Košarka

Ni ovir za dogovor z Itoudisom: 'Če bi CSKA nasprotoval, bi to že vedeli'

Ljubljana, 13. 06. 2020 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K., S.Mo.
Komentarji
0

Namesto košarkarsko obarvanega poletja in olimpijskih kvalifikacij se je Košarkarska zveza Slovenije znašla v obdobju popolnega zatišja in s praznim selektorskim stolčkom. Kako naprej? Predsednik Matej Erjavec je za našo televizijo potrdil, da do dogovora z novim selektorjem članske izbrane vrste Grkom Dimitriosom Itoudisom manjka le še pika na i.

"Res je bilo predvideno, da bo lepo poletje, da bodo kvalifikacije, zdaj bi že potekale kvalifikacije. Vse je preloženo na naslednje poletje in upam, da bo tako, kot je planirano," je naši Sanji Modrić v intervjuju zaupal predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Matej Erjavec.

Nekaj tednov po razglasitvi pandemije novega koronavirusa je Erjavec potrdil, da Rado Trifunović ni več selektor članske reprezentance, hitro pa je začelo krožiti ime njegovega naslednika. To naj bi postal Grk Dimitrios Itoudis.

'Upam, da bova zadevo lepo zavila in dokončno dorekla'
"Kar se tiče selektorja, sva z gospodom Itoudisom v rednem stiku. Prišel je čas, ko je treba finalizirati dogovor, za to pa se morava srečati. Rekla sva, da bo to ob prvi priložnosti ‒ ali bodo to Atene, Ljubljana, Beograd ali pa mogoče že Moskva, odvisno od tega, kje se bo tisti trenutek nahajal. Naredila bova pač en sestanek in zadevo bova, upam, lepo zavila in dokončno dorekla," si je zaželel prvi mož KZS.

"Koronakriza" je ustavila njegovo pot v Moskvo, kamor se je nameraval na obisk k predsedniku CSKA Andreju Vatutinu podati z generalnim sekretarjem Radoslavom Nesterovićem. Erjavec je prepričan, da klub z rdečo zvezdo v grbu ne bo oteževal sklenitve dogovora s cenjenim strokovnjakom, ki je lani z Moskovčani poleg državnega naslova osvojil tudi Evroligo.

Itoudis (na fotografiji) se prva trenerska leta preživel v Zagrebu, kjer je bil med letoma 1990 in 1995 trener mladinske ter pomočnik v članski ekipi.
Itoudis (na fotografiji) se prva trenerska leta preživel v Zagrebu, kjer je bil med letoma 1990 in 1995 trener mladinske ter pomočnik v članski ekipi. FOTO: AP

Nobenega nasprotovanja iz Moskve
"Bilo je predvideno, da se srečata s Trifunovićem, da se spoznata in naredita neke vrste primopredajo, in pa da greva z Nesterovićem k predsedniku Vatutinu, vendar je ta korona 'padla' vmes in tega nismo izvedli. Ni pa nobenega nasprotovanja. Je pa seveda jasno, kdo daje kruh, reprezentanca je tukaj, če lahko tako rečemo, ob klubu. Ni pa nasprotovanja. Prepričan sem, da če bi gospod Vatutin temu sodelovanju nasprotoval, bi mi to že vedeli," je nadaljeval Erjavec in na namig, če bi Itoudisa na klopi izbrane vrste želel že v novembrskem ciklusu, še dodal: "To je seveda idealen scenarij, a je zdaj to kot marsikaj v košarki zdaj račun brez krčmarja."

Na reprezentančno košarko bo močno vplival tudi spremenjeni koledar lige NBA. Vse manj možnosti je, da bi lahko zeleno luč svojih klubov Dallas Mavericks in Denver Nuggets dobila Luka Dončić in Vlatko Čančar, člana zlate izbrane vrste iz Istanbula 2017. Erjavec v tem pogledu opozarja, da bi bile tako kot slovenska oslabljene še številne druge reprezentance, katerih najboljši posamezniki blestijo na drugi strani velike luže, tam pa bi lahko s prestavljanjem začetka oziroma konca nove sezone lahko močno oslabili tudi igralski kader za olimpijske igre v Tokiu.

"NBA je sigurno svet zase, to tudi kaže na to, kako je košarka razdrobljena in hkrati globalna. To presega slovenski problem," je še dodal Erjavec. "Dejstvo je, da mi najprej vidimo oziroma se vprašamo, če bo lahko igral Luka Dončić, pa seveda Vlatko Čančar ... Ali bosta lahko igrala kvalifikacije za olimpijado? Brez njiju je ekipa gotovo drugačna kot z njima, kajne? Je pa res, da bodo imele takšne in podobne probleme čisto vse evropske zveze in vse evropske reprezentance. Tako Grčija kot Litva, Srbija, Španija, Francija ... Ne samo v kvalifikacijah, tudi na olimpijadi. Zaenkrat še ne vemo, kdaj se bo NBA-sezona začela, če pa bi se res začela šele v drugi polovici decembra, trajala pa bi osem mesecev, če se torej ne bi nič skrajševala. Zračunajte si. To bi pomenilo, da je ogrožena tudi olimpijada."

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.