Košarka

Michael Jordan vezni člen med igralci in vodstvom lige NBA

Orlando, 28. 08. 2020 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo lige NBA je v četrtek zvečer potrdilo, da bi se lahko končnica v "mehurčku" kompleksa medijskega giganta ESPN v zabaviščnem parku Walt Disney World nadaljevala že v petek ali soboto. V pogovorih med igralci in vodstvom sodeluje tudi legendarni Michael Jordan, sicer večinski lastnik ekipe Charlotte Hornets, ki pa na Floridi ne igra.

Jordan (v sredini) ostaja veliko ime v ligi NBA, kjer pa je kot temnopolti Američan edini večinski lastnik katerega od klubov.
Jordan (v sredini) ostaja veliko ime v ligi NBA, kjer pa je kot temnopolti Američan edini večinski lastnik katerega od klubov. FOTO: AP
Jordana so še v letih, ko je nosil dres ekipe Chicago Bulls, večkrat obtoževali, da za temnopolto skupnost ne stori dovolj. V politična "preigravanja" se ni vmešaval in nekoč famozno izjavil, da "tudi republikanci kupujejo superge". Zdaj je legendarni "Air" očitno odločen odigrati veliko pomembnejšo vlogo v teh zgodovinskih trenutkih za Združene države Amerike in tamkajšnji šport.

Še pred uradno potrditvijo, da v pogovorih z igralci sodeluje tudi morda največji košarkar vseh časov Michael Jordan, je ESPN poročal, da je Jordan, sicer večinski lastnik ekipe Charlotte Hornets, vzpostavil stik s predsednikom sindikata košarkarjev lige NBA (NBPA) Chrisom Paulom, članom ekipe Oklahoma City Thunder, ki ob protestu kolegov iz vrst moštva Milwaukee Bucks prav tako niso stopili na parket v "mehurčku", kjer Paul in soigralci sicer povzročajo velike težave Houston Rocketsom.

Pred sestankom lastnikov naj bi se Jordan s Paulom pogovoril o podrobnostih protesta in igralcem ponudil pomoč. Govoril naj bi tudi z zvezdnikom Rocketsov Russellom Westbrookom, potem ko naj bi zaradi nedavnih dogodkov v Wisconsinu, kjer je policist v hrbet večkrat ustrelil temnopoltega Jacoba Blaka, številni vidni posamezniki lige NBA zahtevali odpoved sezone.

'V tem trenutku je poslušanje boljše od govorjenja'
Sledil je virtualni sestanek lastnikov klubov v četrtek zjutraj, Jordan, sicer predsednik odbora NBA za delovne odnose, pa naj bi kot "glas razuma", kot je poročal ESPN, pozval ostale lastnike, naj igralcem "dovolijo izraziti frustracije in skrbi", preden bi se odločili za nadaljnje ukrepe.

"V tem trenutku je poslušanje boljše od govorjenja," naj bi skupini lastnikov, sam je sicer edini temnopolti v celotnem prvenstvu, dejal Jordan.

"Michael je popolna oseba za to vlogo. Bil je igralec visokega kova, ki je osvajal naslove. Je tudi lastnik ekipe z majhnega tržišča. Zelo je kredibilen med igralci in lastniki," pa je dejal neimenovan vir.

Viri so za ESPN tudi potrdili, da je bila podpora igralcev s strani lastnikov "soglasna", večji del sestanka naj bi se vrtel okoli predlogov, s pomočjo katerih bi lahko sporočila igralcev o družbeni neenakosti še bolj odmevala. Veliko lastnikov, tudi Jordan, naj bi bilo naklonjenih nadaljevanju sezone, saj so prepričani, da je igranje tekem najboljši oder za izražanje svojih prepričanj. Jordan naj bi igralcem prenesel tudi osebne čestitke, da so bili za svoja prepričanja pripravljeni storiti tako velik korak. Jordanova znamka Jordan Brand je skupaj s slavnim košarkarjem sicer že konec julija nakazala prvi del napovedane sto milijonov dolarjev (84,266 milijona evrov) "težke" donacije, ki naj bi pomagala v boju proti zatiranju temnopoltih volivcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Isiah
28. 08. 2020 15.46
+2
Air, to je bila košarka... Pogresam tiste čase.
Kam Rineš
28. 08. 2020 10.13
+4
Bliža se čas, ko bo situacija obratna. Črnci bodo tepli belce. Boste videli.
Perun
28. 08. 2020 10.54
+1
Venom.
28. 08. 2020 10.11
+2
Sem mislil, da je Jordan desno... Huh, še dobr, da piše pod sliko, da je v sredini
Perun
28. 08. 2020 10.55
-1
Pa res tako piše. Jaz sem pa mislil, da je prvi z desne.... 😉
Al83
28. 08. 2020 10.07
+4
Hitro so se premislili ti protestniki NBA, LOL. Najbolj hinavsko se mi zdi, ko ti milijonerski športniki protestirajo in klečijo za nacijonalno himno, po tem se pa obrnejo in pobirajo milijone od nacijonalne nogometne in nacijonalne košarkaške zveze.
arctic
28. 08. 2020 09.53
+18
edini rasizem v ameriki je s strani temnopoltih..
Perun
28. 08. 2020 10.02
+12
Povsod je, le da ga je v državah z večjo družbeno enakostjo veliko manj!
RichPiana
28. 08. 2020 09.46
+3
Tiho naj bojo in driblajo za svojega gospodarja Xija
tarzan13
28. 08. 2020 09.25
+10
hahah Michael Jordan v sredini ? kot da se to nebi vedlo brez ,da je napisano?