Košarka

Luka je Slovenija, Luka je košarka, Luka je vodja

Ljubljana, 05. 07. 2021 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
84

V preteklih mesecih sem od svojih novinarskih kolegov pogostokrat poslušal, da Luka Dončić – kljub nenehnemu zatrjevanju, da bi rad oblekel slovenski dres – še dolgo ne bo igral za reprezentanco. Govoril sem jim, da bo, če bo Dallas izpadel v prvem krogu, Luka z veseljem in ponosom prišel igrati za slovensko reprezentanco.

Komentar izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Pa so mi kar najprej govorili, da ne bo. Da je Luka že odigral svoje v reprezentanci za nekaj naslednjih let. Da Luko taka košarka ne zanima, da ga zanima le bogata liga NBA. Da bo preutrujen. In ni jih bilo malo, še zdaleč ne. Pa sem jim odgovoril: Poslušajte, star je 22 let. Se spomnite vaših 22 let? Vam je kdaj zmanjkalo energije?

Vesel sem, da se nisem motil, da sem trdno verjel besedam Luke Dončića, da si zelo želi igrati za slovensko reprezentanco. Seveda sem te besede preveril tudi v njegovem taboru, kjer so mi zatrjevali, da se Luka rad vrača v reprezentanco, saj da se tu zelo dobro počuti. Da so s fanti prava klapa, ki se zabava, in da si to želijo pokazati tudi na igrišču.

Luka je Slovenija, čeprav rad posluša srbsko glasbo, čeprav ima srbske korenine. Luka je Slovenec. Luka rad igra za Slovenijo, Luka je ponosen na to, da igra za Slovenijo. Luka je nazadnje celo dejal, da bi raje osvojil zlato medaljo s slovensko reprezentanco kot NBA-prstan, a da si seveda močno želi osvojiti oboje. Luka se zaveda, da je izvenserijski. Najbrž si v sebi želi postati tudi najboljši košarkar (vsaj) določenega obdobja, čeprav tega javno ne bo povedal.

Luka Dončić – glavni junak slovenske košarkarske pravljice.
Luka Dončić – glavni junak slovenske košarkarske pravljice. FOTO: Aljoša Kravanja

Luka s Slovenijo še ni izgubil, kar dokazuje, kakšno mentaliteto poseduje in s kakšnim razmišljanjem se poda v tekmo. Naj bo to prijateljska ali uradna. Luka je lačen zmag. Luka si želi igrati košarko, na igrišču se želi zabavati in se igrati s tekmeci. Poigravati, če želite. Tega ne bo skrival. Luka si želi interakcije z navijači, rad se obrne k njim in jih podžge. Luka je vodja. Ja, pri 22, ampak je vodja. Seveda bo tudi Luka nekoč izgubil prvo tekmo s slovensko reprezentanco. Ampak tedaj ga na pljuvajte, raje se mu zahvalite za vse, kar je oz. bo za to reprezentanco naredil.

V preteklosti sem pogostokrat poslušal, da Luka ne igra oz. ne zna igrati obrambe. Tisti, ki ste gledali tekme Dallasa v končnici, in tisti, ki ste gledali tekme slovenske reprezentance v Litvi, veste, da je Luka igral obrambo. In to (zelo) daleč od slabega. Še kako prav so prišle izkušnje igranja na položaju 4 iz lige NBA, saj je ob osebnih napakah Mika Tobeyja skupaj z Edom Murićem zaustavljal litovska velikana pod našim obročem.

In kar je vsaj meni najlepše v tej zgodbi … Se spomnite predstav slovenskih košarkarjev, ki so sicer v oslabljeni zasedbi igrali kvalifikacije za svetovno prvenstvo in Eurobasket, ko preprosto ni bilo pravega žara, pravega prepričanja vase? Luka je vsakemu posebej dodal to, v košarki prepotrebno vrlino in jih hote ali nehote prepričal, da so sposobni premagovati najboljše reprezentance na svetu. Tudi tiste, ki so redni gost olimpijskih iger. Kot na primer Litva, ki je bila od svoje samostojnosti vselej del olimpijskih iger, prvič po sedmih ciklusih pa je ostala brez nastopa na olimpijskih igrah. Nekaj samoumevnega jim je bilo odvzeto. V režiji naših fantov, naših junakov.

