Košarka

Od najslabše ekipe lige do naslova prvaka, od neznanega suhljatega dečka do MVP-ja

Milwaukee, 23. 07. 2021 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 17 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
0

Pred sezono so jih le redki uvrščali med favorite za naslov prvaka. Košarkarji Milwaukeeja so prejšnji dve namreč zbrali največ zmag v rednem delu, v končnici pa jim teh predstav nikakor ni uspelo ponoviti. Letos so krivuljo svoje forme obrnili. Giannis Antetokounmpo je z izjemno predstavo na odločilni tekmi finala postavil piko na i izjemnemu napredku ekipe, ki je bila ob njegovem prihodu povsem na dnu lige NBA. Z realnostjo skregane napovedi izpred desetletja pa so postale realnost.

Giannis Antetokounmpo s pokalom lige NBA na paradi po ulicah Milwaukeeja.
Giannis Antetokounmpo s pokalom lige NBA na paradi po ulicah Milwaukeeja. FOTO: AP

18. aprila 2013 je tedaj prvi zvezdnik Milwaukeeja dal samozavestno napoved, ki je postala del navijaške folklore Bucksov. "Šli bomo tja, igrali košarko in zmagali," je Brandon Jennings napovedal serijo prvega kroga končnice proti zvezdniškemu Miamiju. Na vprašanje, v koliko tekmah jim bo to uspelo, je odgovoril, da v šestih, in priljubljeni napev "Bucks in six" (Bucksi v šestih tekmah, op. a.) je bil rojen.

Za optimistične besede se je izkazalo, da niso imele praktične podlage. Vročica na čelu z LeBronom Jamesom je pometla z Bucksi, vse štiri tekme je dobila z dvomestno razliko. 

Po hitrem, a pričakovanem izpadu, so se pri Milwaukeeju osredotočili na prihajajoči nabor, kjer so se s 15. izborom odločili za v ZDA nepoznanega grškega mladeniča nigerijskih korenin Giannisa Antetokounmpa. Še pred tem je v Wisconsinu prišlo tudi do menjave trenerja, Jima Boylana je nadomestil Larry Drew, ki se je nemudoma lotil prenove moštva. 

In kot prva žrtev je "padel" še nekaj mesecev prej samozavestni Jennings, ljubljenec domačih navijačev, za katerega so mnogi trdili, da predstavlja prihodnost franšize. 31. julija je bil organizator igre poslan v Detroit, v nasprotno smer je prišel Brandon Knight, ob njem pa še na videz nepomembna dodatka: Khris Middleton in Vjačeslav Kravcov

Giannis Antetokounmpo v svoji prvi sezoni v ligi NBA, ko še zdaleč ni izgledal tako, kot izgleda danes.
Giannis Antetokounmpo v svoji prvi sezoni v ligi NBA, ko še zdaleč ni izgledal tako, kot izgleda danes. FOTO: AP

Bucksi v prvi sezoni z Antetokounmpom zmogli zmago manj kot v letošnji končnici
ESPN-ovi analitiki so se med naborom tistega leta šalili, da bi bil za Milwaukee kompliment, če bi dejali, da so ujeti na razpotju. V franšizi, ki je svojo zadnjo serijo končnice dobila leta 2001, je po njihovem mnenju vladal pravi kaos. Da so vsaj delno imeli prav, je pokazala naslednja sezona. Milwaukee je ob 67 porazih zbral pičlih 15 zmag za najslabši izkupiček v zgodovini moštva in zadnje mesto v celotni ligi.

"Ne bom zapustil Milwaukeeja, dokler ne zgradimo ekipe na šampionskem nivoju," je poleti 2014 zapisal Giannis:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Parkerju in Kiddu zagodle poškodbe
Na naslednjem naboru so imeli zavoljo tega drugo izbiro. Odločili so se za Jabarija Parkerja, potem ko je Philadelphia izbrala Joela Embiida. Navijači Milwaukeeja so prav v bivšemu zvezdniku opevane univerze Duke videli rešitev za dolgoletne in ponavljajoče se težave. Le nekaj dni zatem je na sever ZDA prišel nov trener, sloviti Jason Kidd

A še preden sta Kidd in Parker dobila pravo priložnost za obnovitev slovesa kluba, ki je dotlej svoj edini naslov osvojil leta 1971, so nastopile nove težave. Parker si je 15. decembra strgal kolenske vezi, po čemer je bilo njegove "rookie" sezone konec. Kljub temu so Bucksi v tisti sezoni zmogli solidnih 41 zmag ob prav toliko porazih, s čimer so si zagotovili šesto mesto v vzhodni konferenci. 

