jrue Holiday (14).

Vrhunci tekme Miami Heat New Orleans Pelicans:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za nameček sta se dolgemu seznamu poškodovanih, kjer so prvi izbor letošnjega nabora Zion Williamson ter JJ RedickJahlil OkaforBrandon IngramLonzo BallJosh Hart in Darius Miller, po prvi četrtini pridružila še Frank Jackson in Derrick Favors.

"Mislim, da so se fantje ekstremno trudili. Preprosto nam je zmanjkalo goriva, če sem povsem pošten. Preprosto nocoj nismo imeli dovolj ljudi," se je glasila poštena ocena trenerja gostov Alvina Gentryja. Prvi strelec Nunn je gledalce dvignil na noge v zadnjih trenutkih tretje četrtine, ko je Kelly Olynyk pokril Holidaya in poskrbel za izgubljeno žogo, ki jo je Tyler Herro poslal proti obroču, kjer je bil Nunn. Ta jo je z izjemno potezo iz težkega položaja spravil do Duncana Robinsona za pomembno trojko, ki je ob zvoku sirene za konec tretje četrtine prinesla vodstvo domačim z 78:65.

Clippersi ob domačem debiju Paula Georgea povozili Atlanto s +49, zmaga Jelenov
Od preostalih sobotnih obračunov odmeva domača zmaga Los Angeles Clippersov nad Atlanta Hawksi s kar 150:101. V Staples Centru se je prvič predstavil "novinec" v vrstah Clippersov Paul George in po težavah z načetim kolenom dosegel kar 37 točk, 25 pa jih je pristavil Lou Williams. George je 37 točk dosegel v vsega 20 minutah na parketu, Clippersi pa so le enkrat v svoji zgodovini dosegli več kot 150 točk na eni tekmi. George je že v prvem polčasu dosegel 25 točk, iz igre pa je skupaj zadel deset od 17 poskusov, od tega šest od 11 za tri točke, zadel pa je tudi vseh 11 prostih metov. Vse to pa je zbral v vsega 20 minutah igre na svoji šele drugi tekmi sezone.

Neverjetna predstava Georgea v Los Angelesu:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najboljša ekipa po rednem delu pretekle sezone Milwaukee Bucks je na obračunu vodilnih ekip centralne divizije s 102:83 slavila pri Indiana Pacersih s 26 točkami, 13 skoki in 6 podajami najkoristnejšega igralca sezone 2018/19 Giannisa Antetokounmpa. Grk je spet dokazal, da je vedno boljši tudi pri metih za tri točke, s čimer postaja vedno bolj nevaren za nasprotne obrambe.

Harden za 49 točk ob zmagi v Minnesoti porabil rekordnih 41 metov
Takšen je v vrstah Houston Rocketsov seveda tudi še en "tradicionalni" kandidat za naslov MVP James Harden, ki je ob gostujoči zmagi nad Minnesoto Timberwolvesi (125:105) spet uprizoril osebne strelske vaje. Proti košu domačinov je vrgel kar 41 metov, kar je njegov osebni rekord, in Raketam brez zvezdniške okrepitve Russella Westbrooka, ki je počival, in še nekaterih vidnih posameznikov pomagal osvojiti že sedmo zmago v nizu s skupno 49 točkami.

"Celotna ekipa je prispevala. Imeli smo šest, sedem fantov, ki niso igrali. Zato bi to lahko bila lahka tekma, ki bi jo le prečrtali s seznama in se pripravili za naslednjo. Želeli smo priti sem in zmagati to tekmo, to smo tudi pokazali," je bil zadovoljen Harden, ki je zadel 16 od svojih 41 metov iz igre (za tri je metal 8/22).

Izidi rednega dela sezone lige NBA:

Miami Heat ‒ New Orleans Pelicans 109:94
(Goran Dragić ni igral za Miami.)

Dallas Mavericks ‒ Toronto Raptors 110:102
(Luka Dončić 26 točk, 15 skokov, 7 podaj, 2 ukradeni in 7 izgubljenih žog v 36 minutah za Dallas.)

