Košarka

Nesterović v bran selektorju Trifunoviću: O menjavi ne razmišljamo

Ljubljana, 26. 02. 2019 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski košarkarji septembra ne bodo igrali na svetovnem prvenstvu na Kitajskem. V kvalifikacijah so zbrali tri zmage, kar je za aktualne evropske prvake zagotovo neuspeh. A temu so botrovali dejavniki, ki niso bili le v rokah selektorja Rada Trifunovića, zato vodstvo Košarkarske zveze Slovenije ne razmišlja o menjavi.

Več videovsebin
  • Pogovor s selektorjem Radovanom Trifunovićem po tekmi Slovenija - Ukrajina
    06:27
    Pogovor s selektorjem Radovanom Trifunovićem po tekmi Slovenija - Ukrajina
  • Izjavi Zorana Dragića in Radovana Trifunovića na novinarski konferenci po tekmi Slovenija - Ukrajina
    01:30
    Izjavi Zorana Dragića in Radovana Trifunovića na novinarski konferenci po tekmi Slovenija - Ukrajina
  • Iz 24UR: Reprezentanca neuspešne kvalifikacije zaključila z zmago
    02:09
    Iz 24UR: Reprezentanca neuspešne kvalifikacije zaključila z zmago
  • Iz SVETA: Rado Trifunović o kvalifikacijah za SP
    03:57
    Iz SVETA: Rado Trifunović o kvalifikacijah za SP
  • Vrhunci tekme Slovenija - Ukrajina
    03:01
    Vrhunci tekme Slovenija - Ukrajina
  • Izjava selektorja Rada Trifunovića po zmagi nad Ukrajino
    02:13
    Izjava selektorja Rada Trifunovića po zmagi nad Ukrajino

Generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Rašo Nesterović je v pogovoru za STA povedal: "Ko pride do neuspeha, je vedno najlažje zamenjati trenerja, vendar tokrat vsi vemo, da Trifunović ni glavni krivec za neuspeh. On je bil vržen v to godljo, ki so jo skuhali vodilni v evropski košarki."

Dodal je še: "Ko smo začeli kvalifikacije, smo vedeli, da nam bo trda predla, nikoli pa si nismo predstavljali, da bo tako hudo. Prepričan sem, da če bi imeli za selektorja tudi najboljše svetovne trenerje, ne bi imeli kaj prida več zmag. Zato na zvezi ne razmišljamo o menjavi selektorja."

PREBERITE ŠE: - Mali Dragić proslavil zmago z očetom: 'To je za vse navijače'
-Dragič s trojko v zadnji sekundi zagotovil podaljšek, Slovenci za točko porazili Ukrajino

Slovenski selektor Tifunović (na fotografiji) med tekmo z Ukrajino v Ljubljani
Slovenski selektor Tifunović (na fotografiji) med tekmo z Ukrajino v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert

Kvalifikacijske tekme spet v novembru
Slovenija je kvalifikacije za SP zaključila z izkupičkom 3 : 9, reprezentanca pa se bo znova zbrala letos novembra, ko se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021. Za zdaj je znano le, da se bodo te igrale v štirih terminih (ukinjen je junijski termin), torej novembra 2019, februarja in novembra 2020 ter februarja 2021. V kvalifikacijah bo nastopilo 32 ekip, razdeljenih v osem skupin, na EP 2021 pa se jih bo uvrstilo štiriindvajset.

Uganka so prireditelji evropskega prvenstva ter sistem tekmovanja. Neuradno naj bi bilo kar trinajst kandidatov za štiri predtekmovalne skupine, med njimi je tudi Slovenija, vprašanje, ki se ob tem poraja, pa je, ali bodo prireditelji tekmovalnih skupin "oproščeni" kvalifikacij oziroma kako se bodo upoštevali njihovi izidi v kvalifikacijah, glede na to, da bodo imeli prireditelji seveda zagotovljeno mesto na EP.

Dve slovenski kandidaturi
KZS je še pred časom napovedala, da bo kandidirala tako za organizacijo evropskega prvenstva 2021 kot za kvalifikacije za olimpijske igre 2020. Namero za EP 2021 mora na sedež Fiba poslati do 15. marca, odločitev pa bo krovna organizacija sporočila letos julija, ko naj bi bil tudi žreb kvalifikacijskih skupin. Kar se tiče kvalifikacij za olimpijske igre, pa je treba najprej počakati na razplet svetovnega prvenstva in videti, kateri dve evropski reprezentanci se bosta uvrstili v Tokio 2020 in katerima dvema bo Fiba podelila povabili za sodelovanje na kvalifikacijskih turnirjih.

