Košarka

Lakersi slavili v San Antoniu, ekipo prvič v zgodovini vodila trenerka

New York, Boston, San Antonio, Los Angeles, 31. 12. 2020 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
3

Predzadnji "paket" tekem lige NBA v letu 2020 je prinesel kar nekaj zanimivih tekem in tudi zgodovinskih trenutkov. Pomočnica trenerja Gregga Popovicha pri San Antonio Spursih, Rebecca Hammon, je po izključitvi legendarnega stratega kot prva ženska v zgodovini vodila tekmo rednega dela, Ostroge pa so doma morale priznati premoč prvakom Los Angeles Lakersom (107:121).

Minuta odmora v San Antoniu z Rebecco Hammon (na fotografiji) v glavni vlogi.
Minuta odmora v San Antoniu z Rebecco Hammon (na fotografiji) v glavni vlogi. FOTO: AP

Zgodovinski trenutek se je zgodil v drugi četrtini, potem ko je bil izključen Gregg Popovich in je vodenje moštva prevzela njegova pomočnica Rebecca "Becky" Hammon. To je bil nepričakovan preobrat tekme, ki bi sicer morala miniti v znamenju 36. rojstnega dne gostujočega zvezdnika LeBrona Jamesa. James je za branilce naslova dosegel 26 točk in podelil še osem podaj, dodal je tudi pet skokov. V San Antoniu v petek sledi še ena tekma istih tekmecev.

"Poskušam ne razmišljati o širši sliki in velikem vplivu tega, ker je kar osupljivo," je po tekmi dejala Hammonova. "Res nisem imela časa, da bi o tem razmišljala. Nisem imela časa, da bi pogledala na telefon. Zato res ne vem, kaj se dogaja izven (dvorane, op. a.) AT&T centra. Fante sem poskušala postaviti na prave položaje. Poskušala sem jih motivirati. Seveda je to trenutek učenja za vse nas, a res bi rada od tu s fanti odšla z zmago."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

James: Čestitke njej in čestitke naši ligi
Popovich je moral klop zapustiti slabe štiri minute pred koncem prvega polčasa, ko je nahrulil sodnika Tonyja Browna, ki s kolegi ni zapiskal za osebno napako po prodoru DeMarja DeRozana, ko si je nato poskušal žogo priboriti Drew Eubanks. Spursi do konca tekme niso našli recepta za zmago nad Kalifornijci, pri katerih je Dennis Schroder zbral 21 točk, Anthony Davis pa poleg 20 točk še osem skokov za Jezernike. Wesley Matthews je za tri metal 6/6 in obračun sklenil z 18 točkami. Dejounte Murray se je izkazal z dosežkom kariere (29 točk) in sedmimi skoki, DeRozan pa je za Spurse, ki so po dveh zaporednih zmagah zdaj drugič zapored izgubili, dodal 23 točk.

"Jasno je, da se je kalila v zadnjih nekaj letih, Coach Pop (trener Popovich, op. a.) pa ji je ponudil priložnost ... Prekrasno je že samo slišati, kako jim je glasno dajala navodila in pripravljala akcije. Goji veliko strast do te igre. Čestitke njej in čestitke naši ligi," je zgodovinske trenutke komentiral James. Trener Lakersov Frank Vogel je dodal: "Povsem zasluženo. Prej sva se pogovarjala in res se spozna na svoje reči, jasno pa je, da je tu z razlogom. Je podkovana, inteligentna, fantje pa jo zelo spoštujejo. Nekega dne bo izvrstna trenerka."

Hammonova je v karieri nastopala za Colorado State, nato pa v najmočnejši severnoameriški ligi WNBA za ekipi New York Liberty in San Antonio Stars. Za več let se je podala tudi v Evropo, kjer je na položaju organizatorke igre nastopala za CSKA Moskvo, Ros Casares Valencio, Nadeždo Orenburg in Spartak Moskvo.

