Košarka

Oblak: Pomembno bo, da formo pred prvenstvom pametno stopnjujemo

Zreče, 15. 05. 2023 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske košarkarice se v Zrečah pripravljajo na domače evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 15. in 25. junijem gostila Ljubljana in Tel Aviv. V torek in sredo pa bodo v Celju ter Slovenskih Konjicah formo preverile proti izbrani vrste Madžarske.

Slovenske reprezentantke se bodo med pripravami na prvenstvo stare celine, ki ga bosta med 15. in 25. junijem gostila Ljubljana in Tel Aviv, predstavile zvestim navijačem na sedmih pripravljalnih tekmah. Obiskale bodo mesta ženskih košarkarskih prvoligašev, tako imenovani rakete tour 2023 pa bodo v torek in sredo začele v Celju in Slovenskih Konjicah. Dekleta se bodo dvakrat pomerila z Madžarsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če so treningi v prvem krogu priprav v Ljubljani minili v znamenju individualne tehnike in taktike, pa je v Zrečah veliko poudarka že namenjenega uigravanju ekipe. Tako igralke tekmi z Madžarkami že nestrpno pričakujejo. Tokratne tekmice Slovenk se prav tako pripravljajo na nastop na evropskem prvenstvu, v Ljubljani pa bodo igrale v skupini s Turčijo, Slovaško in Srbijo. Na zadnjem prvenstvu pred dvema letoma naše sosede na prvenstvu niso nastopile.

Rakete so se z madžarsko izbrano vrsto pomerile sedemkrat in se trikrat veselile zmage. Nazadnje sta se ekipi srečali na EuroBasketu v Nišu leta 2019, ko so Madžarke v tesni končnici prišle do zmage 88:84. 

"Tekmi z Madžarsko bomo vzele kot dober trening. Na treningih namreč delamo kar nekaj novih stvari, tako da bomo iz teh dveh tekem skušale potegniti čim več dobrih stvari. Hkrati bomo prebile led tekmovalnega ritma. Navijačem bo seveda pomemben tudi rezultat, a za nas tokrat ne bo v ospredju. Pomembno bo, da formo pred prvenstvom pametno stopnjujemo. Seveda si želimo, da nas iz tekme v tekmo spremlja več navijačev in se hkrati zavedamo, da bo to odvisno od naše igre. Lahko obljubim, da se bomo borile in upam, da bodo navijači to prepoznali ter nam s svojo prisotnostjo dali še dodatno energijo," je pred prvima pripravljalnima tekmama povedala kapetanka slovenske reprezentance Teja Oblak.

Teja Oblak
Teja Oblak FOTO: Damjan Žibert

Po tekmah v Celju in Slovenskih Konjicah bodo Slovenke gostovale še v Podčetrtku (23. maj), Mengšu (24. maj), Mariboru (29. maj), Ljubljani (8. junij) in Kranju (9. junij). Tekmice slovenske izbrane vrste bodo poleg Madžarske še reprezentance Hrvaške, Poljske in Črne gore.

Na Eurobasketu proti Nemčiji, Veliki Britaniji in Franciji

Slovenke bodo na domačem evropskem prvenstvu igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Vse tekme skupinskega dela bodo Slovenke odigrale  v Stožicah. Uvodno tekmo bodo odigrale prvi dan prvenstva, ko se bodo v četrtek, 15. junija, srečale z Veliko Britanijo, dan pozneje jih čaka dvoboj z Nemčijo, nato pa se bodo po dnevu premora v nedeljo, 18. junija, pomerile še s Francijo.

Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtino finala. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih (A2:B3, B2:A3, C2:D3, D2:C3), ki bo 19. junija v Tel Avivu (skupini A in B) ter 20. junija v Ljubljani (skupini C in D). Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 22. junija, polfinalna dvoboja ter prvi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre 24. junija, odločilna tekma za olimpijski kvalifikacijski turnir in boja za medalje pa v nedeljo, 25. junija.

Za Slovenijo bo to četrti nastop na EP. Leta 2017 so v Pragi Slovenke zasedle 14. mesto, na naslednjih dveh eurobasketih 2019 v Nišu in 2021 v Franciji pa so bile desete.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.