Košarka

Nekdanji drugi izbor lige NBA: V Evropi se igra bolj premišljena košarka

Carigrad, 16. 09. 2019 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Leta 2011 je bil Derrick Williams izbran kot drugi na naboru lige NBA. Prednost pred njim je takrat dobil le Kyrie Irving, čigar kariera pa je v svetu profesionalne košarke krenila v povsem drugo smer. Medtem ko se je organizator igre kmalu uveljavil kot eden najboljših na svojem položaju, se je Williams pri številnih ekipah trudil upravičiti visok izbor, kar pa mu ni uspelo. Sedaj si kruh služi v Evropi, a povratka čez lužo ne odpisuje.

V sezoni 2016/2017 sta bila Derrick Williams in Goran Dragić soigralca pri Miami Heat.
V sezoni 2016/2017 sta bila Derrick Williams in Goran Dragić soigralca pri Miami Heat. FOTO: AP

Derrick Williams je bil na enem izmed najbolj kvalitetnih naborov lige NBA v tem tisočletju izbran kot drugi s strani Minnesote Timberwolves. V prvi sezoni se ni proslavil, tudi v drugi, ki je bila njegova najboljša v karieri, pa nikakor ni uspel stopiti v čevlje Kevina Garnetta. Od krilnega centra so namreč navijači volkov pričakovali, da bo prikazal podobne predstave kot prav legendarni ‘KG’, a jim je bilo verjetno kmalu jasno, da temu ne bo tako. Po neuspelem obdobju v Minnesoti so sledile še daljše in krajše avanture pri moštvih Sacramento Kings, New York Knicks. Miami Heat, Cleveland Cavaliers in Los Angeles Lakers. Vse pa so imele en skupni imenovalec – za Williamsa so se končale bolj kot ne klavrno. Po preizkušnji pri jezernikih iz mesta angelov – zanje je nastopal vsega deset dni – je bilo 28-letniku najbrž jasno, da mesta pod soncem v ligi NBA najbrž ne bo več našel. 

Imel je ponudbe nekaterih azijskih moštev, a se je v začetku sezone 2018/2019 raje odločil za Evropo in münchenski Bayern. V Evroligi je Williams nastopal več kot solidno. V lanski sezoni je na 29 tekmah v povprečju zbral dobrih 13 točk in nekaj več kot 4 skoke na tekmo. Pred letošnjo sezono so se zaradi dobrih lanskih predstav zanj pojavili številni snubci. Po Williamsovih besedah tudi iz lige NBA in Kitajske, a Američan se je odločil, da ostane na stari celini in podpiše za turški Fenerbahče. 28-letnik bo skušal dokazati, da še ni za staro šaro, čeprav se za to potezo ni odločil zaradi morebitne vrnitve v ligo NBA: "Številni ljudje so prehitri, ko gre za odpisovanje igralcev, ko jim ne uspe to, kar od njih pričakujejo. A to me ne moti, kvečjemu je to poskrbelo, da sem začel še bolj garati. Nikomur se ne želim dokazati. Košarko igram zase, za svojo družino, soigralce in trenutno moštvo."

Na povratek želi biti maksimalno pripravljen
"V mladosti sem vse ponudbe sprejel na prvo žogo. Nisem veliko razmišljal, saj mi je bilo nastopanje v NBA že samo po sebi privilegij, a sedaj je drugače. Mislim, da je zame najbolje, če še naprej igram v Evropi. Seveda bi bil povratka v ZDA vesel, a se nanj najprej želim maksimalno pripraviti. V Evroligi napredujem iz tekme v tekmo, zato je nadaljevanje evropske kariere logičen korak," je bil iskren Williams. 

Prepričal ga je Željko Obradović
Po lanski sezoni, v kateri je z Bayernom slavil naslov nemškega prvaka, je na svoj račun prejel številne ponudbe, a prevladal je mamljiv carigrajski klic. "V Nemčiji sem dosegel, kar sem si zadal, zato med menoj in klubom ob odhodu ni bilo nikakršnih zamer. imel sem ponudbe iz ZDA, Kitajske, Rusije in Turčije, naposled pa sem se odločil za Fenerbahče. Glavni razlog, zakaj sem se tako odločil, je trener Željko Obradović. Devet evroligaških naslovov pove vse. Veliko je trenerjev, ki so slavili v enem moštvu. Le redkim pa je to uspelo v različnih klubih in v različnih državah. Natanko ve, česa si želi."

