Košarka

Milwaukee po 50 letih zopet prvak: Giannisova petdesetica zapečatila Sunse

Milwaukee, 21. 07. 2021 05.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
13

Košarkarji Milwaukee Bucks so prvaki lige NBA za sezono 2020/2021. Na šesti tekmi finala so še četrtič zapored ugnali Phoenix Sunse (105:98), s čimer so kronali fantastično končnico, v kateri so se kar dvakrat vrnili po zaostanku z 0:2 v zmagah. Junak tekme in obenem MVP finalne serije je bil Giannis Antetokounmpo s 50 točkami, 14 skoki in petimi blokadami.

Giannis Antetokounmpo je v tretji četrtini tehtnico odločilno prevesil na stran Milwaukeeja, ki nato prednosti vse do konca ni izpustil iz rok.
Giannis Antetokounmpo je v tretji četrtini tehtnico odločilno prevesil na stran Milwaukeeja, ki nato prednosti vse do konca ni izpustil iz rok. FOTO: AP

Milwaukee je bil po dveh tekmah finalne serije v na videz izgubljenem položaju. Phoenix je zanesljivo dobil oba obračuna na svojem parketu in zdelo se je, da Bucksi podobnega preobrata, kot so ga uprizorili proti Brooklyn Netsom v drugem krogu končnice, ne bodo zmogli ponoviti. 

A Giannis Antetokounmpo in druščina so – ko se je serija preselila na sever Združenih držav Amerike, v zvezno državo Wisconsin – zopet pokazali pravi obraz. Z dvema zmagama so izid izenačili na 2:2. Nato so na peti tekmi prišli do "breaka" v Arizoni. Fantastično delo prenove franšize, ki se je začelo, ko so kot 15. na naboru leta 2013 izbrali Antetokounmpa, pa so dokončali v noči na sredo na domačem parketu. S tem so prišli do drugega naslova v zgodovini franšize, prvega po okroglih 50 letih, ko sta ritem igre srnjakov narekovala legendarna Kareem Abdul-Jabbar in Oscar Robertson

Milwaukee je postal šele peta ekipa v zgodovini, ki ji je v finalu uspelo spreobrniti zaostanek z 0:2, in druga po Miamiju leta 2006, ki je nato dobila štiri zaporedne tekme. 

Junak zadnje tekme sezone lige NBA je bil prav že omenjeni grški zvezdnik, ki je dosegel izjemnih 50 točk, ob tem pa dodal še 14 skokov in kar pet blokad. To je bila zanj tretja tekma v finalni seriji z vsaj 40 točkami in 10 skoki, zaradi česar je zasluženo postal tudi najkoristnejši posameznik finala. Predvsem pa je na najpomembnejši tekmi sezone in zagotovo tudi svoje dosedanje kariere navdušil z izvajanjem prostih metov. Zadel jih je kar 17 od 19, kar bi bil za vsakogar izjemen izkoristek, sploh pa za nekoga, ki jih je pred tem v končnici izvajal zgolj 55-odstotno. 

Vrhunci predstave Giannisa Antetokounmpa na odločilni tekmi finala:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Middleton zadeval, ko so ga Bucksi najbolj potrebovali
Med junaki Bucksov ne gre pozabiti na Khrisa Middletona, ki je bil večino šeste tekme v Antetokounmpovi senci, a je, kot smo tega od njega že vajeni, zadel dva odločilna meta s polrazdalje v zadnjih minutah. Zbral je 17 točk, po pet skokov in podaj ter štiri ukradene žoge. 

Z obrambo nad prvim zvezdnikom Sunsov Devinom Bookerjem se je zopet izkazal Jrue Holiday (12 točk, 11 asistenc, devet skokov). Organizatorja igre lahko mirne vesti označimo za ključno pridobitev v moštvu Milwaukeeja v primerjavi z lansko sezono – pripeljan je bil kot zamenjava za Erica Bledsoeja –, saj je v celotni končnici na svoja pleča prevzemal najbolj odgovorne obrambne naloge in jih eno za drugo opravljal z odliko. Podobno pa velja tudi za P.J.-ja Tuckerja, ki se tokrat sploh ni vpisal med strelce, a je vseskozi skrbel, da se Chris Paul ni razigral. 

Paul še naprej brez prstana
Izkušeni organizator igre pri Phoenixu je tako zopet ostal brez šampionskega prstana, ki ga neuspešno lovi vse od prihoda v ligo leta 2004. S 26 točkami je bil sicer z naskokom najbolje razpoloženi posameznik svojega moštva, a to proti razigranim domačinom preprosto ni bilo dovolj. Kako veliko razočaranje je zanj pomenil četrti poraz v seriji, je bilo videti kmalu po koncu tekme, ko je s sklonjeno glavo zapustil parket, nakar mu je sledil tudi Booker. 

24-letnika sta s skupnimi močmi povsem onemogočila Holiday in Tucker, na koncu je dosegel za svoje standarde skromnih 19 točk ob slabem metu iz igre (8/22). Še nekoliko slabše pa je metal Deandre Ayton (4/12), ki je v obrambi pokrival Antetokoumnpa, a zanj ni imel pravega recepta, že pred koncem tretje četrtine pa je zašel tudi v osebne napake.