Chicago Bulls ‒ Brooklyn Nets 111:117
Indiana Pacers ‒ Milwaukee Bucks 83:102
New York Knicks ‒ Charlotte Hornets 102:103
Minnesota Timberwolves ‒ Houston Rockets 105:125
San Antonio Spurs ‒ Portland Trail Blazers 116:121
Los Angeles Clippers ‒ Atlanta Hawks 150:101

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaž ?renc
17. 11. 2019 12.38
+7
Tekma je bila vredu in tudi, da se je Carlaisle le spomnil, da vrne nekaj minut pred koncem Luko v igro, je pohvalno. O.K. če vas moti že to, da napišejo novinarji, da je Luka Ljubljančan, pa naj bo. Mene osebno bolj moti prevod Dallas Mavericks, v Dalaške teličke :(!! Kater pametni prevajalec se je tega spomnil v Sloveniji, na dresu imajo stiliziranega divjega Texaškega mustanga in ne glave od krave ali bika, maverics pa v ameriški angleščini pomeni samotar, pustolovec in ne tele, tele je tisti, ki je tak prevod naredil v Slovenjski jezik, nima osnove Angleškega jezika. BEMTIŠ GRRRRRRRRRRRRR
tv1206802
17. 11. 2019 13.09
+2
Mavericksi so dobili ime po western seriji Maverick. Leta 2001 so zamenjali logotip. Kar se pa tice prevoda se pa strinjam.
Matjaž ?renc
17. 11. 2019 13.28
+2
Saj se nisem usajal zaradi loga, prevod me moti, ker ni to kar naši vrli novinarji prevajajo.
Maxx365
17. 11. 2019 18.15
Tale Maverick je nekdo pameten prevedel v telička, zdaj pa vsi ponavljajo za njim kot ene papige. Se popolnoma strinjam, da je pravilni prevod žrebički in ne telički, ker ta prevod je popolnoma mimo zdrave pameti.
Uporabnik483970
17. 11. 2019 12.34
+5
Na 24ur 3 leta nazaj sploh niso vedli za ligo NBA zdej so pa na tem istem portalu vsi puno pametni dan za dnem...brez veze...
riss
17. 11. 2019 12.11
+5
Trener se je zavedal napak iz prejsnjih tekem in je Luko prej vrnil v igro in se ni popolnoma ohladil proti koncu tekme. Bil je zbran v zakljucku tekme, predvsem pri prostih metih. So pa prevec bezlali z prehitrimi meti (predvsem Porzingis), ko je 5 minut do konca tekme in 10 tock prednosti, se v EU cisto drugace pristopi, v NBA pa mozgani na pasi in se vedno run and gun. Se dobro, da Toronto tega ni izkoristil in je ravno zakljucek odigral najslabse. Soigralci od Luke so pa tokrat zgresili prevec njegovih podaj in 3 dvojcek je bil vseeno nedosegljiv. Naslednje 3 tekme naj bi tudi dobili in s tem bodo na dobri, sicer se dolgi poti do koncnice.
tv1206802
17. 11. 2019 11.35
+7
Dallas je že nakazal rahlo spremembo v vlogi Luke v napadu. Sicer bo še vedno 1 organizator, a v tej vlogi mu bo pomagal Curry. Vesel sem, da so se pričeli zavedati, da Luka ne bo mogel vsega opraviti sam. Pomoč mu bo dobro dela, saj bo s tem verjetno lahko popravil svoj met iz igre, ki trenutno ni najboljši. Vzeti moramo na znanje, da ga zdaj že konstantno pokrivata vsaj 2 igralca, prekrškov nad njim pa je čedalje več in vedno težji so. Mogoče bomo v naslednjih mesecih videli nekoliko manj od Luke ker v takšnem tempu ne bo mogel zdržati celotne sezone!
142
17. 11. 2019 10.08
-3
Na živce mi greste s tem poudarjanjem: Ljubljančan. Če že morate, potem bo dovolj državljanstvo.
Nikdar več
17. 11. 2019 12.21
+2
Saj Brnik je tudi 'kranjski' oz šenčurski, pa ves čas pišejo ljubljansko letališče J. P...
Mererrek
17. 11. 2019 09.32
-1
V članku vsepovsod omenjajo da je Ljubljančan ne slovenec mislim ne .toliko o tej zvezdi iz Ljubljane
Lock Down
17. 11. 2019 08.27
+24
OK, met celotne ekipe res ni bil perfekten in vprašanje je, če bi zadostoval v kolikor bi za goste igrala Lowry in Ibaka. Itak pa na koncu štejejo samo zmage. V naslednjih treh tekmah igrajo v domači dvorani in razpored je dokaj ugoden, tekmeci so pa tudi vsi premagljivi (Spursi, Warriorsi, Cavaliersi), tako da bi se jim lahko skor kar lepo popravil. Porzingis pa rekord kariere s 15 skoki, toliko kot Dončič?
Volga Malek
17. 11. 2019 08.11
+28
AS1983
17. 11. 2019 07.48
+36
Dallas ugnal aktualne prvake, ce bojo tako igrali jim koncnica ne uide, doncic mvp
Naglič
17. 11. 2019 07.47
+35
Dončić, ti si za uženit!
wertex
17. 11. 2019 07.42
-63
Katastrofalen met doncica
Mererrek
17. 11. 2019 09.34
-3
enako velja za tebe in večino lopovskih slovencev ki kradejo otrokom da imajo sami