Košarka

Kritike za Jordana: Kako lahko zgodbo o kokainu pojasniš otroku?

New York, 06. 05. 2020 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji branilec Chicago Bullsov Craig Hodges se je lotil razkritij Michaela Jordana v odmevnem dokumentarnem filmu Zadnji ples. V prvih epizodah je Jordan namreč spregovoril o nešportnem življenju svojih soigralcev v Chicagu na začetku 80. let prejšnjega stoletja.

Jordan (na fotografiji) je že kmalu po začetku svoje profesionalne športne poti postal prvi zvezdnik Bullsov.
Jordan (na fotografiji) je že kmalu po začetku svoje profesionalne športne poti postal prvi zvezdnik Bullsov. FOTO: AP

Craig Hodges je sicer za Chicago Bullse z Michaelom Jordanom igral med letoma 1988 in 1992, Jordan pa je v dokumentarnem filmu ESPN z naslovom Zadnji ples govoril o začetku igranja za ekipo iz Chicaga, in sicer o sezoni 1984/85, ko Hodges še ni oblekel dresa bikov. Hodges je bil v pogovoru za The Odd Couple vseeno razočaran nad nekdanjim soigralcem, ki da je kršil nepisano pravilo športa.

"Igralci temu rečemo bratovščina," je dejal Hodges. "Torej gledam prvo epizodo in zelo me je vznemirila oznaka 'kokainski cirkus'. To me je zmotilo, ker sem pomislil na brate, ki so na tisti fotografiji, in ki bodo dolžni pojasnjevati svojim družinam, ki se pripravljajo na ta velik dogodek in ogled tega izvrstnega dokumentarca o Michaelu Jordanu. Vedo, da ste bili del tiste ekipe, zdaj pa morate to pojasniti 12-letnemu fantu."

Ko je bil Jordan še novinec vrhunci izjemne debitantske sezone v ligi NBA, ki jo je legendarni košarkar začel kot 21-letni nekdanji član ekipe univerze North Carolina:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Česa takega do tedaj še ni videl
Jordana so v dokumentarnem filmu ESPN vprašali o nazivu "Potujoči kokainski cirkus", ki so ga v nekem časniku nadeli takratni ekipi Chicaga. Legendarni "Air" je v smehu dejal, da za ta naziv ni slišal, nato pa se je razgovoril o večeru, ko je v nekem hotelu v Peorii soigralce "zmotil" med uživanjem prepovedanih substanc.

"Fantje so počeli reči, ki jih do tedaj še nisem videl," se je v Zadnjem plesu spominjal Jordan. "Imel sem en dogodek pred začetkom sezone, mislim, da smo bili v Peorii. Bil sem v hotelu in poskušal poiskati soigralce, tako da sem začel trkati na vrata. Prišel sem do enih vrat, potrkam na vrata in lahko sem slišal: 'Pssst! Nekdo je zunaj ...' Nato pa slišiš takšen globok glas, ki pravi: 'Kdo je?' Jaz rečem: 'MJ!' Nato pa vsi rečejo: 'Ah, pi**a, saj je le novinec, ne skrbite!' In tako so odprli vrata, vstopil sem in tam je bila praktično vsa ekipa," je dejal.

"Tam so bile stvari, ki jih v življenju kot mlad fant še nisem videl, veste. Imeli ste vse ... Črtice (kokaina, op. a.) imate tam, tiste, ki so kadili travo tam, ženske na tej strani ... Prva stvar, ki sem jo izrekel, je bila: 'Poglejte, ljudje, jaz grem!' Razmišljal sem le o tem, da bi bil v tistem trenutku enako kriv kot ostali v sobi, če bi prišlo do racije. Od takrat naprej sem bil bolj ali manj prepuščen samemu sebi. Užival sem samo v druženju, kartanju, gledanju filmov, veste. Nisem zahajal v klube. Ne kadim, ne vlečem črtic. Takrat nisem pil. Želel sem si le malce odpočiti, vstati in igrati," je še povedal Jordan.

Hodges razočaran tudi nad besedami, ki jih je namenil Pippenu in Grantu
Že kot novinec se je sicer uspel prebiti na tekmo zvezd in s povprečjem 28,2 točke na tekmo popeljal bike do uvrstitve v končnico, zbrali so tudi 11 zmag več kot prejšnjo sezono. Pod taktirko generalnega menedžerja Jerryja Krausa, s katerim je imel v prihodnjih sezonah Jordan sicer zelo napet odnos, so Bullsi nato postopoma sestavili legendarno moštvo, ki je v 90. letih dvakrat osvojilo tri zaporedne naslove, vmes pa se je Jordan tudi "upokojil". Hodges sicer ni bil navdušen niti nad delom zgodbe o "sebičnem" Scottieju Pippenu in Horaceu Grantu, ki so ga izpostavili kot tistega, ki naj bi novinarju Samu Smithu razkril številne podrobnosti iz zakulisja in vse prej kot prijateljski odnos Jordana do soigralcev ob nastajanju knjige The Jordan Rules. 

"Da je bil Scottie 'sebičen'. Daj, no, človek, daj, no! Nato pa minuli večer (epizoda, op. a.) s Horaceom, to me je prizadelo. MJ-ju bi rad sporočil, da to ni prav, človek! Horace si ni zaslužil padca zaradi knjige The Jordan Rules. Če bi MJ vedel kaj več in poznal Horaceov motiv, potem nam vsaj za božjo voljo povej, kako mu je to uspelo, ker sem jaz tvoj soigralec, brat, tako kot oni, malce pa sem nataknjen, da so intervjuvali vse druge, le mene ne," je dodaten razlog svojega nezadovoljstva še razkril Hodges.

Grant je sicer zanikal, da je bil Smithov vir, je pa priznal, da je imel z omenjenim piscem zelo dober odnos. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majsta
07. 05. 2020 14.02
+2
To se dogaja še zdaj , res da ne več toliko kokaina . Samo Ameriška športa kot sta košarka in ameriški nogomet približno 65 % jih kadi travo
Dinho8O
07. 05. 2020 13.47
+2
Med letoma ali leti?
Von_Clausewitz
06. 05. 2020 14.45
+15
Torej, če sem prav razumel, MJ bi moral ostat tiho, za to ker določeni soigralci ne bodo znali pojasnit svojemu otroku, da so bili narkomani ? Vidiš, en dan pride za vse tisti trenutek, ko je treba odgovarjat za svoja nespametna dejanja. In da, prav je, da tvoj otrok izve resnico o tistih famoznih "šampionskih časih" na belih črtah, namreč. Če si počel take stvari, ne vidim razloga, da ne bi še ostalim povedal kaj si počel v času tvoje športne kariere. Pokaži se mladim v pravi luči kot "vzornik"...hahahahaha
PSIHOTERAPEVT
06. 05. 2020 14.38
+9
Kako obrazlozit?.. Tako da nisi pikca in mu pac poves, ga objames in mu reces da ga imas rad.
Oblastiželjni
06. 05. 2020 14.15
+9
Kokain bo vedno prisoten, če ne pa šmarnica ali pa oboje.
SamiTelicki
06. 05. 2020 13.17
+17
Ja ce se je ata igrau bele noske naj pove sinu da je to fuj al kaj?!?!?!
bik123
06. 05. 2020 12.58
+14
vsi hocejo zdaj 5 minut slave..