Košarka

Marcus Keene nova okrepitev zmajev

Ljubljana, 05. 07. 2021 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nov košarkar v taboru košarkarjev Cedevite Olimpije. Na igralnem položaju organizatorja igre bo lahko glavni trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac v prihajajoči tekmovalni sezoni računal na izjemnega strelca, Marcusa Keena, ki je bil v sezoni 2020/21 tudi najboljši strelec Lige VTB, s Kalevom pa je postal zmagovalec državnega prvenstva Estonije in Latvije.

Sani Bečirović
Sani Bečirović FOTO: Aljoša Kravanja

Cedevita Olimpija bo lahko v tekmovalni sezoni 2021/22 na položaju organizatorja igre računala na izjemnega, 175 centimetrov visokega Marcusa Keena. Naj vas njegova višina ne preslepi, saj velja Keene za izvrstnega strelca, ki je v prejšnji sezoni v dresu estonskega Kaleva v Ligi VTB dosegal kar 20,0 točk na tekmo in bil tako najboljši strelec tega uglednega tekmovanja. Ob tem je seveda treba upoštevati dejstvo, da je Alexey Shved sicer dosegal 23,3 točke na tekmo, a odigral devet tekem manj od Keena. 26-letni Marcus je dokaz, da ljubezen do košarke ne pozna meja. Z oranžnim usnjem se je prvič srečal v San Antoniu, velja pa za najboljšega košarkarja srednje šole Earl Warren, za katero je dosegel več kot 1600 točk. Med letoma 2013 do 2015 je svoje šolanje nadaljeval na kolidžu Youngstown State, nato pa se je preselil na Central Michigan, in v sezoni 2016/17 v povprečju dosegal 20,8 točke, 4,9 asistence in 4,1 skoka v 37,6 minute, ki jih je preživel na parketu. Pot pa ga ni vodila v Ligo NBA, saj leta 2017 ni bil izbran na naboru za najelitnejšo ligo na svetu. Svojo profesionalno košarkarsko kariero je tako začel v drugi italijanski ligi, pri Cagliariju, ko je v povprečju beležil 18,5 točke na tekmo. Sledila je selitev v malo bolj eksotične dežele, v Aziji pa je Keene preživel kar tri leta. Na Tajskem je zaigral v dresu moštva Mono Vampire, decembra 2018 pa se je vrnil v Združene države Amerike, in sicer v Memphis, k ekipi Memphis Hustle, in v G-League na 25 tekmah v povprečju dosegal 8,2 točke, 2,8 asistence in 2,3 skoka na obračun. Marcus Keene je igralec, ki je vrsto let ‘letel’ zunaj dometa radarjev in se dokazoval zunaj Evrope, ob prihodu v Ligo VTB pa je zablestel in pokazal razsežnost svojega talenta. Biti najboljši strelec v eni od najmočnejših lig v evropski košarki ni majhna stvar in veseli smo, da se je odločil, da postane del Cedevite Olimpije. Marcus igra s srcem, želi se dokazati in verjamem, da se bo odlično vključil v naš sistem igre," je ob podpisu pogodbe z novim košarkarjem dejal športni direktor Sani Bečirović

Jurica Golemac
Jurica Golemac FOTO: Damjan Žibert

Marca 2019 je sledila selitev v Egis, ki nastopa v korejski ligi, ob koncu leta pa se je preselil v Tajvan, k Yulonu. Zanimivo, tajvansko državno prvenstvo se kljub pandemiji covida-19 ni ustavilo, Keene pa je s povprečjem 25,2 točke na tekmo postal najkoristnejši igralec rednega dela sezone. Pred začetkom tekmovalne sezone 2020/21 je, kot piše na uradni spletni strani ljubljanskega kluba, pograbil priložnost in se vrnil v evropsko košarko, oblekel pa je dres estonskega Kaleva. Keene je v Talinu zasijal in v Ligi VTB v povprečju dosegal 20,0 točke, 5,0 asistence in 3,2 skoka na tekmo, ob tem pa za tri točke metal kar 41,4-odstotno. Ob tem je treba omeniti, da je na 13 tekmah dosegel vsaj 20 točk, na treh pa je dosegel oziroma presegel mejo 30 doseženih točk. Zelo dobre predstave je kazal tudi na državnem prvenstvu, na katerem sodelujejo klubi iz Estonije in Latvije: 15,6 točke je dodajal 4,6 asistence in 3,3 skoka na obračun. Kalev je hkrati postal zmagovalec tekmovanja, v finalu je s 86:75 premagal Rigo. Keene je v 31 minutah igre dosegel 12 točk, sedem asistenc in pet skokov. "V svojo ekipo smo pripeljali igralca, ki smo si ga resnično želeli. Marcus Keene vedno igra na vso moč in zdaj resneje začenja svojo evropsko kariero. Ima izkušnje iz Lige VTB in prepričan sem, da bo naše navijače navdušil, saj gre za izredno eksplozivnega, hitrega in atraktivnega košarkarja. Pripeljali smo igralca, ki nam bo v prihajajoči sezoni v veliko pomoč, hkrati pa ima veliko željo napredovati v svoji igri. Veseli nas, da se nam bo Marcus pridružil v Ljubljani in v novi sezoni vodil našo igro," pa je za klubsko spletno stran poudaril trener Jurica Golemac.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.