Košarka

Obeta se nov rekord na dražbi za Jordanove športne copate

New York, 30. 07. 2020 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
0

Enajst parov Nikovih športnih copat, ki jih je nosil legendarni ameriški košarkar Michael Jordan, je od četrtka na dražbi ameriške hiše Christie's, kjer pričakujejo tudi nov rekord. Podpisani športni copati, ki jih je Jordan nosil leta 1985, so ocenjeni na 650 do 850 tisoč dolarjev (približno 553 do 724 tisoč evrov).

Jordanovi športni copati (legendarni košarkar pozira ob povečani podobi škatle kosmičev) imajo kulten status med košarkarskimi navdušenci po vsem svetu.
Jordanovi športni copati (legendarni košarkar pozira ob povečani podobi škatle kosmičev) imajo kulten status med košarkarskimi navdušenci po vsem svetu. FOTO: AP

Zvezda dražbe je namreč par superg Air Jordan 1, ki jih je eden najbolj slavnih športnikov na svetu nosil med ekshibicijsko tekmo leta 1985 v Trstu, kjer se je ob njegovem spektakularnem zabijanju steklena tabla koša raztreščila na tisoče koščkov. Kos stekla je še vedno zataknjen v podplat levega športnega copata.

"To je bil ikoničen trenutek v športni zgodovini," je dejala Caitlin Donovan iz dražbene hiše Christie's, ki organizira avkcijo. Rdeče, bele in črne superge, ki jih je Jordan tudi podpisal, naj bi po ocenah prinesle med 650 in 850 tisoč ameriških dolarjev.

Dosedanji rekord za športne copate ima par podpisanih superg Air Jordan, ki jih je legendarni ameriški košarkar nosil leta 1985 in za katere je dražbena hiša Sotheby's maja iztržila 560.000 dolarjev (476.778 evrov). Skupno pri Christie's ocenjujejo, da bo dražba prinesla okrog dva milijona dolarjev (okoli 1,7 milijona evrov), ob tem pa se zanašajo na vse večjo tržno vrednost Jordanovih artiklov zaradi tako imenovane "Jordanomanije".

To je po vsem svetu sprožil dokumentarec The Last Dance oziroma Zadnji ples, ki ga je o zlatih letih legendarnega košarkarja predvajal ESPN v ZDA, zdaj pa je na spletni platformi Netflix dostopna na vseh koncih sveta.

Privrženci košarke so leta 1985 v Trstu prišli na svoj račun, ko je Jordan s silovitim zabijanjem raztreščil tablo:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.