Naših junakov, za katere so tudi po Eurobasketu 2017 mnogi analitiki govorili, da so že dosegli svoj vrhunec in da se bodo z naslednjimi generacijami le stežka približali stari slavi. Da pravega podmladka ni, da so zlati časi naše reprezentance s številnimi NBA-igralci mimo. A znova so se motili. Vlatko Čančar je pokazal, da bo v prihodnjih letih lahko vlečni voz slovenske reprezentance skupaj z Dončićem. Zoran Dragić je dokazal, da ima ’prave’ gene, in da je, če je zdrav, lahko izjemen košarkar. Edo Murić … ste videli, kako je zrasel ob litovskih velikanih? Kako se je z njimi stepel v obrambi in jih izrinil iz rakete, čeprav je precej manjši? To je moštveni duh, ki ga je ta reprezentanca imela. Borila se je eden za drugega, individualna statistika nikogar ni zanimala. Niti Dončića. Ta bi lahko, prepričan sem, na tekmi z Litvo dosegel še kakšno točko več. Morda celo 10 ali 15 več. Pa mu tega ni bilo treba. Če je videl prostega soigralca, je raje podal, četudi je bil sam v dobrem položaju za met.

Naj si sposodim besede agencije AP: "Kako primerno. Dvignil jih je, zato so oni njega."
Naj si sposodim besede agencije AP: "Kako primerno. Dvignil jih je, zato so oni njega." FOTO: Fiba

In veste, kaj me skrbi? Če našim fantom uspe odličen rezultat na olimpijskih igrah (na primer polfinale ali celo medalja, o kateri si v preteklosti nismo upali niti sanjati), me skrbi, da se bodo z njimi želeli slikati številni politiki. Tisti politiki, ki jih v resnici šport ne zanima. A ga bodo izkoristili za lastno samopromocijo, za nabiranje političnih točk. Čeprav so v koronakrizi povsem pozabili na slovenski šport, na osnovno celico slovenskega športa, to so mlajše selekcije klubov, ki so že pred tem prestajale izjemno težke čase. Zelo težke. Slovenska košarkarska reprezentanca bo igrala na olimpijskih igrah, imela bo to srečo, da bo del elitne druščine skupno 12 reprezentanc. Če v pregled vzamemo finančne vložke v lokalnem okolju, so v Sloveniji izmed vseh 12 udeleženkami olimpijskega turnirja najbrž daleč, daleč najnižji. Praktično minimalni. Slovenska klubska košarka že nekaj let životari. Trenerji, ki so osnova za dobro delo z mladimi, so pogostokrat prekarci, nekateri delajo vse skupaj kar ljubiteljsko, nekateri za smešen denar. A to delajo, ker imajo radi košarko. Ker so z njo odraščali. Tako kot so ti fantje, ki so se uvrstili na olimpijske igre. Zato so se tako iskreno veselili uvrstitve na tako pomemben turnir. In to je nekaj česar vi, dragi politiki, ne boste nikoli mogli razumeti. S selfijem, dvema, tremi ali štirimi, preprosto ne boste.