Selektor Rado Trifunović je kvalifikacije za SP ocenil kot neuspešne, v vsem skupaj pa je našel tudi nekaj pozitivnih stvari.

'Vsi so pričakovali nadaljevanje niza uspehov'
"Te kvalifikacije so bile zelo težka izkušnja za reprezentanco, KZS in slovensko košarko. Še toliko bolj po zlatu iz Istanbula, saj so vsi od nas pričakovali nadaljevanje niza uspehov," je uvodoma dejal selektor. "A zavedati se je treba, da tudi zlato iz Istanbula ni bilo ustvarjeno v enem letu. Naš vodja Goran Dragić se je vrsto let kalil ob asih, kot so Smodiš, Nesterović, Lakovič, Bečirović, Nachbar ..., nato pa je ob pravi kemiji v ekipi eksplodiral."

"V teh kvalifikacijah smo bili prisiljeni v najbolj obširno menjavo generacij v zgodovini slovenske košarke. V trenutku so nam odvzeli praktično celo ogrodje ekipe in morali smo dodati nove, mlade igralce. Podatek, da smo v kvalifikacijah za SP zamenjali 27 igralcev in tri kapetane, je lahko po svoje tudi pozitiven, saj smo ustvarili temelje naslednje generacije," meni Trifunović.

V iskanju naturaliziranih košarkarjev je želja višina
Za prihodnost je prednostna naloga razširiti nabor visokih igralcev, saj se je moštvo celotne kvalifikacije ukvarjalo s pomanjkanjem na centrskih položajih.

"Nekoč smo visokih igralcev imeli v izobilju, zdaj pa jih ne moremo našteti na prste ene roke. Zato je logično, če razmišljamo o novi naturalizaciji, da iščemo visokega igralca, ki pa hkrati ne sme igrati v evroligaškem klubu. To bo zagotovo spet največja težava naslednjih kvalifikacij," je dejal selektor.