Navijači so sanjali napredovanje v vsaj drugi krog, a Chicago z zvezdnikoma Derrickom Rosom in Jimmyjem Butlerjem se je izkazal za previsoko oviro. Milwaukee je sicer uspel dobiti dve tekmi, na šesti, ki bi jo na domačem parketu moral dobiti za izenačenje na 3:3, pa je povsem pogorel. Bullsi so slavili z neverjetnimi 54 točkami razlike, Bucksi pa so dobili nov udarec in opozorilo, kako daleč od najboljših so. 

Pred sezono 2015/2016 je v Milwaukee prišla velika okrepitev, triletno pogodbo je podpisal center Detroita Greg Monroe, ki pa se v Wisconsinu nikoli ni proslavil, od leta 2019 naprej pa nastopa v Evropi. Kot se je kasneje izkazalo, je bila bistveno bolj upravičena naložba v prihodnost podaljšanje pogodbe s Khrisom Middletonom. Ostrostrelec je podpisal za pet sezon in 70 milijonov dolarjev (59,4 milijona evrov, op. .a). 

Napoved, ki se ni dobro postarala
Middleton je z 18,2 točke v povprečju na tekmo ob 55-odstotnem metu iz igre upravičil zaupanje Bucksov. Svoj potencial je začel kazati tudi Giannis, ki je v tisti sezoni dosegal 16,9 točke in 7,7 skoka, pa vendar so bili Bucksi znova skromni. 33 zmag in kar 49 porazov je bilo dovolj za le 12. mesto vzhodne konference, v čez lužo zelo priljubljeni pogovorni oddaji The Startes pa so Antetokounmpa na ta račun označili za "najbolj precenjenega košarkarja v ligi". 

Poleti 2016 je imel Milwaukee deseti izbor, ki pa se jim zopet ni posrečil. Izbrali so visokega centra Thona Makerja, ki pa ob slabi fizični pripravljenosti nikoli ni prišel do izraza. Bistveno bolj se jim je posrečila izbira v drugem krogu, kot 36. so pripeljali Malcolma Brogdona

Dober mesec pred začetkom nove sezone so se vodilni možje franšize dokončno odločili, da bodo glavno vlogo pri obnovitvi ugleda zaupali Giannisu. Ponudili so mu podaljšanje za pet sezon in okroglih 100 milijonov dolarjev (84,9 milijona evrov). "Okoli franšize se dogajajo velike stvari in to je ena izmed njih," je takrat preroško povedal solastnik Bucksov Wes Edens

Druga poškodba pokopala Parkerja in tudi Buckse
Na valovih vse bolj pozitivne kemije okrog moštva je na začetku sezone 2016/2017 jezdil tudi Jabari Parker. Zdelo se je, da je poškodba iz njegove prve sezone pozabljena, na prvih 52 tekmah je v povprečju dosegal več kot 20 točk. Potem pa je prišel usodni osmi februar, ko si je na tekmi proti Miamiju zopet strgal križne vezi. Sezona zanj, pa tudi za Buckse, je bila izgubljena. Končala se je z izpadom v prvem krogu končnice proti Toronto Raptorsom. 

"Da te ljudje uvrščajo med največje, moraš v končnici iti daleč, to pa je izjemno zahtevno. Moral se bom vrniti še močnejši," je po četrtem porazu na šesti tekmi ugotavljal Antetokounmpo. 

