Košarka

Nekdanji Prepeličev soigralec: Bolj zahtevno je igrati v Evropi kot v NBA

Philadelphia, 28. 07. 2020 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stari znanec lige NBA Tony Wroten je v intervjuju za SBNation dejal, da je po njegovem mnenju košarko težje igrati v Evropi kot v NBA. Razloga za to sta bolj organizirana obramba in nekoliko drugačna pravila. Kot primer, ki potrjuje njegovo trditev, je nekdanji član Memphisa in Philadelphie izpostavil Luko Dončića.

Tony Wroten v dresu 76ersov proti New Yorku leta 2015.
Tony Wroten v dresu 76ersov proti New Yorku leta 2015. FOTO: AP

Tonyja Wrotna so na naboru leta 2012 kot 25. po vrsti izbrali Memphis Grizzliesi. Nato je dve sezoni nastopal še za Phialedlphio 76erse, pred dvema letoma pa se je preselil v Evropo. Preizkusil se je v Estoniji, na Poljskem in nazadnje pri španskem Juventutu, kjer si je garderobo delil tudi z našim Klemnom Prepeličem. Wroten je pred nadaljevanjem sezone v ligi NBA v pogovoru za SBNation razkril, zakaj meni, da je igranje košarke na stari celini bolj zahtevno kot v NBA. 

"Igranje v tujini mi je neverjetno pomagalo – tako na parketu kot izven košarkarskih dvoran. V tujini je težje, ker s seboj nimaš prijateljev ali družine. Tudi hrana je različna, pa kultura seveda," je uvodoma dejal Wroten, ki je nato navedel nekaj bolj "košarkarskih" razlogov. 

"Kar govorim, bi lahko povedal tudi Luka Dončić. V Evropi je težje igrati. V NBA so zbrani vsi najboljši posamezniki, nihče ni boljši od njih, a kar se igranja obrambe tiče, je zgodba tu (v Evropi, op. a.) povsem drugačna. Vse je bolj organizirano, centri nimajo omejenih sekund v raketi, ekipa se lahko postavi v cono. Na splošno se igra veliko bolj timska obramba, proti kateri je težje napadati."

"Fibina pravila so drugačna od tistih v NBA. Izbijanje žoge z obroča, denimo, je eno takšnih. V Evropi je bistveno težje dosegati veliko točk. Šele sedaj se zavedam, kako različna je lahko košarka v primerjavi s tisto, ki jo igramo pri nas (v ZDA, op. a.). Ko se bom vrnil v NBA, bom zaradi evropskih izkušenj desetkrat boljši igralec," je razkril 27-letnik, ki je v minuli sezoni španskega prvenstva v 20 minutah dosegal dobrih 11 točk na tekmo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.