Zmage

'Upam, da bo šel Luka po poti legend ‒ zame je daleč najboljši'

Ljubljana, 25. 06. 2019 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
26

Luka Dončić je z nagrado za novinca leta v ligi NBA spisal novo zgodovinsko poglavje v knjigi slovenske košarke. Njegov oče Saša Dončić, ki bo naš strokovni gost med tekmami prihajajočega ženskega EuroBasketa, je ponosen na nov mejnik 20-letnega Ljubljančana in mu napoveduje še več uspehov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Luka Dončić odpihnil Traeja Younga in domov odnesel prestižno nagrado za novinca leta
    02:31
    Iz 24UR: Luka Dončić odpihnil Traeja Younga in domov odnesel prestižno nagrado za novinca leta
  • Iz SVETA: Ivo Daneu: Luka je zasluženo dobil ta naslov
    05:17
    Iz SVETA: Ivo Daneu: Luka je zasluženo dobil ta naslov
  • Iz SVETA: Dončič postal novinec leta
    02:12
    Iz SVETA: Dončič postal novinec leta
S prenosi ženskega EP v košarki začnemo v četrtek, 27. junija, ko se bo reprezentanca Slovenije od 15.50 naprej na Kanalu A in VOYO merila z Madžarkami. Ne zamudite!

"Mislim, da je kakršen koli komentar totalno odvečen. Kot ste rekli ‒ bila je sanjska sezona, s to nagrado za novinca leta mislim, da si kaj lepšega enostavno ni mogel niti želeti in niti pričakovati, če smo odkriti," je našemu portalu pred potjo v Niš, kjer bodo slovenske košarkarice zaigrale na svojem drugem evropskem prvenstvu, zaupal Saša Dončić.

Njegov 20-letni sin Luka Dončić je na večerni podelitvi nagrad lige NBA le dočakal naziv novinec leta, ki so mu ga po izjemni prvi sezoni v vrstah Dallas Mavericksov napovedovali skorajda vsi poznavalci košarke. Tudi ponovoletno prebujenje samozavestnega Traeja Younga in njegovih Atlanta Hawksov ni uspelo preprečiti šele drugega evropskega slavja v tej kategoriji, kjer je doslej po krstni sezoni 2001/02 uspelo slaviti zgolj legendarnemu španskemu reprezentantu Pauu Gasolu.

Saša Dončić (desno) s selektorjem članske izbrane vrste Radovanom Trifunovićem.
Saša Dončić (desno) s selektorjem članske izbrane vrste Radovanom Trifunovićem. FOTO: Damjan Žibert

Presenetil je predvsem Američane
"Glede na to, da sem oče, je on zame tako ali tako daleč najboljši na svetu. Je pa dejstvo, da tudi ko gledam kot trener, je imel res eno konstantno sezono. Mislim, da si je ta naziv povsem zaslužil. Imel je res tudi majhne padce, a je vso sezono v principu odigral dosti konstantno in presenetil vse. No, ne čisto vse, predvsem Američane," je o čakanju na potrditev tega, kdo je najbolj navdušil žirijo, povedal Saša Dončić.

20-letni Ljubljančan, nekdanji član Olimpije in Real Madrida, se je tako znašel v izbrani družbi košarkarskih velikanov, ki so kariero v NBA začeli kot najboljši novinci. Gasol, Oscar Robertson in Michael Jordan ‒ to je le nekaj imen, ki so z zlatimi črkami zapisana v košarkarsko zgodovino. A veliko je tudi primerov novincev, ki po izjemnih prvih sezonah preprosto ugasnejo.

DONČIĆ

"Vse legende so bile nekoč novinci, šele nato so postale legende. Upam, da bo šel tudi Luka po tej poti," si je zaželel starejši Dončić. "Če sem naslov novinca leta pričakoval? Že po prvih pripravljalnih tekmah proti kitajskim ekipam, ki jih je odigral, se je videlo ... Luka je pač takšen karakter igralca, da se hitro vklopi v sistem igre, prevzame neke vajeti takoj, ko dobi majhno priložnost. Poriva se spredaj kot 'lider' in to mu je uspelo tudi tukaj. Potrebno je povedati, da je tudi Dallas na tistem naboru z Atlanto speljal eno ključnih potez, ki bo dobra za njegovo kariero, glede na to, da so oni kot Dallas precej bolj spoštljivi do evropskih igralcev kot kateri drugi klubi. Tu mislim, da je bilo vse tako narejeno, kot da bi bilo zapisano v zvezdah, da bo ta sezona njegova. Ena boljših ... Do sedaj!"

Dončić s srčno izbranko Anamario Goltes na ponedeljkovi podelitvi.
Dončić s srčno izbranko Anamario Goltes na ponedeljkovi podelitvi. FOTO: Instagram

Vsaka pohvala nekaj šteje
Pohvale na sinov račun Saša Dončić rad sliši in pravi, da ne dela razlik, pa če pridejo od eminentnih nekdanjih košarkarjev z druge strani luže ali s sončne strani Alp, kjer že več mesecev vlada prava "Dončićmanija".