P. s. Prepričan sem, da jim podpora zvestih navijačev pomeni veliko več kot (vaša) Twitter čestitka. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepe bolcev
07. 07. 2021 12.50
Domobrancki navijajo za Madzarsko in homofobe!
puspan
07. 07. 2021 11.41
+2
Slovenci smo v mnogočem zelo težko prebavljivi ljudje. V športu smo po številu prebivalcev svetovna velesila. Namesto, da se veselimo, preusmerijo vse v politiko in obratno. Še nikoli nam ni šlo tako dobro, a glej ga zlomka, vedno se znajdejo takšni, ki vse to ignorirajo. Ste že kdaj pogledali čez plot, kako je drugod? Po komentarjih sodeč zelo malo ali nikoli. Dobro razmislite, kako se imamo, kljub hudim težavam s Corono, ki jo preživljamo. Lahko pa se vsak zase vpraša, ali sem naredil vse, ki bi lahko koristilo tudi mojemu sosedu, ki je v težavah? Včasih tudi samokritika naredi čudeže, ki jih sicer nebi pričakoval. Mislim, da nam gre še prekleto dobro, če se ozremo na saboterje, ki nam nagajajo vsepovsod, na vsakem koraku, ne samo doma, tudi v tujini. Če se poskušam postaviti v njihovo kožo, jih celo razumem. Težko je izstopiti iz plašča, ki jim že desetletja nudi in omogoča privilegije, katerih so se o prijeli, kot hudič križa. Treba se bo počasi strezniti in pomisliti, da ima tudi vedno drugo, ali tretjerazredni, enake pravice in dolžnosti, kot jih imate izbranci že vse življenje, vključno z njihovimi potomci. Vedno bolj obupani poskusi negiran4ja tega stanja, kaže vso bedo in zlobo teh ljudi.
puspan
07. 07. 2021 11.43
mtbking
06. 07. 2021 12.52
+12
Prav žal mi je vseh vas , ki tukaj izlivate neka svoja negativna mnenja, bodi si povezana s politiko, nacionalnimi predsodki ali čem drugim in s tem uničujete še tisto malo pozitivnosti in dobre volje, ki jo med ljudi, ki imajo radi košarko in šport, v teh bedastih časih prinese tak izjemen dosežek. Ja ... Luka je vodja ekipe... ekipe ki deluje kot eno... ekipe katera se je kvalificirala na olimpijske igre... ekipe katera s takšno pozitivno miselnostjo gre tudi po medaljo. Vi NEGATIVCI pa s svojimi kometraji skušate uničiti še tisto malo pozitivizma ... res se mi smilite :) ... Bravo ekipa!!!
pomlad14
06. 07. 2021 12.02
-8
Nobena Slovenija ni Luka, zdaj ste pa že krepko šli čez vse meje.
AS1983
06. 07. 2021 11.25
+3
Luka magic mvp
janimir
06. 07. 2021 11.14
+3
Kaj je bilo z A timom ? In to sredi Beograda. S Kokoškovim.....C tim je bil veliko boljši.
Ponosno na DESNO
06. 07. 2021 11.13
-7
Luka je Slovenija ..... dej ne bluzite no, kar je preveč je pa res preveč .... niti na pamet mi ne pade, da bi se istovetil z njim, .... da mi je idol, ..... ojoj folk .... a res nimate kaj druzga v lajfu ?
pomlad14
06. 07. 2021 12.03
+0
BRAVO, še je upanje. Še obstajajo pametni ljudje.
klizter
06. 07. 2021 18.49
+6
tmj
07. 07. 2021 08.34
+2
če si ne znaš interpretirat naslova ti nismo mi krivi! drugače pa ne skrbi lepo ti bo v življenju.
eurit30
07. 07. 2021 10.35
tekač
06. 07. 2021 10.26
+9
Vsi slovenski športniki lahko imajo vzor v temu mlademu in čudovitemu športniku. Da dragi športniki,kateri premišljujete in kalkulirate ali bi igrali ali ne za Slovenijo. Dončič vam je lahko za vzor.....upam, da bo prišlo tudi na ušesa " nogometnim zvezdam" primer Kampel...
