Košarka

Olimpija stežka do zmage na prvi tekmi proti Heliosu

Domžale, 24. 05. 2024 20.24 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.M.
Komentarji
2

Košarkarji Cedevite Olimpije so dobili prvo tekmo finala lige proti Kansai Heliosu. V Domžalah so zmagali s 94:87 (26:24, 48:48, 72:65). Druga tekma v seriji na tri zmage bo v nedeljo v ljubljanski dvorani Tivoli.

Alen Omić je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme.
Alen Omić je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme. FOTO: Luka Kotnik

Na prvi tekmi so bili gostitelji blizu želenemu osnovnemu cilju, da se finalna serija ne bi končala že po treh tekmah. A vendarle ne dovolj blizu, da bi lahko tudi poskrbeli za manjše presenečenje in dvoboj dobili. Favorizirani gostje sicer niso mogli biti povsem mirni povsem do konca. Nekajkrat so si priigrali nekaj točk naskoka, a so se Domžalčani vztrajno vračali. Nadoknadili so slab začetek po zaostanku 2:9, v drugi tretjini pa so bili povsem enakovredni, prišli tudi do vodstva (33:32) in potem s trojko ob sireni izenačili na 48:48.

V tretji četrtini se je sprva gostujoča zasedba spet odlepila, sedem točk naskoka pa je prenesla tudi v zadnjih deset minut. A so domači košarkarji še enkrat poskrbeli za zanimiv zaključek obračuna. Po zaostanku 71:80 so se s serijo trojk vrnili in Jan Copot jih je za trenutek spet popeljal do vodstva (83:82). Toda tako hitro, kot so do vodstva prišli, so ga tudi zapravili. Gostje so s koši Justina Cobbsa in Zorana Dragića spet imeli nekaj več naskoka, še zadnjič pa sta bili ekipi skupaj po prostem mestu Blaža Mahkovica manj kot minuto pred koncem, ko je znižal na 87:88. Zaključek je nato pripadel Cedeviti Olimpiji; Cobbs ter Alen Omić (z 20 točkami najboljši strelec tekme) sta poskrbela za 92:87, Mahkovic je 16 sekund pred koncem zgrešil met za tri, Luka Ščuka pa postavil končnih 94:87.

Statistika tekme Kansai Helios - Cedevita Olimpija
Statistika tekme Kansai Helios - Cedevita Olimpija FOTO: Sofascore.com

Ob Omiću je bil pri zmagovalcih najbolj razpoložen Zoran Dragić z 19 točkami, za Kansai Helios pa sta jih največ dosegla Malcolm Bernard (19) in Rok Nemanič (16).

Ljubljančani so veliki favoriti za 21. naslov državnega prvaka. Domžalčani lovijo tretjo lovoriko v klubski zgodovini in prvo po letu 2016. V prejšnji sezoni sta se prav tako v finalu merila ista tekmeca, takrat je bil rezultat v zmagah 3:1 za Ljubljančane. Zmaji obenem lovijo trojno krono v sezoni, osvojili so že superpokal in pokal Spar. Letošnji finale je sicer že šesti med Heliosom in Olimpijo. Domžalčani so dobili zgolj enega, leta 2007.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjank
25. 05. 2024 09.40
Oboji so igrali slabo,zelo "umazano" pa MAHKOVIC!Ni čudno,da nisi za reprezentanco nič naredil!
tomaz.hren@siol.net
24. 05. 2024 20.57
+1
Kdor je gledal tekmo je videl, da je Olimpija igrala ravno toliko kot je bilo potrebno za zmago. Na koncu so pa še možje v sivem želeli dodati svoje. Za Helios ena velika pohval za pristop in borbenost, za Olimpijo pa velika graja za to kar so danes pokazali.