"Če te hvalijo, med pohvalami ni potrebno delati nobenih razlik. Mislim ,da je tudi Luka v teh svojih 20 letih dosegel že toliko, kolikor ne vem, če je kateremu igralcu na svetu. Če se ne motim, je tudi drugi Evropejec s tem priznanjem v zgodovini ... Vsaka pohvala je dobra, jaz ne bi delal razlik, pa če jo izreče (Charles) Barkley, Shaquille O'Neal ali kateri od evropskih velikanov," je nadaljeval Saša Dončić.

'Porzingis? Oba imata rada žogo ...'
Drugo sezono pri Dallas Mavericksih je označil za "ključno", saj se bodo po njegovem mnenju tekmeci zdaj veliko bolje pripravili na zvezdnika Teksašanov. A pomagala mu bo tudi okrepljena ekipa, prvič bo dres Dallasa oblekel latvijski zvezdnik Kristaps Porzingis, s poslovanjem na košarkarski tržnici pa so Mavsi sprostili tudi mesto za prostega igralca z visoko plačo. Kdo bo zapolnil prosto mesto, še ni znano.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Kakšne napovedi mislim, da je malce nehvaležno podajati. Mislim, da se Luka zelo dobro zaveda, da bo ta druga sezona zelo ključna," je še povedal Saša Dončić. "Zdaj je bil pač nek Evropejec, mogoče majhno presenečenje, morda so ga sprva gledali malce podcenjevalno. Verjamem pa, da je dovolj samozavesten in da v Dallasu znajo delati, da se bo dobro pripravil na to sezono. Upam, da mu bo uspelo še kaj več. Kaj bi to lahko bilo? Morda da bi ta klub popeljal do končnice ... A govorimo o šele 20-letnem fantu, ki ima še, da ne rečem, vsaj deset ali petnajst let igranja v NBA. Zdaj kaj prehitevati ali biti razočaran, če ne bo šlo tako, kot bi moralo ... Jaz ne bom preveč razočaran. Je pa res, da če mu ne uspe dvojni dvojček vsako tekmo, bi se že znali pojaviti kritiki in reči: 'Aha, saj smo vedeli, da bo to tako ...'" je nadaljeval.

"Govorimo o dveh vrhunskih igralcih, tudi Porzingis je vrhunski igralec in bomo videli. Ampak dejstvo je, da imata tudi oba rada žogo in kako bo zdaj to vplivalo ... Jaz ne bi rad napovedoval, raje počakajmo in videli bomo, kaj bo. Oba sta vrhunska igralca in upam, da bosta dobro sodelovala in da ne bo neke tekmovalnosti ali kako bi temu rekli. Saj v Dallasu bodo vse naredili, da bodo vsi igrali za klub in po mojem bo to lepa zgodba."

Ponosen na delo pri Iliriji, zdaj ambiciozno v Šentjur 
Po koncu sodelovanja z Ilirijo, ki jo je popeljal med prvoligaše in pomagal pri prebujenju mladinskega pogona, se Saša Dončić v naslednji sezoni seli k Šentjurju, kjer pravi, da bodo poskusili narediti "bumček" v slovenskem košarkarskem prostoru. Kdo ve, morda jim uspe takšen, kakršen je nekoč Dončiću v igralskih časih v vrstah Idrije, s katero je zaigral v polfinalu državnega prvenstva in z 2:0 v zmagah klonil proti legendarni generaciji Smelt Olimpije.

"Končal sem štiriletno zgodbico v Iliriji. Zelo sem ponosen na tisto, kar smo naredili s prijatelji kluba. Uspelo nam je iz enega mrtvega kluba oziroma pokopališča, kot sem ga označil, ko sem prišel, narediti nek klub. Mlajše selekcije praktično vse nastopajo tudi v prvi ligi, imamo kar veliko število otrok in na tisto, kar smo naredili, sem lahko res zelo, zelo ponosen," je o zadnji ljubljanski zgodbi povedal Dončić, o novem izzivu pa nam razkril: 

"Odhajam v klub z dolgoletno tradicijo, letos praznujejo 50. obletnico. V bistvu je to edini klub z druge strani Trojan, ki ima naslov državnega prvaka, to so mi ponosno tudi povedali. Je košarkarska sredina, vemo, da je tam tudi zelo veliko navijačev. Košarkarska sredina z dobro tradicijo, če pa ne bi verjel v neke lepe zgodbe oziroma neke uspehe, absolutno tudi ne bi šel tja. Z upravo lepo sodelujemo in poskusili bomo sestaviti konkurenčno ekipo ter poskusili narediti nek 'bumček' v Sloveniji, če nam bo uspelo."

