Košarka

'Naslednji Michael Jordan', ki ni nikoli dočakal lige NBA

Ljubljana, 19. 06. 2020 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mineva 34 let od smrti Lena Biasa. Košarkar, ki ga je le nekaj dni pred tragičnim koncem svoje poti kot drugi na naboru izbral Boston Celtics, je šel v zgodovino kot morda celo najboljši študentski košarkar, ki ni nikoli zaigral v ligi NBA. Napovedovali so mu blestečo kariero, ki pa jo je predčasno končalo predoziranje.

Len Bias je veljal za enega najbolj atletsko sposobnih košarkarjev tistega časa.
Len Bias je veljal za enega najbolj atletsko sposobnih košarkarjev tistega časa. FOTO: Twitter

Košarkarska liga NBA se je ravno dobro pobirala po "dolgočasnih" sedemdesetih letih, v katerih so si vodilni možje lige obupno prizadevali dvigniti njeno priljubljenost. Vsaj eden od dvojice Larry Bird in Magic Johnson je nastopil v zadnjih sedmih finalih, v dresu chicaških Bikov je svojo nesporno kakovost začel dokazovati Michael Jordan, ko je svet profesionalne košarke pretresla velika tragedija. 

19. junija 1986 je Len Bias le dva dni po tem, ko ga je Boston Celtics izbral kot drugega na naboru, tragično končal svojo pot. V sobi študentskega naselja domače Univerze Maryland, za katero je nastopal štiri sezone, se je tedaj 22-letni krilni košarkar predoziral s kokainom, kar ga je stalo življenja in morebitne bleščeče kariere.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Močnejši in večji Michael Jordan z natančnejšim metom" 

12. januarja 1984 sta si v študentski ligi NCAA nasproti stali ekipi Severne Karoline in Marylanda. Prva je imela v svojih vrstah enega najboljših posameznikov lige Michaela Jordana, druga pa vzhajajočo zvezdo Lena Biasa. Veliki "Air Jordan" je ob zmagi svoje ekipe s 74:62 dosegel 21 točk, na drugi strani je Bias vpisal še štiri več, čeprav je srečanje začel na klopi. 

"MJ" je kmalu zapustil NCAA in se odpravil na nabor lige NBA, s tem pa prepustil mesto le nekaj mesecev mlajšemu Biasu (oba sta bila rojena leta 1963, op. a.), ki je v prihodnjih dveh letih prevzel primat najboljšega študentskega košarkarja. V sezoni 84/85 je v povprečju dosegal slabih 7 skokov in 19 točk, v sezoni pa 85/86 pa je bil s 23 točkami še nekoliko učinkovitejši. 

Po koncu te se je prijavil na nabor lige NBA. Ogledniki številnih ekip so ga označili za napadalno najbolj talentiranega košarkarja generacije, kar pa ni prepričalo Cleveland Cavaliersov, ki so s prvim izborom v svoje vrste pripeljali Brada Daughteryja. Bias je tako kot drugi šel v vrste Boston Celticsov, ki so le nekaj mesecev prej slavili naslov prvaka. 

22-letni dragulj iz Marylanda je bil mišljen kot češnja na torti že tako zvezdniške zasedbe na čelu z Larryjem Birdom, Kevinom McHallom in Robertom Parrishem. Tedanji generalni direktor (v angleščini general manager, op. a.) ekipe Jan Vokt je Biasa po naboru označil za izvenserijskega talenta, ki se rodi enkrat na generacijo: "Primerjali smo ga z Jordanom. Močnejši je, ima sedem centimetrov več in boljši met z razdalje."

Vokt se je kasneje še spominjal, da mu je tedanji Bostonov skavt dejal, da imajo priložnost v svoje vrste pripeljati naslednjega Michaela Jordana, s čimer so se strinjali tudi lovci na talente ostalih ekip. A le dva dni pozneje je bilo vsega konec. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Veliki obeti in tragičen konec

Liga NBA je bila polna pričakovanj, kaj bo ponudil 22-letnik, ki je v dresu Marylanda navduševal predvsem z izjemnimi atletskimi sposobnostmi, imel pa je tudi nadpovprečen met – v zadnji sezoni NCAA je s črte prostih metov denimo metal za tiste čase izjemnih 86 odstotkov. A le dva dni pozneje je bilo vsega konec. Upi Bostona, ki z Birdovo generacijo ni več posegel po naslovu prvaka, so se sesuli v prah. Bias je s prijatelji proslavljal preboj v najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu, ko je 19. junija ob 6.32 doživel srčni zastoj. Na prizorišče so prihiteli reševalci, ki pa mu niso več mogli pomagati. Ob 8.55 je bil Bias uradno mrtev. 

Liga NBA je s tem izgubila enega največjih draguljev, ki ga je kadarkoli imela v svojih vrstah, incident pa je pomembno zaznamoval ameriško politiko do preprodaje in uživanja drog v prihodnosti. 27. oktobra istega leta se je tedanji predsednik Ronald Reegan podpisal pod zakon, po katerem se preprodaja kakršnekoli droge, ki privede do smrti, kaznuje z dosmrtnim zaporom. Ukrep je pozneje postal znan kot Zakon Lena Biasa. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dark horse
19. 06. 2020 21.46
-1
In zakaj je treba delati članke o drogeraših in jih pomilovati
masni
19. 06. 2020 21.27
-3
Že v študenskih časih se je velikemu Jordanu lahko prebližal zaradi abnormalnih količin kokaina ,drugače ne verjamem ,da bi mu segel do kolen ,legendi Bullsov.Enako je v nogometu, primerjava Maradona -Messi.Maradona večno na koki,ki ti da 50 % več moči.Po vsakem golu je Maradona ,če gledaš posnetke, hotel pojesti še polovico travnate površine in izruvati železni gol.Za pogledat je tudi dokumentarec od Napolija o Maradoni. KOKA DELA ČUDEŽE SAMO POGLEJTE POSLANCE LEVICE V SLOVENSKEM PARLAMENTU.
Jernej Hren
20. 06. 2020 13.19
+3
Bajkerrado
19. 06. 2020 21.07
+6
ogromne doze cocaina so be to da ga je vrgl...