Košarka

Pandemija udarila po NBA: Curry bi lahko ostal brez 17 milijonov

San Francisco, 03. 11. 2020 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko so možnosti za začetek nove sezone lige NBA v božičnem terminu vse manjše, se številni največji zvezdniki najslavnejšega košarkarskega tekmovanja na svetu pripravljajo na občuten izpad dohodkov.

Curry (na fotografiji) je porazno sezono svojih Bojevnikov skoraj v celoti spremljal s klopi.
Curry (na fotografiji) je porazno sezono svojih Bojevnikov skoraj v celoti spremljal s klopi. FOTO: AP

Vodstvo lige NBA je pred dnevi vnovič podaljšalo rok za uskladitev kolektivne pogodbe med lastniki klubov in igralci, kar bi lahko pred sezono 2020/21 povzročilo še precej preglavic. Eden največjih zvezdnikov lige, član Golden State Warriorsov Stephen Curry, ki je leta 2017 podpisal petletno pogodbo, vredno 201,2 milijona dolarjev (172,03 milijona evrov), bi si lahko samo v prihodnji sezoni obetal 43 milijonov dolarjev (36,76 milijona evrov) zaslužka.

Med najbolje plačanimi v prihajajoči sezoni bi bili po "predkoronskih" izračunih tudi Chris Paul (Oklahoma City Thunder), Russell Westbrook (Houston Rockets) – vsak 35,39 milijona evrov –, John Wall (Washington Wizards) in James Harden (Houston Rockets) pa vsak 35,31 milijona evrov. 

Posledice pandemije covida-19 bi lahko samo Curryju denimo "pobrale" okoli 17 milijonov evrov: po kolektivni pogodbi se delež igralčeve plače kot depozit ohrani do konca sezone, po kateri se nato vrne igralcu, če je celotno tekmovanje ustvarilo dobiček, sicer pa se zneski razdelijo med lastnike klubov.

Na 'varnem' trenutno le dobrih 22 milijonov
Ko je posel v severnoameriškem športu še cvetel – Curry je denimo svojo pogodbo podpisal na vrhuncu kariere in po osvojenih dveh zaporednih naslovih v ligi NBA – z depoziti ni bilo težav, zdaj pa bi po težavni sezoni in ob črnogledih napovedih pred nadaljevanjem tekmovanja igralci lahko ostali brez kar 40 odstotkov plače.

Pri Curryju to znaša 17,2 milijona dolarjev (14,7 milijona evrov), trenutno ima zagotovljenega "le" 25,8 milijona (22,06 milijona evrov). Vse bo sicer odvisno od pogajanj, ki pa več kot očitno ne potekajo po željah košarkarjev. Že zdaj se pojavljajo ocene, da se bo prag za omejitev plač znižal za kar 19 milijonov dolarjev (16,24 milijona evrov), kar bi predstavljalo največji padec v zgodovini lige, kjer tovrstna znižanja nikoli niso presegala treh milijonov dolarjev (2,56 milijona evrov).

Curry je sicer v prejšnji sezoni, ki so jo njegovi Golden State Warriorsi sklenili kot najslabše moštvo v ligi, odigral le pet uvodnih tekem, nato pa zaradi zloma leve roke, ki ga je utrpel po trčenju z nekdanjim članom ljubljanske Olimpije Aaronom Baynesom, ni več nastopil. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revolucijakorupcijafasizem
03. 11. 2020 12.23
+2
Preplačani so vsi za razliko od igralcev 90 k so si zaslužil danes je NBA brez obrambe