Košarka

ESPN razkriva: Dončić Carlisla ni želel v Sloveniji, a njegove razrešitve ni zahteval

Dallas, 15. 12. 2021 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
36

Luka Dončić v zadnjih dnevih oz. tednih pogosto polni vrstice ameriških medijev. Žal ne vselej zaradi odličnih predstav na parketu, temveč vse pogosteje zaradi stvari, ki se ne dogajajo na igrišču. Tokrat se je ESPN-ov novinar Tim MacMahon v naslovni zgodbi lotil tega, kaj je povzročilo razpad sprva dobrega odnosa med Rickom Carlislom in Lukom. Dokončno naj bi počilo letos poleti, ko je Luka prosil, da Carlisle odpove načrtovan obisk Slovenije, zdaj že bivši trener Dallasa pa ni dobil zaupanja lastnika franšize Mavericks, Marka Cubana.

Novinar Tim MacMahon že vrsto let pokriva dogajanje pri ekipi Dallas Mavericks, zato ima dostop do mnogih virov informacij. In tokrat se je pred obračunom Dallasa z Lakersi, na katerem bi se Luka Dončić moral pomeriti s svojim vzornikom LeBronom Jamesom – tega zaradi Slovenčeve poškodbe sicer ne bo – lotil zgodbe, ki je odmevala po koncu lanske sezone: odhodu dolgoletnega trenerja Mavsov Ricka Carlisla, za katerega naj bi bil 'kriv' prav Luka Dončić. Tedaj se o Carlislovem odhodu sicer ni pretirano ugibalo, po seriji kadrovskih menjav tako v tehničnem kot v 'pisarniškem' štabu pa je bilo jasno, da je nekje počilo. 

"Luka Dončić in Dennis Smith ml. sta hitro postala prijatelja, potem ko so pri Mavsih Slovenca izbrali kot tretjega na naboru 2018. Smith, ki so ga Mavsi kot devetega izbrali leto poprej, je razkazoval mesto Dončiću in ga vpeljal v svoj družabni krog. Živela sta v isti zgradbi in veliko ur preživela skupaj ob igranju videoiger," v 'vroči' zgodbi, ki si je zaslužila celo prvo pozicijo na ESPN-ovi spletni strani, ugotavlja novinar Tim MacMahon. 

Dennis Smith ml. in Luka Dončić, nekdaj odlična prijatelja.
Dennis Smith ml. in Luka Dončić, nekdaj odlična prijatelja. FOTO: AP

A to prijateljstvo je pomenilo težavo za vodstvo Dallasa, še ugotavlja MacMahon, saj da so v ekipi hitro ugotovili, da bo moral imeti Dončić žogo veliko v svojih rokah, podoben tip igralca pa je (bil) tudi Smith, ki je rad upravljal žogo, dober pa je bil tudi v skoku. Po igralskem profilu je bil zelo podoben Dončiću, tako da so v Dallasu nekako pričakovali, da dvojec ne bo dolgo časa ostal skupaj, trdi novinar ESPN-ja. 

Carlisle namerno razdiral prijateljstvo?
In tako se je tudi zgodilo: sedem mesecev pozneje so Smitha poslali k New York Knicksom, v nasprotno smer je tedaj pripotoval (tudi) tedaj poškodovani Kristaps Porzingis. MacMahon se je s pomočjo svojih virov dokopal do informacije, da sta bila Dončić in Smith zares trden prijateljski dvojec, Carlisle pa da se je trudil, da bi bil Smith v Dallasu sila nesrečen. In prav to naj bi močno motilo Dončića. 

"Številni igralci so bili osupli na enem od sestankov na začetku sezone, ko je Carlisle obtožil Smitha, da je ljubosumen na Dončića," se na svoje vire sklicuje MacMahon. "Igralci so menili, da je bilo to izjemno nepošteno do Smitha, ki ni igral dobro, toda iskreno se je trudil, da bi naveza z Dončićem na igrišču delovala," nadaljuje MacMahon. In Dončić – takrat star vsega 19 let – je to razumel kot Carlislov poskus, da bi Smitha obrnil proti njemu, trdijo ESPN-ovi viri. 

