Košarka

Na naboru lige WNBA posthumno izbrali tudi Gianno Bryant

New York, 18. 04. 2020 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
3

Nabor ženske severnoameriške košarkarske lige WNBA je zaradi pandemije koronavirusa prvič v zgodovini potekal prek videokonference, po pričakovanjih pa je ekipa New York Liberty kot prvo izbrala ameriško košarkarico romunskih korenin Sabrino Ionescu. Posthumno so se poklonili tudi umrlim v nesreči helikopterja Kobeja Bryanta, legendarnemu članu Los Angeles Lakersov in njegovi hčerki Gianni, ki so jo skupaj z umrlima prijateljicama prav tako izbrali na naboru.

 

Kobe in Gianna Bryant sta bila redna gosta na tekmah univerzitetne in profesionalne ženske košarke.
Kobe in Gianna Bryant sta bila redna gosta na tekmah univerzitetne in profesionalne ženske košarke. FOTO: AP

Poleg Gianne Bryant sta na naboru posthumno sodelovali tudi Alyssa Altobelli in Payton Chester, liga WNBA pa se je vnovič poklonila tudi Kobeju Bryantu, ki je vse do tragične helikopterske nesreče veljal za enega največjih podpornikov ženske košarke. Tudi Sabrina Ionescu, ki jo je pričakovano kot prvo izbrala ekipa New York Liberty, je veljala za Bryantovo varovanko, saj naj bi skrbno bdel nad njeno kariero. 

1,80 metra visoka 22-letna organizatorka igre je bila po zgodovinskih predstavah v dresu Univerze Oregon glavna favoritka za cenjeni naziv prvega "picka" nabora, saj je vknjižila kar 26 trojnih dvojčkov, česar v univerzitetni ženski ali moški košarki ni uspelo še nikomur. Kot edina je zbrala tudi vsaj 2000 točk, 1000 skokov in 1000 podaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oče zbežal pred diktaturo
"Počaščena sem, da sem tukaj. Za to sem delala vse življenje," je po poročanju spletne strani dnevnika MARCA dejala Ionescujeva, ki se je sicer rodila v Združenih državah Amerike, a že njen priimek razkriva, da ima romunske korenine. Njen oče je zapustil Romunijo v času diktature Nicolaeja Ceausecuja, a je leta 1989 državo lahko zapustil le on, njena mama in starejši brat pa sta morala čakati še tri leta. Prve košarkarske korake je naredila v Kaliforniji, kjer se je leta 1997 rodila v paru z bratom dvojčkom Edwardom. Talentirana Ionescujeva je hitro začela opozarjati nase, bojda tudi na obračunih z več let starejšimi tekmicami.

MARCA dodaja, da je na športni poti kot številna dekleta naletela veliko ovir, še pred prihodom na univerzo so ji v šoli prepovedali, da bi trenirala s fanti, saj ženska ekipa takrat še ni bila ustanovljena. Direktor šole naj bi ji celo predlagal, da naj se gre raje igrat s punčkami. Ionescujeva je nato sama sestavila svojo žensko ekipo, njeno ime pa je zares začelo odmevati, ko so se za njen podpis začele potegovati vse največje univerze. Odšla je k ekipi Ducks iz Oregona, kjer je v minuli sezoni v povprečju dosegala 17,5 točke, 9,1 podaje in 8,6 skoka na tekmo (51,8-odstoten met iz igre, 39,2-odstoten za tri). Dobrodošlico so ji že izrekle številne bodoče soigralke in tekmice v WNBA, kot tudi nekateri NBA-zvezdniki. Škoda le, da eden največjih vseh časov ob robu igrišča ne bo mogel uživati v njenih prvih profesionalnih korakih.

Kobeju in Gianni Bryant so podelili tudi posebno nagrado za njun prispevek k prepoznavnosti in napredku ženske košarke ter košarke deklet na vseh ravneh, so zapisali na spletni strani WNBA novo nagrado bodo zdaj podeljevali vsakoletno:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
18. 04. 2020 15.13
+6
pennywajz
18. 04. 2020 15.01
+9
jao patetizem res. Čist nepotrebno
Škrinca
18. 04. 2020 13.33
+10
naslednjo leto pa bo izbrana za Rookie of the Year v WNBA,Kobe pa bo MVP...........potem pa se čudimo da je trump predsednik USA