pomlad14
06. 07. 2021 12.05
-6
Vzor je lahko nekdo, ki je nekaj iznasel, odkril in pomagal človeštvu. Ne pa nek prazen šport, ob katerem ljudje nimajo ničesar, razen opranih možganov in zavajanje.
Apostol1
06. 07. 2021 21.53
+4
pomlad14............... Edino kar ti lahko napišem je samo to ,da si ubogi brezmožganar in posledično se mi lahko samo smiliš.
Apostol1
06. 07. 2021 09.59
+10
Bistvo tega članka je , da Luka ni samo izjemen košarkar , je tudi izjemen človek in predvsem SLOVENEC , ki je lahko za vzor vsej samozvani sektaški vladi in celotni Slovenski svečkariji , ki vsi skupaj delajo le sramoto Sloveniji.
Ponosno na DESNO
06. 07. 2021 11.07
-11
😂😂🤸‍♀️🤸‍♀️👎 ... to bo ja ... sploh veliki SLOVENC, ko ga slišiš komentirat - SMO SE PRIPREMILI ZA TU TEKMUU .... 😡😡😡
J Kvas
07. 07. 2021 10.09
+2
Tebi bi bila prava pot v...... (vsak naj sam dopiše)
krneki_123
06. 07. 2021 09.21
+5
Upam, da si modeli iz nba, ki govorijo, da Luka ne igra obrambe oziroma slabo, pogledajo to tekmo.
Justiceiscoming81
06. 07. 2021 08.54
+8
Res je zlati deček in dosegel bo še marsikaj... ampak dober si le toliko kolikor je dober tvoj najšibkejši člen (član) v ekipi. Tako da so tudi preostali fantje igrali super... Je pa res da je pa Luka nekaj povsem posebnega od ostalih... Bravo fantje, gremo po zlato v Tokyo
bozohr
06. 07. 2021 08.47
+7
Noriške moti priljubljenost Luke.Brez panike.Od gargamela je v Sloveniji bolj priljubljenih cca. 2.000.000 ljudi.
krneki_123
06. 07. 2021 09.18
+1
Solatki ne morete brez politike niti pri športu. Spelji se na njivo delat.
Smešno
06. 07. 2021 08.08
+8
Naši fantje, naši junaki!!! Tekma na nivoju končnice olimpijskega turnirja.. torej, gremo po medaljo! Sajonara!!! 🎌 Tokijo, pozor, prihajajo Slovenci... 🇸🇮
Hellsrael
06. 07. 2021 08.03
-9
Sasa komunicira kot da nima 2 razreda oš
podalpski
06. 07. 2021 08.48
+6
JA PA KAJ POL jih je pa vsaj pol takih tu pri nas
Opazujemvas
06. 07. 2021 08.01
+12
Vsaka čast Dončiču ampak dragi moji košarka je ekipni šport in Luka brez kakovostne ekipe ne bi mogel sam , čisto nič. Torej Bravo ekipa.
podalpski
06. 07. 2021 08.49
-2
mtbking
06. 07. 2021 12.26
+2
Se popolnoma strinjam, da je košarka ekipni šport in vsa čast fantom za uvrstitev na OI ... kapo dol, samo žal so v preteklosti dokazali tudi, da brez Luke ne zmorejo prav veliko tako da je to zelo diskutabilna debata ... šteje pa ekipni rezultat zato še enkrat bravo za zmago pa gremo po medaljo na Japonsko :)!
Ebola Mix
05. 07. 2021 21.59
-8
Zaj je Dončič naenkrat slovenec,če pa bi bil varilec v fabriki,pa bi bil jugov...ič.He he he,tko vas nebi znao....
I Zola
06. 07. 2021 08.15
+4
Ja, res je. Pravoslavni Slovenec je. Pac tako je.
podalpski
06. 07. 2021 08.49
podalpski
06. 07. 2021 08.50
-2
a taki tud obstajajo sem mislil da smo katoliki ali protestanti...viš viš ...
Ebola Mix
05. 07. 2021 21.57
+1
Slobodan Cvijetinovic
05. 07. 2021 21.51
+7
Najbolj zapali ko v Ameriki posluša v avtu komad Slovenija od kot lepote tvoje
podalpski
06. 07. 2021 08.50
+0
VBČ
05. 07. 2021 21.49
+8
Odličen komentar. Bravo! 💪👏👏
Betuul
05. 07. 2021 21.48
+5
Luka za predsednika!