Statistika Ricka Carlisla na klopi Dallasa, odkar se je ekipi pridružil Dončić
Statistika Ricka Carlisla na klopi Dallasa, odkar se je ekipi pridružil Dončić FOTO: Sofascore.com

Dončić je za ESPN zavrnil komentiranje te zgodbe, še dodaja MacMahon. O tem, da je bil Dončić nezadovoljen z Carlislovim vodenjem Dallasa, se je pisalo in govorilo že ob koncu pretekle sezone, a marsikdo vendarle ni pričakoval, da bo Cuban povlekel odločilno potezo in dolgoletnega trenerja (na klopi Dallasa je bil vse od leta 2008) zamenjal. No, uradno je odločitev o odhodu sprejel kar Carlisle sam. 

Dončića naj ne bi motilo to, kako ga je Carlisle obravnaval, temveč "je sovražil Rickovo obnašanje do drugih ljudi", je ESPN-u dejal eden od košarkarjev, ki je bil v ekipi Dallasa v sezoni 2018/19, a je želel ostati neimenovan. Eden od Lukovih prijateljev v Dallasu je bil tudi center Salah Mejri, s katerim sta skupaj igrala tudi pri madridskem Realu. Nanj se je Carlisle pred očmi svetovne javnosti spravil januarja 2018, ko si je Mejri na tekmi z Washingtonom prislužil dve tehnični napaki in moral predčasno zaključiti tekmo. "Dosegel si dve prekleti točki, izgini od tukaj, prekleto," se je Carlisle zadrl Mejriju, kar so ujele televizijske kamere. Naslednji dan se je sicer javno opravičil za izrečene besede. A poraja se vprašanje, ali bi se opravičil, če tega dialoga ne bi ujele kamere. 

Rick Carlisle in Luka Dončić sta se v pretekli sezoni lige NBA vse prej kot dobro razumela.
Rick Carlisle in Luka Dončić sta se v pretekli sezoni lige NBA vse prej kot dobro razumela. FOTO: AP

MacMahon namreč navaja, da mu je kar nekaj članov ekipe Mavericks – od košarkarjev do trenerskega štaba, pa tudi nekošarkarskega osebja – zaupalo, da so čutili, da jih Carlisle ne spoštuje in jih celo ustrahuje, saj da je bil osoren in neprijeten. MacMahon trdi, da je imel Carlisle v 13-letni karieri pri Mavsih kar nekaj sporov s košarkarji. Spor z Mejrijem se je zgodil, še preden je bil Dončić izbran na naboru, a do Lukovega prihoda v Dallasovo garderobo naj ne bi bil pozabljen. 

MacMahon piše, da naj bi se košarkarji na začetku Dončićeve debitantske sezone skoraj uprli, a se je Carlisle nato opravičil ekipi in trenerskemu štabu, več pristojnosti za komunikacijo med igralci in trenersko ekipo pa je Carlisle podelil svojemu pomočniku Jamahlu Mosleyju, ki je bil med košarkarji zelo priljubljen. Mosley se je hitro povezal z Dončićem in ustvarila sta močno vez, kar je bilo mogoče videti tudi na posnetkih treningov in ogrevanj pred tekmami. 

Ključni trenutek začetka konca Carlislovega popotovanja naj bi se zgodil, ko je ekipo zapusti veteran Jose Juan Barea. Priljubljeni Portoričan naj bi bil vezni člen med Dončićem in Porzingisom, pogosto naj bi z njima tudi kartal na letalih in tako skrbel za ohranjanje dobre 'klime' med njima. Ob Bareovem odhodu je Carlisle izgubil človeka, ki je znal povezati omenjeni dvojec, sam pa ni imel dobrega odnosa niti z enim niti z drugim, trdi MacMahon. Sčasoma je odnos med Luko in Latvijcem tako nazadoval, da sta si le še redko izmenjala 'petki' (high-five, op. p.). Porzingis naj bi se ob Carlislovi taktični zamisli, ki je predvidevala, da bo stal na črti za tri točke in čakal Lukovo podajo, tako zelo slabo počutil, da je celo upal, da ga bo Dallas poleti poslal v kakšno drugo ekipo. 

 V zanimivi novinarski zgodbi, ki razkriva (zelo pogosto prikrite) vse prej kot idilične odnose zvezdniških obrazov, MacMahon še ugotavlja, da se je Carlisle na novinarskih konferencah zavestno lotil hvaljenja Dončića in njegove primerjave s košarkarskimi legendami, s čimer si je želel povrniti njegovo načeto zaupanje. A vse skupaj je šlo že predaleč, še ugotavlja ESPN-ov novinar. 

