Košarka

Oblakova in Friškovčeva enotni: Čas je za rezultatsko nadgraditev na EP

Ljubljana, 07. 02. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za slovensko žensko člansko košarkarsko reprezentanco je izredno uspešen kvalifikacijski cikel, ki ga je zaključila z zmagama nad Bolgarijo in Islandijo v domačem mehurčku v ljubljanskih Stožicah. Še posebej proti Islandiji so se izkazale prav vse izbranke v. d. selektorja Slavka Duščaka, med katerimi je bila med najbolj razpoloženimi za igro v napadu branilka Zala Friškovec, ki je dosegla tudi štiri trojke.

Slovenke so z 18 zadetimi meti izza črte 6,75 metra dosegle svojevrsten strelski rekord, kar se je pokazalo z visoko zadnjo kvalifikacijsko zmago proti skromni zasedbi Islandije (96:59).

Varovanke v. d. selektorja Slavka Duščaka so od uvodne minute pritisnile tekmice v obrambi, v napadu pa s potrpežljivo in na trenutke tudi atraktivno igro pridno polnile islandski koš. Vse do končnih +37, kar je – glede na očitno kakovostno razliko med omenjenima reprezentancama – tudi pričakovano. "Čeprav nam je manjkalo malo energije, potem ko smo si že v četrtek zagotovile uvrstitev na evropsko prvenstvo, smo rutinirano opravile še zadnji del naloge. Zastavljeni cilj pred kvalifikacijami, torej uvrstitev na EP, smo presegle s šestimi zmagami, zdaj pa moramo napredek in izkušnje, ki smo jih pridobile na dveh dosedanjih prvenstvih in kvalifikacijah, unovčiti letos poleti v Španiji ali Franciji," je po tekmi razmišljala Teja Oblak, ena najizkušenejših v slovenski ženski izbrani vrsti, ki jo zadnjih šest let izvrstno vodi selektor Damir Gragić.

Četrtfinale na EP velika želja
"Ti dve zmagi poklanjamo tudi našemu selektorju, ki tokrat zaradi višje sile ni mogel biti z nami," je še dodala 30-letna Škofjeločanka in se priključila soigralkam v velikem slavju sredi stoženske lepotice. Podobnih misli je bila Zala Friškovec, ki je ena od tistih članic reprezentance, na kateri bo slonela (svetla) prihodnost naše ženske izbrane vrste. "Bile smo malce nezbrane, vendar na koncu je pomembna samo zmaga in nova kljukica. Vse smo zelo ponosne na to, da smo kvalifikacije končale brez poraza in da smo lahko del te reprezentance. Vsa čast vsaki posebej. Verjamem, da bomo kakovost pokazale tudi na evropskem prvenstvu, zato komaj čakam, da se začnejo priprave in nato tekme v Valencii oziroma Strasbourgu," pa je predstavnikom 'sedme sile' zaupala Friškovčeva (14 točk), ki je bila ob Evi Lisec (20 točk) in Teji Oblak (13 točk) ena od treh najbolj razpoloženih za igro v napadu v slovenski reprezentanci. 

Če poskušamo na grobo potegniti črto pod nastope slovenske izbrane vrste v pravkar zaključenih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki ga bosta poleti – med 17. in 27. junijem – gostila francoski Strasbourg in španska Valencia, lahko našim dekletom brez pretiravanja in zadržkov podelimo oceno odlično. Ob dodobra uigranem strokovnem vodstvu, na čelu z zelo uspešnim selektorjem Grgićem, je popotnica pred junijskim prvenstvom stare celine več kot pozitivna. Po dveh uspešnih prebojih na eno od treh največjih tekmovanj (ob evropskem sta tu še svetovno prvenstvo in olimpijske igre, na katerih naša ženska reprezentanca še ni nastopila) je morda že napočil čas, da na svojem tretjem zaporednem evropskem prvenstvu Grgičeve "rakete" poletijo visoko proti košarkarskemu Olimpu. 

Da so tega sposobne, kažejo že zadnjih nekaj let. Svojo prepoznavnost in ugled v košarkarski Evropi gradijo postopoma, korak za korakom, z načrtno usmerjenim delom, ki je že obrodilo sadove. Zato ni vrag, da bo prišel dan, ko bo kapetanka Nika Barič s soigralkami še nadgradila obstoječe dosežke in v svoj bogat življenjepis dodala (morda) tudi reprezentančno odličje. Slednjega jim, brez dvoma, zelo privoščimo!   

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.