Košarka

Nesterović o usodi Trifunovića in slovenski kandidaturi za evropsko prvenstvo

Ljubljana, 01. 03. 2019 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.A./E.K.P.
Komentarji
3

Slovenska košarkarska reprezentanca se ni uspela uvrstiti na svetovno prvenstvo, ki ga bo gostila Kitajska. Krivca za to, po besedah Radoslava Raše Nesterovića, ne gre iskati v selektorju, ki uživa podporo zveze, temveč je rezultat kvalifikacij v veliki meri odvisen od žreba in razporeda tekem. V pogovoru z našo novinarko Evo Koderman Pavc je spregovoril tudi o slovenski režiji EP 2021, pri čemer KZS računa na veliko pomoč vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Košarkarska zveza stoji za selektorjem Radom Trifunovićem
    02:05
    Iz 24UR: Košarkarska zveza stoji za selektorjem Radom Trifunovićem
  • Generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović o usodi selektorja Radovana Trifunovića
    00:28
    Generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović o usodi selektorja Radovana Trifunovića
  • Generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović o dogovoru med Fibo in Evroligo
    00:58
    Generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović o dogovoru med Fibo in Evroligo
  • Generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović o obisku Dragića in Dončića čez lužo
    00:33
    Generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović o obisku Dragića in Dončića čez lužo
  • Generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović o evropskem prvenstvu v slovenski režiji
    00:15
    Generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović o evropskem prvenstvu v slovenski režiji

Slovenski košarkarji si niso uspeli zagotoviti vozovnice za svetovno prvenstvo na Kitajskem, so pa žalost ob slabih rezultatih nekoliko ublažili z dramatično zmago nad Ukrajino. Tudi v Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) si ne zatiskajo oči ob neuspehu slovenske izbrane vrste, a so prepričani, da so za napredovanje ključni številni dejavniki. Nekdanji košarkarski as, danes generalni sekretar zveze Radoslav Nesterović, meni, da na uspeh vplivajo tudi razporedi tekem in sam žreb. 

Iskati krivca v selektorju, ki je bil vržen v nehvaležno situacijo, ne bi bilo pravično. Radoslav Nesterović

"Očitno smo mi kolateralna škoda tega sistema, začetka. Tudi Hrvaške in Latvije, ki sta že leta stalnica na prvenstvih, ne bo na SP ... Sploh Latvija ima vrhunsko reprezentanco, s superzvezdnikom, kot je Kristaps Porzingis, na čelu, a niso uspeli priti zraven. Že velikokrat je bilo govora, pa naj ne zveni, kot da se pritožujemo o tem, da je vse odvisno od žreba in od tega, kdaj igraš in proti kom. Pri reprezentancah, ki imajo v svojih vrstah veliko NBA zvezdnikov je razlika ali igraš pozimi, ko so vsi polno zasedeni, ali poleti, ko lahko pripeljejo zvezdnike," je prepričan Nesterović. 

Rašo Nesterović
Rašo Nesterović FOTO: Damjan Žibert

'Vsak se bo zmenil zase'
Številni so mnenja, da je tehtnico v prid nasprotnikov prevesila prav odsotnost glavnih slovenskih adutov, denimo Luka Dončića in sicer uradno "upokojenega" Gorana Dragića. Kdaj bo torej prišlo do dogovora med Evroligo in Mednarodno košarkarsko zvezo (FIBA) glede nastopa košarkarjev, ki služijo kruh na evropskih tleh? 

"Ne vem. Nekateri igralci so sedaj igrali pomembne tekme. Stvar dogovora. Ravno v tem je težava. Vsak se bo zmenil zase, nekega načrta, skupnega dogovora, ni. Dokler tega ne bomo uredili, delamo veliko škodo športu, košarki. Sam rad povem, da kdor misli zmagovati brez najboljših, se pošteno moti," zagotavlja nekdanji košarkar. 

Rado Trifunović bo še naprej vodil slovensko izbrano vrsto.
Rado Trifunović bo še naprej vodil slovensko izbrano vrsto. FOTO: Damjan Žibert

Ne bi bilo pravično iskati krivca v selektorju
Slovenci so na kvalifikacijah zbrali zgolj tri zmage, kar je za aktualne evropske prvake velik neuspeh. Na zvezi so prepričani, da temu niso botrovali dejavniki, na katere bi lahko vplival selektor Radovan Trifunović, zato vodstvo KZS o menjavi na trenerskem stolčku ne razmišlja.

"Iskati krivca v selektorju, ki je bil vržen v nehvaležno situacijo, ne bi bilo pravično. Mislim, da ima popolno podporo zveze. Na to se moramo pač privaditi in iz te izkušnje potegniti najboljše," zagotavlja Nesterović, ki se v pogovoru ni mogel izogniti niti kandidaturi za EP 2021, ki jo je vložila slovenska košarkarska zveza. Odločitev bo krovna organizacija FIBA sporočila letos julija, ko naj bi bil tudi žreb kvalifikacijskih skupin:

"Prijavili smo se, sedaj nas čaka nekaj rokov, ki se jih moramo držati. Upamo pa na pomoč vlade. S fiksnimi stroški, ki jih ima FIBA nam ne bo uspelo, če bo zraven stopila država, bo fenomenalno. Sicer EP ne bomo mogli izpeljati."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
01. 03. 2019 22.41
+2
smešno izgubiš tekme ,slabo vodiš reprezentanco in si še vedno odličen-nekdo se norčuje iz slovencev-v vsaki normalni državi bi ga zamenjali
sail666
01. 03. 2019 21.12
+6
Porkodijo, Nesterovic, zreb gor ali dol. Beloruse moras premagat ob 2h zjutraj, ce te zbudijo!!! Brez izgovorov!!!
papi1
01. 03. 2019 19.50
-5
Nesterović nikoli ni govoril slovensko, niti ne govori. Južnaki so potopili Slo fuzbal, pa stavnice, pa Ljubljano, pa Olimpijo.Kar naj bo na ćevapih, Subotić je bil isto....