"Je pa res, da bodo vsi ti igralci, ki so nastopili v teh kvalifikacijah, zdaj leto ali dve starejši, izkušenejši, hkrati pa vemo, da imamo v ZDA nekaj potencialnih kandidatov za reprezentanco, ki zaključujejo šolanje. V prvi vrsti tukaj mislim na 206 centimetrov visokega Martina Kramplja, seveda pa ne smemo pozabiti niti na Alena Omića," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
27. 02. 2019 11.10
+0
rabli bi renomiranega ali vsaj izkušenega selektorja ne pa, da smo dali za selektorja nekoga ,ki nima veliko izkušenj. pred njim so vsi ostali trenerji kot so filipovski, mohorič,sagadin,zdovc,pipan, bičirovič itd. res pa je da je košarka v slo propada. kzs pa je sama spodila udriha in vujačiča ne pozabit da je selektor zdovc 2009 raje vzel enega igrala ki je presedel prevenstvo kot pa da bi vujačič igral. na koncu se je ravn to poznalo, da nismo dobili kolajne. tudi v DP najdemo slovence ki so večji od 206,208210, 214,216 cm pa jih ni upoklical. fiba in uleb pa sta nam tako ali tako naredila škodo.zaradi zveze je pred leti nehal igrati tušek ki je bil takrat v živ formi. brezec nekaj časa ni igral, ste pozabili spore 2001 in 2003 na ep. tudi bečirovič ni igral zaradi selektroja 2013. prav tako je klobučr prekinil igranje. na koncu pa slišimo da je na voljo udrih pa so ga spostili ker je zveza rekla ne. RES SE MOREŠ VPRAŠATI ZAKAJ BI IGRAL ČE PA TE ZVEZA RUŠI. še nowitski je dajal če bi nemčija to naredila meni ne bi igral za nemčijo nikoli več. v slo pa napadamo igralce. in ne zvezo. ? celotni vrh je treba zamenjati. + pa je da so mladi fantje zaigrali na visoki ravni in da so bili blizu samo brez vodje, ne gre. poglejmo mali seznam goran in zoran dragič, dončič, klobučar, E lorbek in D Lorbek ,udrih,vujačič, prepelič,blažič, vidmar,balažič,zupan,slokar,randolf, omič,begič, oba Nikoliča, itd. Se pa strinjam s selektorjem bazo smo raširili niso pa še za A ekipo.
dannyer
27. 02. 2019 11.11
+1
tudi kaka nova okrepitev bi prav prišla z tujimi igralci. to bi velalo tudi za hokejiste
totigroti
27. 02. 2019 10.15
+0
Trifunoviča treba zamenjat...8 porazov v enem letu...igra nima ne repa ne glave...vse neki neizdelani napadi...vse na silo....da ne govorimo o obrambi..Raado se sprehaja ob igrišču kot bi bil na modni pisti...žal če si bil pomočnik prejšnemu trenerju še ne pomeni da si kvaliteten trener...
Pal?ek Smuk
27. 02. 2019 08.18
Trembalajek
26. 02. 2019 21.00
+3
Seveda na KZS ne razmišljajo o odstopih, niti o menjavi selektorja. Za zlato medaljo so bili zaslužni v glavnem oni, za blamažo v kvalifikacijah so pa krivci vsi drugi. Lahko bi sestavili bolj kvalitetno in izkušeno reprezentanco (seveda brez Dončića in igralcev iz Eurolige), če bi se bolj potrudili.
FAUSTOS1
26. 02. 2019 16.57
+3
kaj bi moral še narediti ,da se ga zamenja-ker če porazi in slabe igre niso razlog za zamenjavo ,kaj potem sploh je ponavadi v športu pač veljajo takšna pravila o uspešnosti
Iniesta
26. 02. 2019 15.02
+0
Nasa repka brez LD in GD zal nima kvalitete. Strinjam se z Rasom, vec zmag ne bi bilo tudi ce bi bil trener npr Phil Jackson ... je pa tudi res, da bi lahko vpoklicali npr Omica ...
Pop92
26. 02. 2019 13.07
-1
Oba bi bilo treba zamenjat in Nesterovića in Trifunovića. Kaj sploh delata na takšnem položaju. Zdovc bi bil več kot dobra režitev za trenerja, za Nesterovića pa kandidatov tudi ne manjka...
zannalee
26. 02. 2019 12.44
+1
Poglejte malo cez kuliso in izberite slo igralce, ki bi z veseljem zabijali kose. Igralci druge ekipe bi vsaj dali mal vec ognja v vse skupaj!
Castrum
26. 02. 2019 12.34
+3
Z vsem spoštovanjem, ma Trifunović ni pravi selektorja. Ni problem v porazih, problem je ker ni uspel (znal) postaviti neke prepoznavne igre.Igra pač ne teče, obramba deluje zmedeno, največkrat so menjave nelogične, sploh pa deluje nezbrano in tudi videti je, da igralci ne zaupajo v njega. Za povratek na tron, ta reprezentanca potrebuje trenerskega mercedesa ne pa golfa.
Castrum
26. 02. 2019 12.36
+3
Vedeti je treba, da če se bo pod istim trenerjem nadaljevalo tako kot sedaj in bodo naslednje dve tri tekme spet porazi, bo morala totalno na dnu in igralci bodo popolnoma zafrustrirani. Zato je potrebna takojšnja sprememba.
ANDERTALC
26. 02. 2019 12.23
+0
Radoslav Nesterović ne bo zamenjal svojega rojaka Rado Trifunović(a) halo
MrNurmic .
26. 02. 2019 15.27
+0
Seveda ne.Pa tudi Dragića in Dončića ne.Najdi Janeza Novaka na tem nivoju če zmoreš
politik70
26. 02. 2019 11.39
+10
No dejstvo je da so včeraj naši cicibani pokazali da zmorejo tudi brez največjih imen. Iz te ekipe še nekaj bo. Zakaj sedaj menjati selektorja? Pustite mu da opravi svoje delo. Ko bo čas in se pridružijo še šampijoni z luko na čelu bo ta ekipa še marsikdaj nas razveselila. Včeraj so pokazali ravno tisto kar smo pogrešali. Borba do zadnje kaplje krvi.
Jure Strle
26. 02. 2019 10.42
-11
treba je dol vršt nesteroviča in trifkota
Barjan?ek2
26. 02. 2019 10.39
+3
Trifunovič je lahko dober človek in prijetna oseba toda tudi slučajno ni tip za selektorja. Premalo ima temperamenta in avtoritete i v sodobni košarki je to absolutno premalo. V igri slovenske ekipe je vse preveč začetniških napak in veliko, veliko po nepotrebnem izgubljenih žog. Vem da nimamo dovolj kvalitetnih igralcev v kvalifikacijah ampak smo izgubili absolutno preveč tekem v teh kvalifikacijah z ozirom na ugled, ki smo si ga ustvarili z naslovom.
korintos23
26. 02. 2019 10.49
+5
Seveda so začetniške napake ker povečini začetniki igrajo, boljši so zunaj.
Dany75
26. 02. 2019 10.14
+10
Dajte se ze streznis na kzs... Trifunovic pac ne more bit selektor,in to ze civkajo vrabci na vejah... nic nimam proti njemu,vendar nima avtoritete in znanja za sestavo in vodenje repke... da se o drugih stvareh sploh ne menimo... nujno bo treba menjat selektorja,ker drugace iz tega nebo nic... tudi z Doncicem