Košarka

Bo Olimpija pred koncem sezone ostala brez svojega najboljšega košarkarja?

Ljubljana, 19. 01. 2024 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.M., M.D.
Komentarji
12

Cedevita Olimpija se po 15. zaporednem porazu v Evropskem pokalu pripravlja na spopad z Igokeo v zanjo veliko bolj uspešnem regionalnem tekmovanju. Tekmo si boste lahko od 17.00 naprej ogledali na Kanalu A in VOYO. Dvoboj v ligi ABA bo tudi verjetno ena redkih priložnosti, da ljubljansko občinstvo uživa v spektakularnih zabijanjih in odličnih predstavah Hrvata Karla Matkovića. Govorice o njegovem odhodu v ligo NBA so namreč vse glasnejše. Tudi on se izziva ne boji: "V roku enega leta se vidim v ligi NBA. Mislim, da sem pripravljen in da je prišel ta čas."

Več videovsebin
  • Zoran Dragić pred dvobojem Igokeo v regionalni ligi ABA
    00:15
    Zoran Dragić pred dvobojem Igokeo v regionalni ligi ABA
  • Trener Cedevite Olimpije Zoran Martić pred domačim obračunom z Igokeo
    00:24
    Trener Cedevite Olimpije Zoran Martić pred domačim obračunom z Igokeo

Karlo Matković je tako kot na večini letošnjih tekem tudi v porazu proti Venezii v Evropskem pokalu bil najboljši košarkar Cedevite Olimpije. Tekmo je zaključil s 23 točkami in šestimi skoki, domače občinstvo pa je navduševal predvsem z izjemnimi zabijanji in odličnim metom z razdalje.

To je bila že njegova 13. zaporedna tekma, na kateri je dosegel več kot 10 točk, in jasno je, da je v svoji drugi sezoni v Ljubljani zelo napredoval. "Igram zares odlično. To sem pričakoval, ampak mogoče igram celo bolje od pričakovanj. Res sem zadovoljen, da se je moje delo izplačalo, in tako bom delal še naprej," je svoje predstave v tej sezoni ocenil nekdanji košarkar Mege, OKK Beograda in Cedevite.

Statistika Karla Matkovića v tej sezoni v dresu Cedevite Olimpije
Statistika Karla Matkovića v tej sezoni v dresu Cedevite Olimpije FOTO: Sofascore.com

Njegove predstave spremljajo številni evropski klubi, za njegov prestop pa naj bi se najbolj zagrelo moštvo iz najmočnejše košarkarske lige na svetu. New Orleans Pelicans so Matkovića izbrali na naboru leta 2022. Bil je 52. izbor in jasno je bilo, da nanj ne računajo takoj. Potreboval je čas za razvoj in predvsem čas na košarkarskem parketu. To priložnost je dobil pri zmajih in jo zgrabil z obema rokama.

Skavti moštva iz Louisiane so si po njegovih besedah ogledali vsako njegovo tekmo v tej sezoni. "Zelo sem zadovoljen, ker se zame zanimajo, da so tukaj, da spremljajo vsako tekmo. Redno se mi javljajo in me kličejo. Res sem zadovoljen, da so me opazili. Nadaljeval bom z delom in veselim se njihovega klica in vsega, kar sledi," je v pogovoru s Sanjo Modrić dejal Matković.

Potencialnega odhoda razumljivo ni želel potrditi, tudi o datumu potencialne selitve ni želel spregovoriti. Kljub temu po neuradnih informacijah lahko potrdimo, da je njegov odhod v ligo NBA zelo verjeten, mogoče celo že februarja.

"Vsega natanko še vemo, tako da tudi ne moremo zagotovo reči, kaj se bo zgodilo. V roku enega leta se vidim v ligi NBA. Mislim, da sem pripravljen in da je prišel ta čas. Kako bo tam, ne vem. Tam se vidim in vidim dober razvoj in dobre treninge. Tam bom spoznal drugačno igro, hitrejšo, bolj fizično, saj je tam veliko več atletsko bolj nadarjenih košarkarjev. Vsi so na visoki ravni in elitni igralci. Ko bom šel, tam mi bo lažje, ker bom imel čas za razvoj s trenerji in ob igralcih, ki so na zares vrhunski ravni. Ko pomislim, koliko mi je pomagal nastop v reprezentanci pred tremi leti, ko sem treniral z Ivico Zubcem, Bojanom Bogdanovićem, Mariom Hezonjo, Krunoslavom Simonom in Jaleenom Smithom iz Partizana. Zelo se veselim odhoda tja in verjamem, da se bom s svojo delovno vnemo tam prilagodil. Upam le, da bom zdrav," je izjemno samozavesten najboljši košarkar Cedevite Olimpije v tej sezoni.