DALLAS

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
26. 06. 2019 08.26
+5
Saša ti si car
wolfterier
26. 06. 2019 09.39
+0
Stari Donćić je ponosen na Luko,pa na Korelna in Zokija.Trojka,da te kap !
Kollerik
26. 06. 2019 11.54
+3
te boli, ker ni tvojga pleškota zraven, razumem...
Nimasmisla
26. 06. 2019 07.54
-4
mama je pač lepša sašo je pač samo sejalec
U4
25. 06. 2019 21.51
+24
Končno le oče in ne samo mama, kajti jaz sem že pomislil, da je Luka iz epruvete. Fant ima košarkaške gene in ne frizerske.
šumar
25. 06. 2019 21.09
+34
verjamem da je oce zasluzen da je luka tam kjer je in ne mama in če se mora gdo motat okol njega bi mogu to bit oče ne pa da se mama nastavlja kameram
Cesar Millan - Vodja krdela
25. 06. 2019 21.31
-5
No šumar si se kdaj vprašal koliko krat je bil očke z njim na tekmah in trening !!! Če mi lahko odgovoriš !!!
šumar
26. 06. 2019 15.10
+0
veckrat ko mama sigurn da nima slucajn luka kosarko po mami hehe
inside1
25. 06. 2019 21.04
+10
Mislim, da bo tamladi tudi tastara kmalu na poti, naj ju pusti živeti, ne pa da se šlepa skoz zraven.
U4
25. 06. 2019 21.55
-4
S seboj pa ima mama še kužka po imenu PIXI, ki je dokazano največji š...k.
cool1
25. 06. 2019 21.02
+33
Luko smo gledali prej v Realu, Luko gledamo sedaj v Nba, dober je od hudiča, ni čudno , če je bil izbran za novinca leta Nba....bravo, bravo, bravo, Luka champion !
inside1
25. 06. 2019 20.51
+37
Če ne bi bilo tle fotra košarkaša, Luka ne bi nikoli igral košarka, verjetno bi bil frizer kot mama, al kaj je že......Zdaj mama zglede celo žlahto seli v Amer..... Da se fotra daje na stran, je kriva Poterbinova, ker bi verjetno vse kar sin zasluži zase. Mislim, pa da je Luka dosti pameten in dovolj zasluži, da bo tudi za očeta kaj poskrbel.
cool1
25. 06. 2019 21.03
+18
Luka je pošten fant.....in tudi čuti pripadnost Sloveniji....
cool1
25. 06. 2019 21.04
+25
Pa ne nakladajte več o njegovi družini, ni pošteno....!
Rade 74
25. 06. 2019 20.45
+43
Vem samo to, da je ta malemu prepovedala stike z žlahto po njegovi strani. Res je da je ona zaslužna največ in da si je on sam kriv, ker se je preveč ukvarjal z drugimi stvarmi. Samo ona je tudi kača ta prava, saj si ji že v očeh vidi, žleht do amena.
26277
25. 06. 2019 20.47
+19
Kollerik
26. 06. 2019 11.54
-1
rekapaka
25. 06. 2019 20.45
+5
Vprašajte še Pahorja, pa Šarca, pa Drvariča, pa Zdovca. Pa sem vam dal idejo za še 4 članke.
wertex
25. 06. 2019 20.44
+14
odtujeni očka...kdaj ga je sin nazadnje omenil? ..še vedno vozi taxi?
Rde?iAlarm
25. 06. 2019 20.16
+37
fotra so se losali kot kanto odpadkov čeprav ima on vse zasluge da je luka tam kjer je.......seveda je je za razdor med očetom in sinom najbolj zaslužna lakomna mama......
PickaKadicka
25. 06. 2019 20.19
+33
Bogi je res. Kje je bil takrat, ko je bilo treba plačevati alimente? Se je raje gonil z drugo. Zdej pa vsem diši denar.
Krematorij666
25. 06. 2019 20.31
+14
Si siguren da se tudi ona ni v zakonu polirala z drugim?
babylon5
25. 06. 2019 20.33
+18
baje da je dončič taxi vozu, da je sina v real porinu ! Žena njegova pa pač ko je bil vrhunski košarkaš ( keš pr bajti) je bila znjim, ko se je pipca zaprla pa papap drug bogatun tko da nehite s tem. In kaj dela njegova mama zdej nič pač njegova mama in del pogače 5 mil na sezono
Kollerik
25. 06. 2019 20.09
+50
Foter Dončič je lahko eden najbolj srečnih in ponosnih očetov na svetu. In mi zraven, ker imamo Luka.... ki je v košarki to, kar je Messi v fusbalu.
Krematorij666
25. 06. 2019 20.03
+36
Vsak je.nekaj pripomogel k njegovemu uspehu. Oče ga je naučil prve korake v košarki, mati pa poziranja pred fotografi. Samo mamica se še vedno ne zaveda da brez košarke tudi požiranje odpade...in njene kao zasluge.
Mungos2
25. 06. 2019 20.03
+77
Končno slika očeta !!! Bravo Saša, ne pa babice, mame, pa še kakšne mamine tete !!!!