Košarka

LaMelo Ball: kralj novincev, ki je kritikom zaprl usta

Charlotte, 03. 03. 2021 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Organizatorja igre Charlotte Hornets LaMela Balla so ob vstopu v ligo NBA sprejeli z velikimi pričakovanji, ki jih je do zdaj – v nasprotju s starejšim bratom Lonzom, ki se kot drugi izbor pri Lakersih nikoli ni znašel – upravičil. 19-letnik je od vseh letošnjih novincev najboljši po točkah, podajah, skokih in ukradenih žogah, obenem pa je eden glavnih razlogov, da se Charlotte nenadejano bori za mesto v končnici.

Najboljših pet novincev v ligi NBA po doseženih točkah na tekmo
Najboljših pet novincev v ligi NBA po doseženih točkah na tekmo FOTO: Sofascore.com

LaMela Balla so na naboru pred sezono kot številka tri izbrali Charlotte Hornetsi in je bil nemudoma deležen velikih pričakovanj, predvsem pa številnih dvomljivcev, ki so trdili, da ni nič drugega kot še en marketinški produkt očeta LaVarja Balla, ki je pred leti s pravo medijsko propagando poskrbel, da so bili Ballovi dolgo časa najbolj opevana košarkarska družina čez lužo. 

Najstarejšega od treh bratov Lonza so leta 2017 z drugim izborom izbrali pri Los Angeles Lakersih. Vodja košarkarskih operacij pri Jezernikih Magic Johnson je v njem videl igralca franšize, LaVar pa je samozavestno napovedoval, da je njegov sin celo boljši od Magica. Po vsega dveh neprepričljivih sezonah je bilo projekta Ball v Staples Centru konec, ko je Lonzo kot del zamenjave za Anthonyja Davisa moral oditi v New Orleans.

Najboljših pet novincev v ligi NBA po skokih na tekmo.
Najboljših pet novincev v ligi NBA po skokih na tekmo. FOTO: Sofascore.com

Mnogi so tudi zato pričakovali, da bo štiri leta mlajši LaMelo prav tako podlegel velikemu medijskemu pompu, ki ga je zavestno ustvarjal njegov oče. Po bledi predsezoni je bilo kritikov vse več, kot gobe na dežju pa so se ti pojavili po debiju mladega organizatorja igre v ligi NBA, ki ga je LaMelo zaključil brez ene same točke, čeprav je igral kar 16 minut. 

Od takrat pa je njegova krivulja šla strmo navzgor. Trenutno je za Sršene odigral 34 tekem, le 14 jih je sicer začel v prvi peterki, kljub temu pa na lestvici vseh novincev vodi v kar štirih osnovnih statističnih kategorijah. Dosega največ točk (15,7), največkrat poda soigralcem za koš (6,4), ima pa tudi največ skokov (6) in ukradenih žog na tekmo (1,6), čeprav je po minutaži (28,9) šele na četrtem mestu. 

S Charlottom, ki so mu mnogi napovedali novo sezono na repu vzhodne konference, pa se nenadejano bori za mesta v končnici, kjer so Sršeni igrali zgolj dvakrat v zadnjih desetih sezonah, nazadnje leta 2016. Trenutno so z razmerjem zmag in porazov 16:18 na osmem mestu svoje konference.

Najboljših pet novincev v ligi NBA po asistencah na tekmo.
Najboljših pet novincev v ligi NBA po asistencah na tekmo. FOTO: Sofascore.com

Najmlajši s trojnim dvojčkom
9. januarja letos je LaMelo pri 19 letih in 140 dneh postavil rekord za najmlajšega košarkarja s trojnim dvojčkom v zgodovini lige NBA. To mu je uspelo proti Atlanta Hawks, ko je zbral 22 točk, 12 skokov in 11 asistenc. 5. februarja je ob porazu proti Utah Jazz dosegel rekord kariere 34 točk, s čimer je postal najmlajši v zgodovini franšize, ki je presegel mejo 30 točk. 

19-letnik je za zdaj po povprečju točk, skokov in asistenc boljši od svojega starejšega brata, ki ima sicer statistično prav tako najboljšo sezono kariere in s katerim sta se v zgodovino vpisala kot edina brata, ki sta bila v ligo NBA izbrana med prvimi tremi izbori. 

Po prvem trojnem dvojčku kariere pa je mlajšemu Ballu izbrane besede namenil legendarni Dominique Wilkins. "Neverjetno je, kaj počne na parketu. Nisem si mislil, da se bo tako hitro razvil v tako dobrega košarkarja. Vedel sem, da je visok, da ima odličen nadzor nad žogo in da zna podajati, ampak zmore bistveno več od tega. Postal bo zares odličen košarkar. Če bo nadaljeval po tej poti, bo v tej ligi spremenil marsikaj," je dejal 61-letnik, ki je v NBA največji pečat pustil pri Atlanta Hawks. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majsta
03. 03. 2021 14.12
+2
jao ste bolj amerikanizirani ko američani, katastrofa. počasi bo boljši kot dončić