Košarka

Oostende nov mejnik v slovenski košarki

Ljubljana, 02. 05. 2011 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Košarkarji Krke so s sinočnjim zmagoslavjem v finalu pokala EuroChallenge v Oostendeju v Belgiji postali drugi slovenski klub z evropsko lovoriko. Pridružili so se Smelt Olimpiji, ki je slavila v evropskem pokalu leta 1994 v Lozani.

Union Olimpija - Krka - 2
Union Olimpija - Krka - 2 FOTO: Damjan Žibert
Novomeščani so v finalu premagali enega od favoritov, Lokomotivo iz Krasnodarja, trenutno drugouvrščeno ekipo ruskega prvenstva, ki ima v svojih vrstah kar pet Američanov in črnogorskega organizatorja igre Gorana Jeretina. Hkrati so varovanci Aleksandra Džikića v zadnjih štirih minutah tekme naredili delni izid 16:0, se vrnili po osmih točkah zaostanka, tako da je bilo slavje igralcev in strokovnega vodstva še toliko slajše. "Igrali smo proti odličnim posameznikom in močni ekipi, kar našemu uspehu daje še dodatno težo. Košarka je igra delnih rezultatov in tudi ko smo zaostajali, se nismo predali. Naš sistem igre pač temelji na delu posameznika za dobro ekipe, hkrati pa kot moštvo želimo prikriti pomanjkljivosti posameznikov," je po zmagi dejal trener Aleksandar Džikić. Čeprav je Krka slavila kot ekipa, pa je bilo njeno glavno orožje Goran Ikonić, ki je zahvaljujoč 38 točkam v dveh tekmah postal tudi MVP zaključnega turnirja. "Ta nagrada pripada celi ekipi, saj smo tekmo odigrali kot homogeno moštvo. Ključ do uspeha je bila dobra obramba na najboljših igralcih Lokomotive," je dejal Ikonić. Uspeh je Novomeščane kar malce presenetil, saj, kot pravi Dragiša Drobnjak, tekmovanju EuroChallenge v klubu niso posvečali pretirane pozornosti.

"V tem tekmovanju smo nastopili, da smo se izognili igranju v slovenskem prvenstvu. V klubu nam niso postavili nobenih ciljev, zato smo od prve tekme dalje igrali neobremenjeno in brez kakršnega koli pritiska. Tudi zato smo prišli tako daleč, čeprav je v finalu odločala vendarle druga stvar – naša nesebičnost v napadu in kolektivna igra v obrambi." Z njim se strinja tudi Smiljan Pavič, ki je bil s 13 točkami drugi najboljši strelec Krke v finalu. "Tekma je bila težka, kot se za finale spodobi. V prvem polčasu smo imeli pobudo, v zadnjih petih minutah pa smo odigrali vrhunsko obrambo in zadeli nekaj pomembnih metov. Občutki so čudoviti in nepozabni," je dejal Pavič. Zelo zadovoljen je bil seveda tudi direktor kluba Miro Župevec. "To je bil naš drugi evropski finale, tako da smo v tem segmentu najuspešnejši slovenski klub. Enkrat smo izgubili, danes pa zmagali. To je še dokaz več, da je novomeška košarka prerasla svoje okolje in da Novo mesto nujno potrebuje novo športno dvorano," je naglasil Župevec. Evropska lovorika je za Krko obliž na rane v tej sezoni – poraz v četrtfinalu pokala Spar in polfinalu zaključnega turnirja lige NLB – ter hkrati velika spodbuda pred odločilnimi boji v ligi Telemach. Novomeščani so v državnem prvenstvu še neporaženi in bodo najverjetneje polfinale začeli s prve startne pozicije.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grumf
02. 05. 2011 19.22
grem stavit, da bo Đile poleti presedlal k Olimpiji!
simevlado
02. 05. 2011 16.32
pogvalu bi pop tv ker ste namenili veliko časa in truda da ste spravil ta uspeh kot pomenben in da je na naslovni strani pod rubriko šport...res super ste totalno delujete neodvisno res ma svaka vam čast...(sarkazem off)
basic
02. 05. 2011 15.35
Drugace bi blo pa super imet dva predstavnika v evroligi, samo Krka bi morala verjetno najeti kasno vecjo dvorano, ker ta je premajhna, in glede na to kar so letos pokazali, bi si jo tudi zasluzili. Najmanj pol kapacitete kot jo imajo Stozice.
basic
02. 05. 2011 15.35
bootsy nisem preprican, samo se mi zdi, da je Olimpija ostala za eno leto v evroligi s tem ko so premagali Krko v polfinalu final4. Nebom govoril na blef, ampak mislim, da so pri Olimpiji zatrjevali, da ce premagajo Krko imajo euroligo neposredno.
basic
02. 05. 2011 15.27
Rusi in ostali igrajo z denarjem, Slovenci pa igrajo s srcem!
jurrk1
02. 05. 2011 14.42
same domače ? aja balkance
unidi
02. 05. 2011 14.31
bravo krka, bravo đikič!!!
bootsy
02. 05. 2011 14.22
igranje v evroligi nezagotavlja več osvojen državni naslou ampak seštevek točk ki jih klub dobi na posameznih tekmovanjih. trenutno je izid 50 proti 34 za olimpijo. če olimpija ostane slabša od drugega mesta v državnem prvenstvu potem bo po seštevku krka za 10 točk prehitela olimpijo in bo lahko igrala v evroligi. tudi če krka neusvoji državno prvenstvo gre zaradi števila točk v kvalifikacije za evroligo. Če se ji neuspe kvalificirati gre igrat v pokal uleb. če se ji pa uspe kvalificirat pa bi v evroligi lahko igrala skupaj z olimpijo.
bootsy
02. 05. 2011 14.09
obstajajo možnosti da krka če osvoji naslov državnega prvaka naslednjo sezono igra v evroligi
balkanac12
02. 05. 2011 13.06
svaka cast krki...menda ko lakovic zakljuci z barco..nej bi se vrnu v krko
slovenac13
02. 05. 2011 13.04
Krki lahko rečemo kar fenomen, saj je ena redkih ekip v Evropi, ki ima pretežno domače igralce (samo 3 tujce). Pri rusih so bili sami američani, kot tudi pri preostalih ekipah prevladujejo tujci.
hanzll
02. 05. 2011 12.47