Kljub novemu hitremu slovesu od končnice pa so v Wisconsinu imeli nekaj razlogov za zadovoljstvo. Giannis je dosegal 22,9 točke na tekmo in bil prvič v karieri povabljen na tekmo vseh zvezd, ob tem pa je bil izbran za košarkarja, ki je najbolj napredoval. Novinec Brogdon se je izkazal za izjemno zrelega in odgovornega košarkarja, ob pomanjkanju razpoloženih novincev pa je bil izbran celo za "rookieja" sezone. 42 zmag in 40 porazov je pomenilo, da je to bila prva sezona s pozitivnim razmerjem po letu 2010. 

Malcolm Brogdon je bil v sezoni 2016/2017 proglašen za novinca leta.
Malcolm Brogdon je bil v sezoni 2016/2017 proglašen za novinca leta. FOTO: AP

'Najboljše še prihaja'
Bilo je jasno, da Milwaukee postaja boljši, a še preden se je začela gradnja ekipe za leto 2018, so se vodilni odločili za pomembno spremembo. Johna Hammonda, ki je odšel v Orlando, je na mestu generalnega direktorja (GM) zamenjal tedaj 35-letni Jon Horst. "Obljubljam vam, da najboljše še prihaja, a prosim za potrpljenje," je navijače na prvi novinarski konferenci nagovoril Horst. 

Ameriški mediji so se pred sezono 2017/2018 spraševali, ali je Antetokounmpo že zrel za nagrado MVP. Vse bolj jasno je bilo, da ima Milwaukee v svojih vrstah generacijski talent, zato so bila pričakovanja vse večja. Novembra 2017 je klub zapustil Greg Monroe, v zameno zanj pa so Bucksi dobili organizatorja igre Erica Bledsoeja

Kidd ni našel zmagovalnega recepta
Pričakovanja so se s tem še povečala, a jih jeleni na parketu niso znali unovčiti. 22. januarja, na osmem mestu vzhoda in z razmerjem zmag in porazov 23:22 je prišla novica, da Jason Kidd ni več trener Milwaukeeja. "Prišli smo do točke, ko čutimo, da je ekipa sposobna doseči več, a tega ne zna pokazati v praksi," je svojo odločitev pojasnil Horst. 

Do konca sezone je moštvo vodil pomočnik trenerja Joe Prunty. Redni del so zaključili z razmerjem 44:38, v prvem krogu končnice pa je bilo sezone Milwaukeeja zopet konec. Bostonu so sicer nudili dober odpor, a na sedmi tekmi pred gostujočimi navijači niso zmogli pripraviti presenečenja. Antetokounmpo je bil s 26,9 točke in desetimi skoki na tekmo uvrščen v drugo idealno peterko lige, Middleton pa je z 20,1 točke utrdil svoj status drugega zvezdnika ekipe. 

Ko so odpustili Kidda, je generalni direktor govoril o tem, da bodo skušali poiskati človeka, ki bo sposoben ekipo dvigniti na višji nivo. In našli so ga v izkušenem Miku Budenholzerju. Po petih letih na čelu Atlante je maja 2018 podpisal pogodbo za naslednje štiri sezone. 

Mike Budenholzer (na desni) je od leta 2018 Milwaukee dvignil na višji nivo.
Mike Budenholzer (na desni) je od leta 2018 Milwaukee dvignil na višji nivo. FOTO: AP

Budenholzer je nemudoma začel z dodajanjem košarkarjev, ki imajo še danes pomembno vlogo v ekipi Bucksov. Kot 17. na naboru je bil izbran ostrostrelec Donte DiVincenzo. Nato je julija za minimalno vsoto podpisal izkušeni center Brook Lopez, prvega avgusta pa je kot prost košarkar prišel še Pat Connaughton

"Brook je dokazan igralec, ki ima vso znanje, da nam pomaga na naši poti. Pokazal je sposobnost, da razširi obrambo in odpira prostor soigralcem," je tedaj povedal Horst. In prav to je Giannis Antetokounmpo potreboval. Lopez se je pod Budenholzerjem razvil v stalno nevarnost na črti za tri točke, kar je Grku odpiralo še več prostora pod obročem. 