Še več: Dončić naj bi Carlislovo avtoriteto pred celotno ekipo postavil pod vprašaj  vsaj enkrat v sezoni 2020/21. "Kdo je glavni, ti ali Bob (zloglasni statistik in nekdanji igralec pokra Haralabos Voulgaris, op. p)?" Za Voulgarisa se je pogostokrat domnevalo, da sestavlja začetno in rezervno postavo Dallasa in Carlislovo rotacijo. Carlisle se je sicer resda močno zanašal na Voulgarisove podatke, toda na koncu je bila zadnja beseda njegova, trdijo viri iz kluba za ESPN. Dončićeva slaba volja in nenaklonjenost Carlislu naj bi se nadaljevali in stopnjevali, in to tako zelo, da so se košarkarji, člani osebja in trenerji že navadili, da Dončić preklinja Carlisla. 

JJ Barea (desno) je bil vezni člen med Dončićem in Porzingisom.
JJ Barea (desno) je bil vezni člen med Dončićem in Porzingisom. FOTO: AP

Dallas je prvotno načrtoval, da bo Carlisle ostal na klopi tudi v sezoni 2021/22, jasno pa je bilo, da bo ta vroča kot nikoli prej. Carlisle je prejšnje poletje znova želel pripotovati v Slovenijo, kjer bi si ogledal treninge slovenske košarkarske reprezentance, ki se je pripravljala na kvalifikacijski turnir v Litvi. A ti načrti so se spremenili na Dončićevo zahtevo, trdijo ESPN-ovi viri. Dončić si namreč ni želel dodatnih motečih dejavnikov, potem ko je mesto športnega direktorja zapustil Donnie Nelson. Obenem naj bi Carlisle zaupanje predsednika franšize Marka Cubana preveril tudi z morebitnim novim podaljšanjem pogodbe, a je naletel na gluha ušesa. Nato je sledila Carlislova odpoved. 

