Košarka

Carlisle o Dončiću: Imeli smo Houdinija, žive nas je spravil ven

Dallas, 15. 04. 2021 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neverjetna trojka Luke Dončića ob izteku igralnega časa za zmago Dallasa v gosteh pri Memphisu še vedno odmeva v ligi NBA. Ljubljančan je iz "rokava" potegnil še eno svojo mojstrovino, kar je navdušilo tudi trenerja Mavsov Ricka Carlisla. Dončić je, glede na statistiko, izjemno uspešen pri metih, ko gre za zaključke tekem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Košarkarji Dallasa so zmagali na gostovanju v Memphisu (114:113), Luka Dončić je, ko je bilo na semaforju do konca rednega dela tekme še 1,8 sekunde iz težkega položaja, ko se je prav po čarovniško znašel, dosegel zmagovito trojko. Zato ni presenetljivo, da je bil nad ljubljanskim košarkarjem njegovo "magijo", navdušen tudi trener Rick Carlisle, ki je med drugim za ESPN dejal: "Imeli smo Houdinija, žive nas je spravil ven. V takšnih situacijah, ko izvlečeš zmago na tekmi, kot je bila, je to enkrat na sto let."

"Je zelo, zelo, poseben in unikaten fant, ko pride do teh reči. Vidi kote in možnosti in verjame vase, kar si lahko predstavljajo le redki. Precej neverjetna stvar," je dodal strateg Mavericksov.

Glede na statistiko, ki jo premore ESPN, je bila to četrta trojka (za vodstvo ali izenačenje) v zaključnih petih sekundah četrte četrtine ali podaljška v Dončićevi karieri (vključno) s končnico. S tem je Ljubljančan v  tem elementu prehitel do sedaj vodilnega košarkarja Denverja Jamala Murrayja, vodilnega po tej statistiki, odkar je Dončić prišel v ligo (2018/2019).

Statistika Luke Dončića na tekmi proti Memphisu
Statistika Luke Dončića na tekmi proti Memphisu FOTO: Sofascore.com

"Tudi to je del tekme. In po mojem najpomembnejši del. Če mi ekipa zaupa v tem trenutku, bom še delal na tem," pa je dejal 22-letni košarkar. Tako je Dončić trenutno pri razmerju metov 10:25 v zadnjih 30 sekundah tekme v svoji karieri, kar je 40 odstotna uspešnost, kar je primerljivo, kot piše ESPN, z najbolj zvenečimi imeni lige NBA in njihovimi kariernimi statistikami v tem elementu. Tako za primerjavo: LeBron James (57:178, 32 %), Kevin Durant (43:143, 30 %) in Damian Lillard (37:106, 35 %).

Dallas je zabeležil 30. v sezoni, Dončić, ki je dosegel zadnjih šest točk za moštvo, dosegel skupaj 29 točk in dodal še pet skokov in devet podaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LevLandau
16. 04. 2021 11.27
Vsak dan bolj mu raste cena... To analitiki skos opazujejo in kalkulirajo :D :D Luka je uspešen ker je enostaven, skorajda ponižen in igra z dušo. Težko srečaš takšnega pri teh letih. TOP !
Firnk
15. 04. 2021 21.35
+3
noro fajn bravvvooo
Kr neki res
15. 04. 2021 21.24
-8
Od 50. metov pa tudi mora kej notr iti
jutri bolje bo
15. 04. 2021 20.43
+7
riss
15. 04. 2021 18.18
+10
Gledam vse tekme Dončića, ne bom rekel Dallasa, ker, ko ga ni v postavi, grem nazaj spat. Ekipa je limitirana in brez Luke ne vem, če bi ostala v ligi, v kolikor bi zadnji dve ekipi izpadli v vsaki konferenci. Ekipi manjka center tudi takšnega tipa Valenčiunias, ki ima že 17 tekem v nizu dvojni dvojček (koši, skoki). S podobnim centrom, bi imel Luka vsako tekmo najmanj 5 asistenc več. OK, to je problem vaške ekipe in šalabajzerjev Carlislea in Cubana. Škoda je Dončića, da zaradi njiju ni konkurenčna ekipa za kaj več. Vsakega leta je škoda, če imaš takšnega dragulja. Ni pa vse zlato v vsakem trenutku, kar se sveti. Luka je že zavozil (dejstvo zgrešena trojka, izgubljena žoga 2 minuti do konca) tekmo spet z zelo povprečno a Dallasu konkurenčno ekipo za končnico. Pri rezultatu 113:110 gre v prodor, potegne 2 igralca nase pa ne poda Klebru na trojko, ampak je osebna nad njim. Do konca dobri 2 sekundi. Drugi prosti met zgreši, verjetno namenoma in takoj osebna, ter prosta meta za Allena, ki je odličen strelec, a je tokrat oba zgrešil. Takoj time out in potem žoga v igrišče na nasprotni strani, ter zaključek, saj ni res, pa je. Resnici na ljubo pa so samo izbranci / izbranec v ekipi, ki dobi takšne priložnosti. En znani bivši košarkaš iz naše ekipe, mi je rekel na svetovnem prvenstvu veteranov v košarki, da ni važno koliko jih zgrešiš, bolj pomembno je kdaj zadeneš. Luka je car in ima ogromno rezerve, tudi to tekmo je igral zelo povprečno, kar samo govori o njegovem potencialu.
Uporabnik2066124
15. 04. 2021 19.44
+2
Riss.......... Imas zelo napacno razmisljanje...... Ce dallas nebi imel Doncica bi pa imel kaksnega drugega organizatorja, tako da spet nebi bil taksen manjko........ Po mojem je boljse, da je v slabsi ekipi, ker je vec priloznosti..... Njegova statistika bi bila bistveno slabsa, ce bi bila se 2 dobra kosarkarja v ekipi........ Za prstan ima se cas....... Steje zapuscina, ki jo pusti za sabo in v slabsi ekipi lahko naredi vecjo........ Kaksno zapuscino pa imata Udrih in Nesterovic z dvema prstanoma.......? Ze sedaj precej manjso
rcarlos
15. 04. 2021 21.48
+2
Sej verjetno so mislili, da bojo s prihodom Porzingisa in saniranjem njegovih poškodb imeli "pravega" centra ampak ded več meče za 3 kot pa gre na obroč... Mogoče bi res šli v smer Valenčiunas, Jokić, Vučević, Drummond, ipd... Marjanovića bi tut mogl mal bolj izkoristit ker ko igra, ni nikoli najslabši
pingvinislo5
15. 04. 2021 17.08
+8
8 od zadnjih 12 objav na IG NBA je o dončiču :D
SmoothOperator
15. 04. 2021 18.04
+15