Košarka

Dončić: Srečanja z Jordanom ne bom nikoli pozabil, doma najprej vrgel na koš

Ljubljana, 24. 04. 2020 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski košarkar Luka Dončić je prvič po vrnitvi v Slovenijo, v katero se je vrnil ob nastopu pandemije novega koronavirusa, spregovoril za medije. V intervjuju je poudaril, da je vesel, da je doma in da srečanja z legendarnim Michaelom Jordanom ne bo nikoli pozabil.

Letos ste 'popravili' oz. izboljšali veliko rekordov. Vemo, da vas osebna statistika ne zanima toliko kot ekipni uspeh, pa vendar, kakšna je vaša motivacija za v prihodnje? Kaj vas bo motiviralo biti še boljši, kot v tem trenutku ste?
Tako kot do sedaj me bo zagotovo tudi v prihodnosti najbolj motiviralo to, da bomo lahko tudi z mojo pomočjo z ekipo dosegli to, kar si vsi želimo, postati prvaki lige NBA. Ta misel mi daje moč na parketu in to me motivira, da dam vsako tekmo od sebe 100 odstotkov.

Stroka in novinarji so vas že začeli postavljati ob bok velikanom košarke, kot so Michael Jordan, LeBron James, nedavno preminuli Kobe Bryant in ostali ... Kako se spoprijemate s tem pritiskom, ki nedvomno raste z vsako vašo dobro tekmo, zmago ...?
Vem, da se od mene vsako tekmo veliko pričakuje in seveda mi vse te primerjave laskajo, saj sem ob teh imenih zrasel in se po njih zgledoval. Vsak mi je po svoje dal nekaj, kar tudi mene danes dela boljšega na parketu. Ne čutim pa nikakršnega pritiska, še vedno mi je najbolj pomembno, da na igrišču uživam, primerjave pa si jemljem kot dodatni izziv in motivacijo, da sem iz tekme v tekmo boljši.

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: osebni arhiv

Naredili ste že kar veliko dobrodelnih 'potez'. Ena največjih je bila ustanovitev dobrodelne fundacije 'Uresničimo sanje'. Kakšni so cilji?
Ustanovitev fundacije je bila moja velika želja. V svojem otroštvu sem imel srečo, da so mi bili dani idealni pogoji, da sem se lahko razvil v takšnega košarkarja, kot sem danes, in mnenja sem, da si to zasluži vsak otrok. Spodbujanje k uresničitvi ciljev in razvoju talenta ter športni aktivnosti se mi zdi v tem času, v katerem živimo, bistveno. Žal nekateri otroci zaradi finančne situacije svoje družine nimajo enakih možnosti, da pokažejo in razvijajo svoj talent tako kot drugi. Na tej točki pa želim pomagati jaz s svojo fundacijo, katere del sta tudi hokejist Robert Kristan in nogometaš Jaka Bijol. Primarni cilj fundacije je torej plačevanje športnih vadnin otrokom, v izrednih situacijah pa fundacija dovoljuje uporabo sredstev v druge namene. Tako smo se denimo sedaj odločili pomagati slovenskemu zdravstvu.

OI so prestavljene na leto 2021, upajmo! Bo Luka Dončić še vedno motiviran, da popelje reprezentanco Slovenije v Tokio?
Za takšen športni dogodek, kot so olimpijske igre, nikoli ne manjka motivacije. Če bom zdrav in brez poškodb, bom seveda z veseljem znova oblekel slovenski dres.

Novi koronavirus ni prestavil samo vseh večjih športnih dogodkov, marca vas je doletela tudi prekinitev lige NBA, kako ste jo sprejeli?
Seveda je bil tako kot za vse ostale zame to velik šok. Za novico smo izvedeli med tekmo. Nikoli si ne bi mislil, da bo imel ta virus takšne razsežnosti. Težko je bilo dojeti in sprejeti to novico.

Po prekinitvi ste ostali v karanteni v Dallasu. Kako ste jo doživljali?
Čas v karanteni sem preživel v svoji hiši v Dallasu. Da mi ni bilo dolgčas, sta v veliki meri z viškom energije, ker smo bili kar dosti zaprti v hiši, poskrbela tudi moja psa. Čas sem si krajšal še z igranjem igric, pogledal sem kakšno serijo, vzdrževal pa sem redne stike s svojimi domačimi in prijatelji prek telefona.

Čas v karanteni v Dallasu, smo videli, ste si krajšali tudi s petjem?
Res je, vedno sem pravil, da če mi ne uspe v košarki, se bom ukvarjal s petjem, hahaha. Kaj naj rečem, kakšen večer med karanteno sem sebi in svojim sledilcem, če že nisem mogel z žogo na parketu, popestril s svojim glasom, haha.

Kako to, da ste se odločili priti v Slovenijo?
Vedel sem, da je to v tistem trenutku najboljša odločitev in nisem se motil. Takšnih pogojev, kot jih imam za trening v okolici svoje hiše v Sloveniji, v svojem domovanju v Dallasu nimam. Tako fizično kot psihično mi bo čas, ki ga bom lahko do nadaljevanja lige NBA preživel v Sloveniji, dobro del.

Kako zelo ste se veselili trenutka, ko ste po dolgi karanteni v Dallasu znova stopili na slovenska tla?
Zelo. Saj veste, kako pravijo, nikjer ni tako, kot je doma.

Kaj ste si najprej privoščili' ob prihodu v Slovenijo?
Prva stvar, ki sem jo storil, je bila, da sem preizkusil, kako je znova držati žogo v rokah in vrgel na koš, ki ga imam pred svojo hišo. Sledil je dolg spanec, saj na letalu nisem uspel zaspati.

Kako zdaj v domačem okolju v Sloveniji vzdržujete formo do vrnitve na parket?
Z rednimi treningi, predvsem s treningi meta in vajami za vzdrževanje moči.

Kako zelo že pogrešate košarkarski parket?
Zelo. Mislim, da je za nami zelo solidna sezona, ki bi jo radi nadgradili z nastopom v končnici. Konec meseca se bo vodstvo lige odločilo, kako bo z nadaljevanjem lige. Upam, da bomo nadaljevali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po odzivu na Twitterju sodeč, vam je bil zelo všeč nov dokumentarec Michaela Jordana 'The Last Dance'. Sta se z Jordanom, potem ko ste podpisali pogodbo z njegovo blagovno znamko, že uspela srečati?
Da. Sicer sva že pred srečanjem govorila po telefonu. Uradno pa sva se spoznala na tekmi All-Star v Chicagu. Srečanje je bilo sicer bolj kratko, saj je imel veliko gostov, je bilo pa zelo prijetno. Rokovala sva se in malce pogovorila. Zagotovo srečanje, ki ga ne bom nikoli pozabil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.