Košarka

Murić: V februarskem ciklu moramo dokazati, da smo najboljša ekipa v skupini

Ljubljana, 30. 11. 2020 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Košarkarji in strokovni štab slovenske reprezentance so ob zboru v ljubljanskem mehurčku odločno poudarjali, da jih v drugem ciklu kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2022 zanimata le zmagi. Resda so poleg uspeha proti Ukrajini računali na dve točki proti Madžarski, a so po spletu okoliščin na koncu ugnali Avstrijce. Tako so izbranci selektorja Aleksandra Sekulića z odliko opravili svojo nalogo in so z nogo in pol že vstopili skozi vrata EP. Manj kot 24 ur po zmagoslavju nad Ukrajino so izbranci selektorja Aleksandra Sekulića v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s 77:64 ugnali še Avstrijo. S tretjo zaporedno zmago si je Slovenija skorajda že priigrala novo uvrstitev na EuroBasket.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Odlični predstavi košarkarjev
    02:26
    Iz SVETA: Odlični predstavi košarkarjev
  • Pogovor s selektorjem Aleksandrom Sekulićem po zmagi nad Avstrijo
    01:20
    Pogovor s selektorjem Aleksandrom Sekulićem po zmagi nad Avstrijo
  • Izjava kapetana Eda Murića po zmagi nad Avstrijci
    01:09
    Izjava kapetana Eda Murića po zmagi nad Avstrijci
  • Vrhunci tekme Avstrija - Slovenija 64:77
    06:10
    Vrhunci tekme Avstrija - Slovenija 64:77
  • Utrinki s tekme Slovenija - Ukrajina (84:73)
    01:38
    Utrinki s tekme Slovenija - Ukrajina (84:73)

Selektor Aleksander Sekulić je pred tekmo z Avstrijo v postavi opravil le eno spremembo. Tekmo sta s tribune znova spremljala Urban Durnik in Miha Škedelj, namesto Jana Špana pa je dres oblekel Blaž Mesiček. Tudi pri uvodni peterki Sekulić ni eksperimentiral – na parket je poslal enako zasedbo kot proti Ukrajini. Proti Avstriji je Slovenija zabeležila tretjo zmago v teh kvalifikacijah. Po tem, ko je prvi obračun v Kopru dobila le za sedem točk, je bila tokrat zmaga veliko prepričljivejša.

Slovenski košarkarji so si z zmago proti Avstriji in Ukrajini bolj ali manj že zagotovili udeležbo na eurobasketu 2022 v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem. 

"Izpolnili smo cilj in dosegli dve zmagi, ki sta nas močno približali evropskemu prvenstvu. Čeprav sta bili obe dokaj prepričljivi, pot ni bila enostavna. Fantje so morali garati vseh 40 minut. Malce se nam je poznala utrujenost, saj smo pred manj kot 24 urami igrali tekmo z Ukrajino, na drugi strani pa so bili Avstrijci sveži. V drugem polčasu nam je nekaj težav povzročala conska obramba, toda s čvrsto obrambo smo prišli do zasluženega uspeha," je po drugi zmagi povedal selektor slovenske moške članske reprezentance Aleksander Sekulić in bil še naprej izčrpen v komentarju. "V to kvalifikacijsko okno smo prišli po dve zmagi in na koncu nam je to uspelo. Ob začetku priprav je bilo najbolj pomembno prepričati fante, na kakšen način si želimo, da naša reprezentanca izgleda. To so že na prvem treningu sprejeli, odlično trenirali in bili zelo pozitivno naravnani. Osnovna ideja je bila, da v tem kratkem času ekipo povežemo. S pravim pristopom igralcev nam je to uspelo in nato je bilo veliko lažje narediti tisto, kar se je od nas pričakovalo. Vsekakor imamo v igri še precej rezerve. Naredili bomo podrobno analizo in zadeve v naslednjih tekmah skušali še izboljšati. Prav gotovo je ena izmed teh uigranost, saj bi napadalno lahko izgledali bolj natančni, s tem pa bi prišla tudi strelska učinkovitost. Si pa še naprej želimo igrati hitro in atraktivno, saj imamo ekipo, ki je tega sposobna. Verjamem, da če se bomo zbrali v podobni zasedbi kot tokrat, lahko nadaljujemo v takšnem ritmu."

Avstrija - Slovenija-5
Avstrija - Slovenija-5 FOTO: Fiba

Pri Sloveniji, ki je zadela 13 trojk, dobila skok s 36:32, a imela tudi 15 izgubljenih žog, so trije igralci prišli do dvomestnih številk. Prvi strelec je bil tako kot proti Ukrajini Jaka Blažič (16 točk, met 6:11), štirinajst točk in osem skokov je zbral Gregor Hrovat, deset pa Blaž Mahkovic.

Po štirih odigranih tekmah je Slovenija zbrala tri zmage in en poraz ter je čisto blizu uvrstitve na evropsko prvenstvo leta 2022. Reprezentanca Madžarske je v dosedanjem delu kvalifikacij zbrala dve zmagi, Ukrajina zmago in dva poraza, Avstrija pa je zabeležila tri poraze. 

Ne glede na to, ali si bo Slovenija že zdaj matematično zagotovila nastop na evropskem prvenstvu ali v šele v zadnjem ciklu februarja 2021, bosta tudi zaključni tekmi kvalifikacij sila pomembni. Vsaka zmaga namreč prinaša točke za lestvico Fibe, po kateri se nato določajo nosilci oziroma kakovostni razredi za žreb skupin za samo prvenstvo.