Dončić, ki po pisanju MacMahona še ni izkoristil zvezdniškega privilegija vplivanja na kadrovske odločitve, ni nikoli nikogar prepričeval, da bi Carlisle moral oditi, trdi ESPN. Na koncu mu tega tudi ni bilo treba storiti, saj je Carlisle odšel sam, v NBA pa velja za preverjeno trenersko "robo", tako da ni dolgo čakal na novo ponudbo. V roku enega tedna se je že dogovoril za večletno sodelovanje z Indiana Pacersi. Ti trenutno zasedajo 13. mesto na vzhodu (12 zmag, 17 porazov), a zaostanek za desetim mestom, ki še vodi v dodatne kvalifikacije za končnico, za zdaj ni velik. Podobno kot Dončić tudi Carlisle ni želel komentirati ESPN-ove udarne zgodbe.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Suna darms
16. 12. 2021 11.31
+1
debel... 😬😬😬
cekinar
16. 12. 2021 10.44
+3
Ne vem no,kaj bo Jason Kidd lahko s tako ekipo prišel v končnico ali tudi ne,je pa res da nima takih izpadov kot Carlslie.
oježeš
16. 12. 2021 09.57
+2
Vedno in povsod se najde zdrahar, ki pokvari odnose med ljudmi. Žalostno.
?ebula
16. 12. 2021 09.15
+1
Vsaka zgodba ima začetek, potem višek in zaključek.
športnik66
16. 12. 2021 09.03
+3
Če 22 letni košarkar lahko odloča o usodi trenerja, mora biti izredno dober na igrišču in tako imeti spoštovanje navijačev, lastnika kluba,... In to Luka Dončić ima. Bravo Luka. Le malo kateri igralec ima tako moč, tak vpliv. Ponosni nate! Igraj dobro še naprej.
StAnalitik
16. 12. 2021 10.27
-5
Igralec ni nikoki večji od kluba in trenerja.NIKOLI Neki znan tremer je nekoč rekel.Od VI do TI je zelo velika razlika. Od TI do je..m ti mater je pa čisto majhna. Luka bo ugasnil v dveh zesonah.Brez prstana
SmiselZivljenja
15. 12. 2021 21.59
+1
Me prav zanima kako bi tole naredil Obradoviću, Sagadinu, Ivkoviću ali Pešiću...parketa ne bi videl do 30. leta.
Maxx365
16. 12. 2021 08.14
+3
oježeš
16. 12. 2021 09.58
'kako bi naredil', pa ni, v tem je štos, ker se pogovarjamo kaj je bilo narejenega, ne kaj bi bilo, če bi bilo!
Oz
15. 12. 2021 21.57
+5
Najbolj pomembno je da bo Luka zdrav in da ima podporo slovenskih navijačev. On nima kaj več dokazovati. Luka je samo človek.
StAnalitik
16. 12. 2021 10.28
-2
In podpora SLOVENSKIH navijačev je ugasnila.Naj navija zanj devojka sa sela
StAnalitik
15. 12. 2021 21.30
-4
Ni panike.Za koncert Severine je dober
231koak
15. 12. 2021 21.19
-6
Kaj pa Sergio Agüero? Igralec z rekordi, vi pa nič o njem, da je nehal igrati zaradi težav z srcem. Status/cepljen
juvefor
15. 12. 2021 21.31
+14
Status: znane težave s srcem že iz otroštva.
juvefor
15. 12. 2021 21.32
+15
TEDOxy50pMEDO
15. 12. 2021 21.19
-1
"Žal ne vselej zaradi odličnih predstav." Obratno.
Uporabnik1888402
15. 12. 2021 21.17
+5
Kvalitet Doncica je nesporen. Le da mu malo nespametno vpliva na ego. Vidi se to tudi na tekmah ...
Intihar
15. 12. 2021 21.16
+2
Poli te zrihtal🐷
flisd
15. 12. 2021 20.32
+13
Ta tip je že dozivel svoj vrh. Konec je z njim.
rogla
15. 12. 2021 20.27
+9
Im občutek, da se "izpeva".
Banion
15. 12. 2021 20.02
+7
Fant je še mlad in mu je stopilo v glavo, se bo moral malo ohladiti sicer bo hitro konec njegove kariere
Generacija56
15. 12. 2021 19.58
+0
Dajmo, DAJMO! Kruha in iger!!! Kruha je sicer bolj malo, ker je tiskan denar vedno manj vreden, A IGER JE OGROMNO! Če komu ni kaj všeč, razveljavimo celo žreb! Dončič ni iz prave džave... V teh državah prevladuje korupcija, primitivizem, v ZDA je vse OK! Zvezde v ZDA, če niso zdrogirane, so vedno boljše! No, ko pa potisneš to ameriško miselnost na stran... Kidd je bil nekoč velik igralec... Kot trener pač ne. Uničuje Dončiča, uničuje Mavericke. In potreben bo čas, da lastniku to postane jasno. Klub tone.... Onga porcelanastega treba suniti v tazadnjo, Dončičevega kuharja pa poslati domov. Ali pa se bo dečko zredil, da niti hoditi ne bo mogel več...
Generacija56
15. 12. 2021 19.59
-1
Oh, ker nekaterim traja, da jim potegne... Porcelansti je Portzingis...
tmj
15. 12. 2021 20.05
+8
ti si zihr en tip z lj k misli da ma vse prav..eden tistih tipov ki zapusti prostor s sodelavci vsi zavijojajo z očmi..ni bit fajn tak tip, ki "vse ve", ki misli da ma vse prav
Generacija56
15. 12. 2021 20.31
-8
Da, jaz sem tak tip. Vodja na enem od največjih projektov v Emiratih. Ne vem, koliko so zavijali z očmi, a mi ni bilo mar. Bil sem postavljen, da je moja beseda zadnja.
prava resni.ca
15. 12. 2021 20.46
+4
StAnalitik
15. 12. 2021 21.28
+2
Qualisvirtalisoratio
16. 12. 2021 08.29
+1
Perrun
15. 12. 2021 19.47
+11
ampak zdaj majo pa Kidda, ki je bil odličen igralec, a to še zdaleč ne pomeni, da je tudi dober trener..
HUSO BOSS
15. 12. 2021 19.36
-13
ŠE KAKŠNA SEZONA DVE IN DONCICA SE BODO ZNEBILI, GARANT... AMERIČANOV SE NE DA FARBAT...
Ivar The Boneless
15. 12. 2021 19.42
+4
Kaj pa tebi ni jasno? A si sploh kdaj gledal kakšno tekmo? Luka je fenomen košarke.
Papyrus123
15. 12. 2021 19.55
+0
maske-so-padle
15. 12. 2021 20.10
+0
Seveda Boss, košarķarska žoga je ravna, ne okrogla.
StAnalitik
15. 12. 2021 21.28
+0
Bedno večji fenen ke To mislim po kilogramih.Gobcalo malo
bik123
15. 12. 2021 19.32
+5
covid, doncic..nima veze 24ur, samo da je drama ane?
Papyrus123
15. 12. 2021 19.55
+2