Košarka

Nika Barič: Američanke imajo popolno zasedbo

Ljubljana, 21. 09. 2018 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Najboljša slovenska košarkarica Nika Barić se z ruskim gigantom in aktualnimi zmagovalkami Evrolige UMMC Ekaterinburg, pospešeno pripravlja na začetek sezone, a v močno okrnjeni konkurenci. Zaradi svetovnega prvenstva, so namreč nosilke zasedle najvidnejše položaje v posameznih reprezentancah.

Kako je bilo začeti priprave na novo sezono?

"Lepo, vedno se je lepo vrniti v klub, čeprav so uvodni treningi, zaradi nabiranja kondicije, praviloma najzahtevnejši. A na treningih praktično ni nobene od tujk, saj so vse v reprezentancah, ki začenjajo z igranjem svetovnega prvenstva v Španiji."

Svetovno prvenstvo bo izjemno kakovostno, reprezentance bolj ali manj v popolnih zasedbah. Komu pripisujete največ možnosti za naslov svetovnih prvakinj?

"Brez dvoma Američankam. To je tako kakovostna zasedba, da se utegne zgoditi, da jim od začetka do konca turnirja ne bo nihče prišel prav blizu. Mogoče jih lahko ogrozi Avstralija, ki ima izjemno ekipo, nošena s strani navijačev pa bi lahko presenetila Španija. A še vedno sem mnenja, da imajo ZDA premočno zasedbo za vse, ki si želijo zlate medalje in naslova svetovnih prvakinj."

Najboljša slovenska košarkarica Nika Barič največ možnosti za naslov svetovnih prvakinj pripisuje favoriziranim ameriškim košarkaricam.
Najboljša slovenska košarkarica Nika Barič največ možnosti za naslov svetovnih prvakinj pripisuje favoriziranim ameriškim košarkaricam. FOTO: KZS

Zakaj prav Američanke? Kaj imajo v primerjavi z drugimi zasedbami?

"Razlika je zares velika. Avstralke sicer igrajo agresivno košarko, so fizično vrhunsko pripravljene, ampak morate vedeti, da ima zasedba ZDA 12 kakovostnih, dejala bi kar enakovrednih igralk. Se pravi, ko posameznici ne gre, imajo zanjo menjavo, dve, tudi tri. Vseskozi ima strokovni štab na voljo za rotacijo 12 igralk. Avstralke in Španke pa morda 6, največ sedem. In, ko gre za turnirski sistem, to še kako pride do izraza."

Pa se lahko zgodi, da imajo Američanke slab dan?

"Lahko, čeprav ravno zaradi izjemne zasedbe, vedno najdejo sestavo, ki zmelje tekmice. Zgodi se, da kateri posameznici ne gre in ko jo odpišeš, z izkušnjami dokaže, da je ne gre nikoli odpisati. Se je že zgodilo, da kateri od nosilk igre ni šlo, nato pa je 'na rutino' dokazala, zakaj je tako kakovostna, tako cenjena."

Svetovno prvenstvo za ženske v košarki
Svetovno prvenstvo za ženske v košarki FOTO:
Katere zvezdnice je vredno izpostaviti pred začetkom turnirja?

"V vsaki ekipi izstopa kakšna. Sama bi dejala, da bo zagotovo izjemne predstave nizala moja soigralka, dobra prijateljica, članica belgijske reprezentance Emma Meesseman. Potem bo pri Američankah zagotovo izstopala Diana Taurasi. Pri Avstralkah bi izpostavila Liz Cambage, v španski izbrani vrsti mojo soigralko Albo Torrens. A poudarjam, Američanke imajo širino, ki je nima nobena od reprezentanc udeleženk SP."

Kdaj bomo na svetovnem prvenstvu dočakali premierni nastop Slovenije?

"Čimprej. Vsi si želimo tja. Ampak preko noči ne gre nič. Pomembno je, da smo se lani uvrstili na evropsko prvenstvo, zdaj smo praktično uvrščene že na drugo prvenstvo stare celine zapored. Upati je potrebno na nekaj sreče pri žrebu, če se prebiješ iz skupine pa si lahko hitro na mestih, ki vodijo na SP. Verjamem, da nam bo uspelo."

ZDA : Senegal
ZDA : Senegal FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.