Sezono 2018/2019 je "grški čudak" sklenil s povprečjem 27,7 točke, 12,5 skoka in 5,9 podaje, kar je bilo dovolj, da je bil razglašen za najkoristnejšega igralca lige. Milwaukee je prvič po letu 1981 dobil 60 tekem, največ od vseh ekip. "Najboljše razmerje (60:22) imajo, ker so najboljša ekipa v NBA. Najboljša ekipa pa so zato, ker imajo najboljšega košarkarja," je prevlado Grka komentiral televizijski analitik Max Kellerman.

Bucksi pa niso imeli le najboljšega posameznika, temveč v Budenholzerju tudi najboljšega trenerja sezone, Middleton pa je februarja 2019 prvič v karieri okusil slast igranja na tekmi vseh zvezd. 

Govor Giannisa Antetokounmpa po osvojeni prvi nagradi MVP leta 2019: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bucksi so v prvem krogu zanesljivo ugnali Detroit s 4:0, v drugem pa jih je čakal Boston, ki je na prvi tekmi uspel presenetiti na gostovanju. Nekdanji zvezdnik Celticsov Paul Pierce je tedaj postregel z znamenito izjavo, da je serije že konec, saj ne vidi načina, na katerega bi se Milwaukee uspel vrniti. A Budenholzer ga je našel. Njegovi varovanci so zanesljivo dobili naslednje štiri tekme in prvič po 2001 napredovali v konferenčni finale. 

Predzadnja stopnička pa se je za neizkušene Buckse izkazala za previsoko. Po vodstvu z 2:0 so raptorji na svojem parketu uspeli izenačiti na 2:2. Ko se je serije vrnila v Milwaukee, je s tribun – tako kot leta 2013 proti Miamiju – odmevalo: "Bucks in six, bucks in six." A ni pomagalo. Kawhi Leonard in druščina so bili boljši tekmec, dobili tudi naslednji dve tekmi in za konec v finalu ugnali še Golden State. 

Zopet izgubil, a obljubil, da se bo vrnil še močnejši
Giannis je videl, da se bo moral za naskok na šampionski prstan s soigralci še izboljšati. "Mislim, da je to šele začetek dolge poti. Videli boste, izboljšali se bomo. Verjamemo v to, kar počnemo. Naslednjo sezono se bomo vrnili še boljši," je razlagal po bolečem izpadu.

Poleti 2019 sta Horst in Budenholzer nadaljevala z izpopolnjevanjem zmagovalnega recepta. Dodan mu je bil Giannisov starejši brat Thanasis Antetokounmpo. Middletonu so ponudili maksimalno pogodbo, pet let in 150 milijonov dolarjev, ki jih je 29-letnik sprejel z odprtimi rokami. Na žalost navijačev pa je plačilnega prostora zmanjkalo za organizatorja igre Brogdona, ki je kariero nadaljeval v Indiani. 

Boleča Miamijeva zaušnica
V rednem delu sezone, ki jo je močno zaznamoval izbruh pandemije koronavirusa, so se Bucksi zopet izkazali. 56 zmag in 17 porazov je bilo dovolj za prvo mesto. A že v drugem krogu končnice v mehurčku v Orlandu so naleteli na previsoko oviro. 

Ob težavah svojega prvega zvezdnika s poškodbo proti Miamiju, ki sta ga vodila Jimmy Butler in Goran Dragić, Bucksi niso imeli pravih možnosti. Od mehurčka so se poslovili po petih tekmah drugega kroga. Antetokounmpo, ki je moral izpustiti odločilno peto tekmo, je bil zopet razočaran, a je ostal pri preverjenem receptu za uspeh. "Upam, da nam bo v Milwaukeeju uspelo zgraditi zmagovalno graditi, a za to bomo morali še bolj garati." 

Nekaj dni kasneje se je Giannis pridružil Michaelu Jordanu in Hakeemu Olajuwonu kot edini košarkar, ki je v isti sezoni prejel nagradi za najkoristnejšega in najboljšega obrambnega košarkarja. A želel si je naslova in tedanja zasedba Milwaukeeja več kot očitno ni bila zrela za kaj takega. 