"Tu so še številni detajli, katerim se posveča na slehernem treningu. Iz vsakega posameznika iztisne maksimum. Tega si tudi želim, saj se počutim, da imam pri 28 še veliko prostora za napredek. Upam, da bo to pravi korak v moji karieri. Njegov stil treniranja mi je pisan na kožo. Igralcem vedno pove vse, kar si misli. Nekatere to potre, meni pa da še dodatno motivacijo. Poskrbi, da sem še bolj osredotočen. Do vseh ima popolnoma enak odnos. Pogovarjal sem se z nekaterimi njegovimi bivšimi varovanci in vsi so mi povedali, da gre za enega najboljših trenerjev na svetu," je 59-letnega srbskega stratega na dolgo in široko hvalil Williams.

Derrick Williams je bil v ligi NBA od leta 2011 do leta 2018.
Derrick Williams je bil v ligi NBA od leta 2011 do leta 2018. FOTO: AP

‘Fenerbahče je najboljša evropska ekipa’
"To je najboljša ekipa v Evropi. Nihče v Evroligi nima tako širokega kadra. Na vsaki poziciji so vsaj trije zares kvalitetni košarkarji. Nekateri se sicer ukvarjajo s poškodbami, spet drugi se morajo še vrniti s svetovnega prvenstva, a ko bomo v popolni postavi, ne vidim nikogar, ki bi nas lahko zaustavil," v novo sezono optimistično vstopa 203 centimetre visoki košarkar.

'Evropska košarka iz leta v leto napreduje'
Nekdanje prvo ime arizonske univerze pravi, da je bil odhod v Evropo zadetek v polno. Ob tem pa dodaja, da se klubska košarka na stari celini iz leta v leto izboljšuje: "Pri Bayernu se mi je  prvič v karieri pripetilo, da nisem razmišljal o ligi NBA. Mladi košarkarji bi storili vse, da pridejo do tja. Seveda so ZDA obljubljena dežela za nadobudne igralce, a ko malce dozoriš, vidiš, da to ne drži popolnoma. V Evropi se igra bolj premišljena, taktično dovršena košarka. V Ameriki ljudje pričakujejo, da na tekmo zabeležiš 25 točk in 15 asistenc, prispevek ekipi pa se postavi na stran. Tukaj se bolj ceni, kaj posameznik stori za kolektiv, osebna statistika pa ni tako pomembna. Liga NBA še vedno ostaja moj cilj, saj sem o tem sanjal vse življenje, a v Evropi se igra prav tako dobra košarka. Za vsakogar bi bilo koristno, da se nekoč preizkusi tudi na stari celini."

Seznam igralcev na naboru leta 2011 veliko pove o tem, za kako nadarjenega košarkarja je Williams nekoč veljal. Za njim so se namreč zvrstili trenutni asi, kot so Kemba Walker, Klay Thompson, Kawhi Leonard, Nikola Vučević, Jimmy Butler in Isiah Thomas. Da bo 28-letnik v NBA dosegel to, kar so dosegli in še dosegajo omenjeni košarkarji, je malo verjetno, a za Williamsa še ni vse izgubljeno. Pod okriljem Željka Obradovića je v zadnjih letih v ligo NBA namreč odšlo že kar nekaj košarkarjev, ki povsem dostojno zastopajo 'evropske klubske barve' in morda bo prav nekdanji soigralec Gorana Dragića naslednji v tem nizu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LukaHrasar
17. 09. 2019 11.29
+8
kyrie je biu draftan 2011 ;)
PartyTime
17. 09. 2019 14.37
+6
Pusti jim veselje, saj ne vejo kaj delajo.
krnekilojz
17. 09. 2019 14.45
+6
2001, 2011 pa saj ni vidne razlike pri profesionalnem košarkašu!
PartyTime
17. 09. 2019 14.57
+5
Pač je bil zbran leta 2001, ko je imel 10 let.