A njegove odlične predstave nebogljenim zmajem v tej sezoni Evropskega pokala niso kaj dosti pomagale, saj so v tem tekmovanju izgubili vseh 15 tekem v sezoni. "Občutek imam, da zaradi pritiska ob pričakovanju prve zmage v Evropskem pokalu vsako napako sprejmemo kot: Kako smo lahko to storili? Potem razmišljamo o teh napakah, namesto da igramo naprej akcijo za akcijo. Želimo zmagati eno tekmo, ampak pred to zmago razmišljamo zgolj o težavah, ne o napredku. V ligi ABA smo na drugi strani uvrščeni zelo visoko in napake lažje preživimo. Tudi če izgubimo, smo tu in smo dobri. Zaradi zmag proti Partizanu, Crveni zvezdi in Budućnosti smo uspeli nadoknaditi poraze proti Igokei, Megi, Zadru in Splitu," je razliko med nastopi v evropskem in regionalnem tekmovanju opisal Matković. Verjetno eno zadnjih priložnosti za ogled njegovih predstav v dresu Cedevite Olimpije ne smete zamuditi, zato smo za vas v soboto pripravili prenos na Kanalu A in VOYO od 17.00 naprej.

Cedevita Olimpija - Igokea
Cedevita Olimpija - Igokea FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
19. 01. 2024 18.15
+1
Mladi igralci potrebujejo veliko tekem in to intenzivnih, da se lepo okalijo. Eni potrebujejo manj tekem, drugi malo več, ampak če so iz pravega testa, potem v članski konkurenci lahko hitro dobijo tisto potrebno razvojno minutažo. Matković je imel malo nesreče s poškodbami, ampak, kot vse kaže, je to za njim in letošnja sezona kaže na njegov velik potencial. Piangiani mu je kar zaupal, žal pa je zatrl druga dva mlada upa, Glasa in Ščuko. Martič bo Italijanovo napako popravil in bo bolj uporabljal še ta dva mladeniča. Upam, da bosta to zaupanje izkoristila.
tekač
19. 01. 2024 17.57
+3
Počasi počasi Matkovič. Takih je tam na kile. Manjka, šut ,manjka malo hitrosti in to je dovolj za Evropo. Pa še to bi moral pri Olimpiji na tekmo dajati po25 do 30 pik. Da o NBA sploh ne govorimo...
Amor Fati
19. 01. 2024 17.37
+0
Podpiram. Naj gre.
tekač
19. 01. 2024 18.05
+0
Kavalirko, kam. S tako tehniko in šutom nikamor....
Ayiluss
19. 01. 2024 16.50
-1
Za ligo NBA ni dovolj dober.
tekač
19. 01. 2024 18.03
Ayiluss, enako ugotavljam. Sem bil v pripravljalnih centrih Dalasa in Čikaga ( kot radovednež), pa sem tam imel kaj videti. Pa so samo naborni centri v katerih se le redki prebijejo naprej veliko jih konča nekaj pa jih porabijo druge lige po Svetu. Tudi Evropa....
68 ta salamjada
19. 01. 2024 16.10
+0
Ka je ze prvi april ? Dobr ce lahk cancar bo tud ta
wsharky
19. 01. 2024 16.09
+7
ha ha ha zoran dragic ajajajaj - kk-lolimpija bo tako ali tako letos postavila ginesov rekort po porazih, ki ga bo v naslednjih 20 lotih lahko samo še ona premagala
Yoka Nono
19. 01. 2024 15.49
-2
JOSEPH HAYDN
19. 01. 2024 15.31
+4
Pa ta ni sposoben igrat aba lige, če nima okoli sebe kolikor toliko dobrih igralcev. Kakšen nba, pa ne se hecat