Eric Bledsoe ob odsotnosti Giannisa Antetokounmpa ni uspel prevzeti vloge nosilca igre.
Eric Bledsoe ob odsotnosti Giannisa Antetokounmpa ni uspel prevzeti vloge nosilca igre. FOTO: AP

Zahvalil se je Bledsoeju in pripeljal stroj za obrambo
Navijači so bili razočarani nad Ericom Bledsoejem, ki je – tako kot leto prej proti Torontu – zatajil v odločilni seriji proti Miamiju. Horst je najbrž vedel, da s svojim prvim zvezdnikom ne sme zapravljati časa, sploh zato, ker je bil Grk pred podpisom nove pogodbe, zato je moral čim prej okrepiti svoj kader. 

23. novembra se je dokončno zahvalil Bledsoeju, v zameno za obrambnega specialista Jrueja Holidayja pa se je odrekel še Georgeu Hillu, R.J.-ju Hamptonu in kar štirim izborom v prvem krogu nabora. Številni so bili mnenja, da so Bucksi s tem preveč zapostavili svojo prihodnost, a vodilni možje franšize so vedeli, kaj počnejo. 

Prva zmaga sezone že pred njenim začetkom
Manj kot mesec dni kasneje so si verjetno še kako oddahnili, ko je postalo jasno, da je njihov trud požel sadove. Giannis Antetokounmpo se je Milwaukeeju zaobljubil še za pet sezon, kot del najbogatejše pogodbe v zgodovini NBA so mu Bucksi obljubili 193 milijonov evrov. Od podpisu pogodbe je, tako kot mnogokrat prej, jasno poudaril, da je njegov glavni cilj, da v Milwaukeeju osvoji šampionski prstan. 

Pred pravkar končano sezono je k Bucksom prišel še pogosto zasmehovani Bobby Portis, ki mu pri New Yorku niso ponudili podaljšanja, John Horst pa je v njem – pravilno – prepoznal potencial, da doda nekaj tistega, kar je ekipi manjkalo v prejšnjih letih. Istočasno je Buckse okrepil še rezervni organizator igre Bryn Forbes. Oba sta imeli v letošnji končnici pomembno vlogo.

Bobby Portis je med navijači Milwaukeeja izredno priljubljen.
Bobby Portis je med navijači Milwaukeeja izredno priljubljen. FOTO: AP

Skrajšane sezone pri Milwaukeeju niso začeli najbolje. V senci Philadelphie in Brooklyna so se ustalili na tretjem mestu vzhodne konference, kjer so tudi zaključili redni del z razmerjem (46:26). Po obdobju Sidneyja Moncriefa (1984–1986) se je prvič zgodilo, da so Bucksi trikrat zapored dobili vsaj 60 odstotkov tekem. 

"Je prilagodljiv, odličen v obrambi, ima visok košarkarski IQ in obenem še veliko izkušenj iz končnice," je bil novih moči vesel Horst. 

A zavoljo bledih predstav v končnici jih je le malokdo uvrščal v sam vrh favoritov. Tudi zato so vodilni v zadnjih dneh pred iztekom roka za menjave igralcev, vneto iskali nove okrepitve. Horst in Budenholzer sta imela znova srečno roko, ko sta manj kot teden dni pred iztekom "prestopnega roka" pripeljala izkušenega veterana P.J.-ja Tuckerja

Zvezdnika odločena, da preračunavanja ne bo
V zadnjem tednu rednega dela je bilo veliko govora o tem, komu bi se bilo v prvem krogu končnice najbolje izogniti. Jasno je bilo, da bo Milwaukeee končal na tretjem mestu. New York, Atlanta in Miami pa so bili bitki za mesta od štiri do šest. Na predzadnji tekmi so se Bucksi udarili prav s svojimi krvniki iz mehurčka v Orlandu. 

Če bi Miamiju pustili zmagati, bi vročica skočila na peto mesto, kar bi pomenilo, da bi se ji Milwaukee v prvem krogu izognil. Košarkarji so, kot je poročal ESPN, pred tekmo imeli sestanek, kjer so odločali, ali bodo zaigrali na polno ali ne. Jrue Holiday in Giannis Antetokounmpo sta bila odločena, da se nikomur ne bodo izogibali. 

