Košarka

Olimpija ni briljirala, a je vendarle poskrbela, da je bil FMP brez možnosti

Ljubljana, 29. 04. 2023 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
1

Košarkarji Cedevite Olimpije so zmagovito začeli izločilne boje lige Aba. Na prvi tekmi četrtfinala so bili s 87:77 boljši od FMP-ja. Bolj kot učinkovitost pa lahko veseli dejstvo, da so zmaji v zaključnih minutah prikazali obrambo na zelo visokem nivoju, zaradi katere se gostom ni uspelo približati. Prvi strelec tekme je bil z 20 točkami Yogi Ferrell.

Olimpija je končnico lige Aba odprla poletno v napadu, a zelo nezbrano v obrambi. Za uvod sta za tri zadela Edo Murić in Josh Adams, do prve minute odmora pri izidu 14:10 pa se je med strelce že vpisalo vseh pet članov začetne enajsterice zmajev. 

V peterki zmajev so začeli Yogi Ferrell, Josh Adams, Zoran Dragić, kapetan Edo Murić in Alen Omić. 

FMP je kljub temu držal priključek na račun nekaj lahko doseženih košev v napadu. Je pa v težave z osebnimi napakami hitro zašel prvi center gostov Ebuka Izundu, ki je po le nekaj minutah prejel dve osebni napaki. Marko Pavičević, ki ga je zamenjal, pa je že pred koncem prve četrtine storil kar štiri prekrške, za kar je bil zaslužen borbeni Alen Omić

Miro Alilović je lahko zadovoljen predvsem z učinkom prve peterke.
Miro Alilović je lahko zadovoljen predvsem z učinkom prve peterke. FOTO: Luka Kotnik

Zoran Dragić je s polaganjem dobri dve minuti pred koncem prve četrtine poskrbel za 21:14. Trener FMP-ja Nenad Stefanović je klical minuto, po kateri so njegovi varovanci strnili vrste in do odmora pripravili preobrat z delnim izidom 10:2. Nezbrano obrambo domačih je dvakrat kaznoval Aleksa Stepanović, za rezultat prvega dela (23:24) pa je s prodorom poskrbel Charles Moore.

Druga enota zmajev, v kateri sta priložnost dobila tudi Matic Rebec in Marko Jeremić, je še naprej igrala toplo-hladno. Ko pa je Alilović po minuti odmora sredi druge četrtine pri izidu 33:34 na parket vrnil svoje prvokategornike, je Olimpija hitro znova povedla. Da se je v Stožicah lažje dihalo, sta z razdalje poskrbela Murić in Josh Adams. Prvi polčas je s fantastično solo akcijo zaključil Ferrel, ki je zadel ob zvoku sirene za 49:40. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nova mojstrovina Ferrella ob zvoku sirene

Po ljubljanskih notah je bil tudi začetek drugega dela. Omić je hitro poskrbel za prvo dvomestno prednost zmajev (54:42). Takrat se je zdelo, da bi Olimpija lahko ušla tekmecu in si zagotovila mirno končnico, a napak v igri zmajev je bilo enostavno preveč. Rebec je denimo povsem ponesrečeno iskal Omića pod košem, kmalu zatem je Adamsu ob prehodu igre na polovico FMP-ja žoga ušla skozi roke v avt. 

Druga tekma bo v soboto, 6. maja, v Beogradu. Če bo FMP uspel izenačiti, bo o potniku v polfinale odločala tretja tekma v Ljubljani. 

Ko je Moore uspešno polagal pod osebno napako in nato zadel še dodatni prosti met, je bila razlika zgolj še štiri točke (56:52). Tik pred koncem tretje četrtine je Rok Radović izbral idealen moment za svojo prvo trojko. Po neuspešnem napadu FMP-ja pa je na drugi strani še enkrat ob zvoku sirene s "floaterjem" zadel Ferrell. Ne semaforju je pred zadnjimi desetimi minutami pisalo 65:56.

V zadnji četrtini sta najprej zadela Radović in Ferrell, nato pa je zelo pomembno trojko pristavil Marko Jeremić, ki je pred tem zgrešil vse štiri mete iz igre. Zgolj učinkovit napad pa ni bil dovolj, saj je FMP kot po pravilu vračal na drugi strani. Moore je s trojko znižal na vsega pet točk razlike, potem pa je za navdušenje med domačimi navijači poskrbela naveza Adams -Karlo Matković. Američan je poslal visoko podajo, ki jo je hrvaški center po nebeškem skoku pospravil skozi obroč. 

Yogi Ferrell je dosegel 20 točk, pet podaj in štiri skoke. Nekajkrat pa se je izkazal tudi v obrambi.
Yogi Ferrell je dosegel 20 točk, pet podaj in štiri skoke. Nekajkrat pa se je izkazal tudi v obrambi. FOTO: Luka Kotnik

Ko je bilo najbolj potrebno, je bila obramba prava

Po minuti odmora na zahtevo gostujočega trenerja Stefanovića so Ljubljančani v obrambi dali še prestavo višje. Za razliko od uvoda v tekmo košarkarji FMP-ja niso več prihajali do lahkih metov, kljub temu pa je razpoloženi Moore z zaporednima trojkama poskrbel, da zmagovalec dobri dve minuti pred koncem še ni bil odločen. Alilović je takrat pri izidu 85:76 klical minuto odmora. 

Nato je Zoran Dragić zgrešil dva prosta meta in gostom se je ponudila priložnost, da se še bolj približajo, a košarkarji Olimpije so nadaljevali z odlično igro v obrambi. Izkazal se je celo Ferrell, ki ne blesti ravno kot obrambni specialist. Ko je imel na koncu dva prosta meta gostujoči kapetan Charles Jenkins, je Alilović Ferrella poklical na klop, stožensko občinstvo pa mu je namenilo glasen in predvsem zaslužen aplavz. 

Ameriški organizator igre je bil na koncu z 20 točkami prvi strelec tekme. 12 jih je dodal njegov rojak Josh Adams, dvojni dvojček (15 točk in deset skokov) pa je prispeval Omić. Na drugi strani je bil najboljši Moore z 18 točkami, Izundu in Stepanović sta jih dodala po 12. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Končnica lige Aba se je začela v petek z dvema tekmama. Crvena zvezda je pričakovano ugnala Zadar (100:73), Budućnost pa je vlogo favorita na domačem parketu potrdila proti Megi (94:77). Četrti par je Partizan - Studentski centar. 

29. april, liga Aba, četrtfinale, prva tekma:

Cedevita Olimpija - FMP 87:77  (23:24, 47:40, 64:56)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ljhdsvd
29. 04. 2023 20.49