Irving stopil iz sence Younga in prinesel zmago Netsom
V povsem strelsko naravnanem obračunu še nepremaganih Atlanta Hawksov in Brooklyn Netsov v New Yorku so slavili domačini, pri katerih se je Kyrie Irving razigral šele v zadnji četrtini, ko pa je bil ključen za zmago svojih Mrežic s 145:141. V zadnjem delu tekme je dosegel 17 od svojih skupno 25 točk, medtem ko se je Kevin Durant s 33 točkami, 11 skoki in osmimi podajami približal trojnemu dvojčku. Netsi in Hawksi se bodo v naslednjih urah pomerili še enkrat, spet pa se je zelo izkazal Atlantin Trae Young, ki je v prvih treh četrtinah povsem zasenčil Irvinga in tekmo sklenil s 30 točkami, 11 podajami in šestimi skoki, John Collins pa je 30 točkam dodal 10 skokov.

"Ja, definitivno potrebujem pivo," se je glasil komentar trenerja Brooklyna Steva Nasha. Sokoli so sezono prvič po letu 2016 odprli s trema zaporednima zmagama in zaostajali za točko, ko je Collins zadel dva prosta meta 45 sekund pred koncem. A nato je s polrazdalje zadel Irving, ki je v naslednji akciji za zabijanje zaposlil še Duranta in 15 sekund pred koncem je bilo na semaforju 141:136. Bogdan Bogdanović je zadel šest metov za tri točke (skupno 22 točk), Cam Reddish pa je prispeval 20 točk za Atlanto, ki je vodila večji del tekme, a nikoli ni pretirano pobegnila, saj so kot za stavo zadevali tudi domači.

Leonard z zaščitno masko do 28 točk ob novi visoki zmagi Clippersov, Brown rekordno v Bostonu
Kawhi Leonard se je vrnil v postavo Los Angeles Clippersov in po poškodbi ust, ki jo je utrpel na božični večer v Denverju, nastopil z zaščitno masko ter k domači zmagi nad Portland Trail Blazersi prispeval 28 točk (128:105). Ob metu 9/17 je prispeval še tri skoke, sedem podaj, tri ukradene žoge in blokado. Clippersi sicer še vedno čakajo na povratek člana prve postave Marcusa Morrisa starejšega, ki ga muči poškodba kolena. Paul George je tekmo sklenil s 23 točkami, to pa je bila že druga zaporedna visoka zmaga kalifornijskega moštva po polomu z Dallas Mavericksi, ki so jih brez Leonarda v ekipi ugnali s kar 51 točkami razlike.

Podobno visoko zmago so na domačem parketu proti Memphis Grizzliesom vknjižili tudi Boston Celticsi, pri katerih se je Jaylen Brown z 42 točkami razveselil strelskega rekorda kariere, čeprav je presedel vso zadnjo četrtino (126:107). Jayson Tatum je prispeval 16, Marcus Smart pa je dodal 14 točk, tudi onadva pa sta zadnjo četrtino presedela na klopi. Tako se je nadaljeval črni niz Grizlijev proti Keltom, ki jih niso premagali že vse od leta 2016. Brown se je izkazal tudi z meti z razdalje, saj jih je od desetih poskusov zadel kar sedem, s čimer je izenačil najboljši dosežek kariere.

Brown bi lahko svoj dosežek še močno izboljšal, a v zadnji četrtini ob visokem vodstvu Bostona ni več stopil na parket:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica november

Izidi rednega dela sezone lige NBA:

Miami Heat ‒ Milwaukee Bucks 119:108
(Goran Dragić 26 točk, 5 skokov, 2 podaji in 4 izgubljene žoge v 27 minutah za Miami.)

Dallas Mavericks ‒ Charlotte Hornets 99:118
(Luka Dončić 12 točk, 2 skoka, 5 podaj, 2 ukradene in 3 izgubljene žoge v 24 minutah za Dallas.)

Boston Celtics ‒ Memphis Grizzlies 126:107
Brooklyn Nets ‒ Atlanta Hawks 145:141
San Antonio Spurs ‒ Los Angeles Lakers 107:121
Los Angeles Clippers ‒ Portland Trail Blazers 128:105

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaz Korosec
01. 01. 2021 10.27
Le Bron se je zavzemal za pravice temnopoltih, za pravice žensk pa ne.
JelencekRudolf1
31. 12. 2020 09.21
-4
Zato so pa zgubili
bolnadrzava
31. 12. 2020 17.40
+0