Milwaukee je tako tisto srečanje dobil s 122:108, kar je pomenilo, da se bosta ekipi zopet pomerili le nekaj dni kasneje na prvi tekmi končnice. V Fiserv Forumu smo spremljali pravo srhljivko. Redni del ni ponudil zmagovalca in ko je Dragić s trojko 20 sekund pred koncem podaljška izenačil na 107, se je zdelo, da bomo spremljali nov podaljšek. 

V zadnjem napadu pa je stvari v svoje roke prevzel Middleton. Košarkar, ki so se ga pri Detroitu znebili kot nebodigatreba, je pokazala, kako hladnokrven je. Preko roke Duncana Robinsona je 0,5 sekunde pred koncem zadel odločilen met, ki je prevesil tehtnico na stran Bucksov. V naslednjih treh tekmah se Miami ni več pobral in Milwaukee je z metlo (4:0) na najboljši možen način zacelil lanske rane. 

Giannis Antetokounmpo (34) je bil tokrat pretrd oreh za Gorana Dragića (7) in soigralce.
Giannis Antetokounmpo (34) je bil tokrat pretrd oreh za Gorana Dragića (7) in soigralce. FOTO: AP

Nasmeh športne sreče raztgral mrežice
V drugem krogu končnice je Milwaukee pričakal zvezdniški trio Brooklyn Netsov. Mrežice so bile v vlogi favoritov, a se je Bucksom nasmehnila sreča. Po manj kot minuti prve tekme je z igrišča odšepal eden zvezdnikov domačih James Harden, ki se vse do konca sedem tekem dolge serije ni uspel povsem zaceliti. 

Kljub temu pa je Brooklyn na domačem parketu dobil uvodni srečanji. Milwaukee si tako pred svojimi navijači ni smel več privoščiti poraza. 20 sekund pred koncem tretje tekme so Netsi vodili za ena in imeli še napad. A namesto, da bi žoga šla v roke Kevina Duranta, se je za met odločil Bruce Brown, ki je zgrešil. Sledil je hiter protinapad in eleganten zaključek Holidayja za zmago domačih. 

Na četrti tekmi se je poškodoval še drugi od treh Brooklynovih zvezdnikov Kyrie Irving, ki je nesrečno stopil na Antetokounmpa in si pri tem zvil gleženj. Durant je do konca ostal sam – na zadnjih dveh tekmah se je sicer vrnil Harden, ki pa vidno poškodovan ni pustil posebnega pečata –, a kljub temu so bili Netsi tisti, ki so dobili peti obračun. 

Milwaukee je nato zopet izenačil in odločala je sedma tekma v Brooklynu. V zaključku so gostje dolgo vodili, pred zadnjim napadom je na semaforju pisalo 107:109. Durant je tokrat le dobil žogo, iz zahtevnega položaja vrgel in preko Tuckerjevih rok tudi zadel. Izgledalo je, da je šlo za trojko. Domači navijači so povsem ponoreli. A počasen posnetek je pokazal, da je Durant pri metu le za kakšen centimeter stopil na črto, tako da je koš veljal za dve točki. V podaljšku nato izčrpani Netsi niso več uspeli držati stika z Bucksi. Antetokounmpo je v 50 minutah dosegel 40 točk, 23 jih je dodal Middleton.

"Bilo je naporno, a delo še ni končano. Šele na polovici smo," je po sedmi tekmi povedal najboljši strelec Bucksov. Predvsem v tej seriji pa je do izraza prišel P.J. Tucker, ki je v obrambi večino časa pokrival Kevina Duranta in to delo opravljal z odliko.

Prestop Kevina Duranta pri metu za tri:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako je Buckse do prvega finala po letu 1971 ločila le še ena stopnička. Nasproti jim je presenetljivo stala Atlanta, ki je pred tem ugnala prvopostavljeno Philadelphio. Serija se je začela v Milwaukeeju, kjer je domače občinstvo z neverjetno predstavo (48 točk in 11 podaj) šokiral Trae Young. Atlanta je povedla, a so Bucksi hitro odgovorili z dvema zaporednima zmagama. 