Košarkarji Milwaukeeja slavijo naslov prvaka lige NBA.
Košarkarji Milwaukeeja slavijo naslov prvaka lige NBA. FOTO: AP

Atomski začetek domačih in hitra vrnitev gostov
Domači so srečanje bolje odprli in prvo četrtino dobili z 29:16, a se je Phoenix hitro po začetku druge vrnil v igro. Milwaukeeju se je povsem zaustavil met iz igre, tako da so sonca najprej izenačila, kmalu zatem pa povedla in nato vodila vse do konca prvega polčasa. 

Buckse je v igri držal razpoloženi Antetokounmpo, ki je bil ob Bobbyju Portisu (srečanje je končal s 16 točkami) sploh edini, ki je v drugih 12 minutah dosegel koš iz igre. Po polovici tekme so gostje vodili za pet, bilo je 42:47. V drugem delu pa je na parket dvorane Fiserv Forum stopil še odločnejši Antetokounmpo, kot smo ga spremljali na začetku. 

Antetokoumnpo v drugem delu vzel stvari v svoje roke
Ayton in deloma tudi Jae Crowder mu v obrambi nista bila kos. Z nekaj zaporednimi koši je "grški čudak" svoje moštvo vrnil v prednost, ki je od sredine tretje četrtine niso več izpustili iz rok. V tem delu se je izkazal tudi pogosto spregledani center Brook Lopez, ki je dosegel šest zaporednih točk, dvorano pa je na noge dvignil z atraktivnim zabijanjem preko Aytonovih rok. 

Tri minute pred koncem se je Phoenixu uspelo približati na tri točke zaostanka, takrat pa je žoga pri Milwaukeeju šla v roke Khrisa Middletona. Ameriški reprezentant, ki bo skupaj s Holidayem in Bookerjem kmalu odpotoval v Tokio na olimpijske igre, je zadel dva meta preko rok svojega reprezentančnega kolega, s čimer je dokončno zapečatil usodo sonc. 

Ko je bil zmagovalec tekme in posledično tudi sezone že znan, so igralci Phoenixa iz obupa storili še eno v vrsti osebnih napak nad Antetokounmpom, z zadetim prvim metom pa je Grk prišel do okroglih 50 točk, s čimer se je izenačil na lestvici strelcev na odločilnih tekmah finalov lige NBA. Le Bobu Pettitu jih je za St. Louis Hawkse davnega leta 1958 – prav tako na šesti tekmi – uspelo doseči 50. Dvomov, komu bo pripadel naziv MVP-ja finala, potem ni bilo več. 

Statistika Antetokounmpo na 6. tekmi finala
Statistika Antetokounmpo na 6. tekmi finala FOTO: Sofascore.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
21. 07. 2021 18.07
Zasluzil si je milwaukee naslov, 2-krat comeback po zaostanku 0-2
Don Jr.
21. 07. 2021 16.25
+0
Odkar klečijo in ne spoštujejo Ameriške zastave so za mene eni navadni neumneži in tega cirkusa več ne sledim.
brodarko
21. 07. 2021 12.00
+2
Bravo, ampak prišel sem spet do vzdevka ekipe , mnogi govorijo o "nadimku"ki ga do sedaj še nisem poznal. Srnjaki. Novinarji si seveda razdelijo panoge in vsak spremlja določeno število klubov po raznih ligah. Če pa sam spremljaš igre z žogo in hokej, moraš poznati kakih 1000 vzdekov klubov in imen štadionov. Usmilite se nas in jih uporabljajte čim manj.
Neutrino
21. 07. 2021 10.56
+2
Edino mesto, kjer je uspeh pred vztrajnostjo, je v slovarju. Bravo !
Ugovor vesti 133.člen
21. 07. 2021 10.44
+2
Nekako sem bolj privoščil Milwakeeju, pa ni pravega razloga, mogoče preveč napuha v Sonsih. 50 košev Gianisa za 50 let čakanja na drugi naslov. Kdo bi jih premagal, če bi bili v isti ekipi Antetoukoumpo, Jokić in Dončić, za ostale sploh ni važno kdo so zraven.
ochi
21. 07. 2021 09.57
+1
Small ball spet pušiona če ti en pod košem nasuje 50.
TEDOxy50pMEDO
21. 07. 2021 09.47
-3
Ostanite vi finalisti v NBA v Ameriki, ne iti na OI.
resnicaosvobaja
21. 07. 2021 09.13
-12
Evropejci so spet pobrali vse, kar se da pobrati v NBA
Komentator16381
21. 07. 2021 09.50
+3
Grk jih je ponesel na prestol s 50 točkami.. pa recimo da je bil od američanov Middleton kar dober čez sezono..
glavni Baja
21. 07. 2021 10.18
+3
Levicaboli1
21. 07. 2021 11.04
+1
Tryhard
21. 07. 2021 08.38
+20
Na radiu center je baba povedala , da je Milwaukee povedel z 4 2 , v petek bo pa sedma tekma . Kake nerazgledance zaposljujejo .
Pomemben petelin
21. 07. 2021 08.29
-3
Za zanimivost kar tko Pavel ali Paul po cabali pomeni najmanjši med vsemi.