Košarka

Maljković: Beograd si močno želi gostiti Evroligo, a tudi Ljubljana gre 'na polno'

Beograd, 21. 05. 2020 21.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"To je bilo čudno obdobje, a ne samo zame, pač pa za vse. V kontaktu sem z veliko ljudmi iz vrhunskega športa, položaj je podoben, kot če bi dirkača formule 1 preselili v fotelj in mu vzeli menjalnik. Meni ni bilo težko, delam, kadar hočem in ko delam, sem zelo discipliniran," se zadnjih dveh mesecev, ki jih je zaznamovala pandemija novega koronavirusa, spominja nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance Božidar Maljković, danes pa predsednik Olimpijskega komiteja Srbije.

Košarkarski delavec, ki je v zgodovini košarke pustil velik pečat, se je pred leti odločil, da v vlogi trenerja ne bo več deloval, a tedaj razlogov ni pojasnjeval. "Težka je ta sprememba. Trenerski posel je precej bolj stresen, tako da tu ni težav. Vodim račune 42 športov, njihove ambicije in karakterji so različni. A delam na enak način kot v košarki, po celi dan," se spremembe ob selitvi v novo delovno okolje, ki se je začela maja 2017, spominja legendarni Šjor Božo. 

V pogovoru za spletni portal nova.rs je prvič javno razkril, zakaj je zapustil košarko. "Do danes o tem nisem govoril, zakaj sem de facto zapustil trenerski posel. Razlog je, da so mi vgradili žilno opornico v srce. Ker sem imel do nedavnega živo mamo (5. maja letos je Maljkovićeva mama umrla, op. p.), ona pa tega ni vedela. Umrla je v 91. letu starosti. Vsi so me spraševali, zakaj sem nehal s trenerskim poslom, a zaradi nje o tem nisem hotel govoriti, saj sem sin edinec. Imel sem težave z zdravjem, uspešno so mi ustavili žilno opornico in to zdaj lahko povem, ker mama ni več živa," je razložil Maljković.

Nekdanji slovenski selektor se je v obširnem intervjuju dotaknil številnih tem, spregovoril je tudi o nekaterih Slovencih. Tako se je spomnil anekdote z olimpionikom Mirom Cerarjem. "Na nekem dogodku v Belem dvoru (Dedinje, op. p.) sva govor imela jaz in japonski ambasador. Ko sem stopil z odra, me je pričakal Miro Cerar, šampion na konju z ročaji. In povedal mi je, kaj so mu pripravili Japonci. Poklicali so ga v goste, nato pa mu zadnji dan pred povratkom v Ljubljano z nasmeškom na ustih rekli, da imajo majhen poklon zanj. Poklonili so mu konja z ročaji, na katerem je leta 1964 osvojil olimpijsko zlato. Uredili so prevoz do Ljubljane. Miro mi je rekel, da je skoraj padel v nezavest. Cerar je bil zelo podoben Novaku Đokoviču. In zdaj mu bo ta spominek ostal v hišnem muzeju za pravnuke," je opisal Maljković. 

Božidar Maljković je košarko zapustil zaradi težav z zdravjem.
Božidar Maljković je košarko zapustil zaradi težav z zdravjem. FOTO: Damjan Žibert

Kot zgled dobrega vodje organizacije je Maljković, ko je govoril o sporu med Fibo in Evroligo, izpostavil Slovenca – Aleksandra Čeferina. "Veste, kdo dobro dela? Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, on dela odlično. Dobro ga poznam, on je pravi za ta posel. Vsakega bo poslušal, izjemen intelektualec, pripravljen, da sprejme odločitve, veliki advokat, ne izgublja sporov. Obkrožil se je z dobrimi ljudmi in dobro opravlja ta posel," je dejal Maljković. 

68-letni Srb ne skriva tega, da je odigral svojo vlogo, da bi mesto Beograd dobilo končnico Evrolige. "Govoril sem z ljudmi iz Efesa, Reala, Barcelone, Baskonie, kjer je moj nekdanji varovanec Duško Ivanović zdaj trener. Beograd ima realne možnosti, na papirju težko kdo ponudi boljše storitve. V njihovem dopisu piše, da bo prišlo skupno 5000 ljudi. Kar sem lahko naredil, sem naredil," je jasen Maljković, ki pa je poudaril, da si končnico Evrolige močno želi tudi mesto Ljubljana. "Nemudoma sem poklical župana Zorana Jankovića, ker sva dobra prijatelja. Rekel mi je: Dajte, vi se umaknite, da mi dobimo organizacijo. Naša kandidatura stoji in Beograd se ne bo umaknil. Slovenci so prvi premagali koronavirus in izšli iz izrednega stanja, v ekološki Ljubljani vidijo to kot potrditev. Šalil sem se s Florentinom Perezom, ker je bil pred dvema letoma Real prvak v Beogradu, da ne more zavrniti mesta, kjer so osvojili Evroligo. Imamo simpatije, a Evroliga se mora odločiti, kje bo potekal zaključek sezone," je zaključil Šjor Božo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.