Hawksi so na četrti tekmi potrebovali zmago za izenačenje. Večji del tekme so vodili, ob vodstvu za 10 sredi tretje četrtine pa se je zgodilo tisto, česar so se navijači Bucksov najbolj bali. Poškodoval se je Giannis Antetokounmpo. Po skoku je nesrečno pristal na levo koleno, ki mu ga je grdo prekucnilo nazaj. Klop gostov je obnemela, z igrišča mu je pomagal šokirani starejši brat Thanasis. Sezona se je za grškega zvezdnika zdela izgubljena. 

Poškodba Antetokounmpa na četrti tekmi finala vzhodne konference z Atlanto: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do konca serije se resda ni več vrnil, a Milwaukee je ob tem zaigral še bolje. Na krilih ubijalsko razpoloženega Middletona so dobili peto in šesto tekmo ter tako prišli do finalnega zmenka s Phoenix Sunsi. 

Grški čudak se je vrnil že na prvi tekmi v Arizoni. Njegovemu vzdevku primerno pa je izgledalo, kot da poškodbe sploh ne bi staknil. Dosegel je 20 točk in 17 skokov, a to ni bilo dovolj. Zatajila sta predvsem Holiday in Middleton, Phoenix je slavil s 118:105. Podoben razplet smo videli na drugi tekmi, ki jo je Phoenix dobil za deset. 

Ko se je serija preselila v Milwaukee, so domači nemudoma pokazali zobe. Z 20 točkami naskoka so odpihnili sonca na tretji tekmi, na četrti pa je bil obračun do konca izenačen. Dobro minuto pred koncem je Antetokounmpo s fantastično blokado nad Aytonom poskrbel, da so domači ostali v prednosti, polaganje Middletona za + 4 pa je serijo izenačilo (2:2).

Khris Middleton je v finalu proti Phoenixu dosegal 24 točk na tekmo.
Khris Middleton je v finalu proti Phoenixu dosegal 24 točk na tekmo. FOTO: AP

Moštvi sta se nato vrnili v Phoenix, kjer smo zopet spremljali pravo dramo. 20 sekund do konca je bilo 120:119 za Milwaukee, domači pa so imeli napad. Zaključeval ga je Devin Booker, a mu je Holiday s sijajnim obrambnim posredovanjem žogo iztrgal iz rok. Sledil je protinapad, Holiday je žogo podal visoko nad obroč, kjer jo je po nebeškem skoku v slogu največjih ujel Antetokounmpo in zabil za povišanje prednosti. Milwaukee je prišel do "breaka" in na šesti tekmi je o zmagovalcu odločal na svojem parketu. 

Večji del srečanja je bilo izenačeno. Phoenix je ob polčasu vodil za pet, v drugem delu pa je Antetokounmpo pokazal, zakaj je bil dvakrat izbran za MVP-ja lige. Dosegel je 33 od skupno 50 točk, s katerimi je simbolično prekinil 50-letno sušo svoje franšize. 

Moštvo, ki je v svojih vrstah imelo samo enega posameznika, izbranega med loterijskimi izbori (Brooka Lopeza), je proti vsem napovedim slavilo naslov prvaka. Nekoč "najbolj precenjeni posameznik lige", ki po besedah mnogih zaradi skromnega meta nikoli ne bo med najboljšimi, je utišal zlobne jezike, za kar je bil nagrajen z nazivom najboljšega igralca finala. Trnova pot od dna do vrha lige NBA, ki jo je Milwaukee prehodil v obdobju Giannisa Antetokounmpa, je bila sklenjena. 

In to na šesti tekmi, tako kot je napovedal Brandon Jennings. Čeprav osem let pozneje, je v Milwaukeeju zopet odmevalo: "Bucks in six". Le, da tokrat nič kaj ironično. Antetokounmpo, Budenholzer, Horst in ostali so sanje navijačev spremenili v realnost. 

Statistika Antetokounmpo na 6. tekmi finala
Statistika Antetokounmpo na 6. tekmi finala FOTO: Sofascore.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.