Slovenija si vozovnico za EuroBasket teoretično lahko zagotovi že po ponedeljkovi tekmi med Ukrajino in Avstrijo. Izbrance selektorja Aleksandra Sekulića bi še pred nadaljevanjem kvalifikacij tja peljala zmaga Ukrajine. V tretjem kvalifikacijskem ciklu, ki naj bi se odvijal med 15. in 22. februarjem prihodnje leto, naj bi predvidoma potekalo še preostalih pet tekem v skupini. Slovensko reprezentanco čaka še povratni obračun z Ukrajino ter preloženi dvoboj z Madžarsko. Točen razpored in datume tekem bo FIBA sporočila naknadno. Gostitelji februarskih mehurčkov naj bi bili znani predvidoma ta petek. Vedeli smo, da tekmi ne bosta lahki, zato smo veseli, da smo obe dobili. Odločilna sta bila naša obramba in dobljen skok. Čeprav smo se zdaj delno otresli pritiska uvrstitve na EP, moramo v februarskem ciklu dobiti obe tekmi in dokazati, da smo najboljša ekipa v tej skupini. Upam, da se bodo lahko gledalci čim prej vrnili v dvorane, saj pogrešamo energijo, ki nam jo dajejo," je po dobro opravljenem delu v Stožicah povedal  kapetan slovenske moške članske reprezentance Edo Murić.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starcov
30. 11. 2020 19.15
+0
srbijo sta premagala brata srba
sLOVEnija2019
30. 11. 2020 12.54
+1
vse raprezentance so oslabljene in polovico teh fantov nebo na ep zato nebo nobenih bruk in glede na to kakšna imena smo imeli v teh kvalifikacijah so odigrali super
uporabnica1
30. 11. 2020 11.31
+0
Murić je včeraj igral za Avstrijo 😂
1model
30. 11. 2020 10.47
+1
Važno je da so zmagali
moare
30. 11. 2020 10.06
-2
gledal sem oba druga polčasa in moram reči, da je to katastrofa od igre. Igrali smo proti tretjerazrednim reprezentancam in če bi se igralo še 10minut dlje, bi obe tekmi gladko izgubili. Če se uvrstimo na EP, tam s to ekipo nimamo kaj iskati. Bolje da ne gremo na EP, ker bo tam bruka od bruke.
borjac
30. 11. 2020 09.39
+7
Čestitke za zmagi, hitro igro in borbenost, selektorju Sekuliču pa za dobro vodenje tekme, samo eno kritiko imam, Macura bi moral dobiti vsaj 5 minut na vsaki tekmi, posebno takrat ko smo vodili za 20 in 30 pik, fant je mlad in perspektiven center visok 211 cm, take fante je potrebno vzgajati v igralce ne pa, da se jih pusti sedeti na klopi še posebej če vodiš za 20 pik, in še en argument, edini je, samo njega imamo s to višino upam da ga ne boste uničili, zato naj fant igra vsaj nekaj minut, kajti z postavo v kateri je najvišji igralec 203 cm, proti resnim reprezentancam ne moreš zmagovati.
hotchilipoper
30. 11. 2020 08.42
-7
Brez dragiča in dončiča ste nula
glavni Baja
30. 11. 2020 09.32
-5
Beopen
30. 11. 2020 08.25
+3
V takšnih kvalifikacijah kot jih poznamo danes, večina reprezentanc ne nastopa več v tako močnih zasedbah, kot je to veljalo nekoč, zato so presenečenja vedno mogoča in nič novega. Lep primer je Srbija, ki je nedavno izgubila s Švico. Najboljši igralci posameznih reprezentanc, predvsem tisti, ki nastopajo v ligi NBA imajo v finančno bogatih pogodbah jasno napisano, česa se morajo držati in kaj sledi, če bi v obdobju, kjer se zahteva od njih počitek ali pa priprave za matični klub, možnost poškodb ipd., lahko zgodilo, če bi morebiti brez dovoljenja kluba nastopili za reprezentanco. Ker je v igri veliko denarja, se zato Dragič, Dončič in njim podobni skoraj zagotovo, razen redkih izjem ne bo pridružilo reprezentanci. To se bo zgodilo z večjo verjetnostjo le na večjih tekmovanjih, pa še to le takrat, ko lige NBA ne bo. Povsem enako je na primer pri hokejistih, primer NHL lige in našega Anžeta Kopitarja. Kakorkoli in tudi razumljivo, denar in z njo povezane pogodbe imajo večjo večjo vrednost, predvsem pa ceno, kot jo nosi dres reprezentance. To je realnost in resnica, vse ostalo je laž in neumnost.
hotchilipoper
30. 11. 2020 08.18
-5
S tako igro,ki smo jo gledali včeraj tudi za v vaško ligo niso.
SamoPovemMojeMnenje
30. 11. 2020 08.13
+13
sramota je da morejo evropski prvaki igrat kvalifikacije za EP
hotchilipoper
30. 11. 2020 08.17
-5
dule100
30. 11. 2020 08.10
+4
Murič novinarki, težke tekme, zahtevni nasprotniki! Verjetno sem gledal neko drugo košarko! 🙉
dule100
30. 11. 2020 08.08
-3
hotchilipoper
30. 11. 2020 08.19
+3