Košarka

Po zmago, ki odpira pot k medalji

Katovice, 18. 09. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Košarkarje nocoj čaka tekma za biti ali ne biti. Ob 21. uri bodo v Katovicah odigrali četrtfinalni dvoboj EP proti Hrvaški. V ekipo se gotovo vrača Domen Lorbek, morda bo igral tudi Goran Dragić, Boštjana Nachbarja pa še vedno boli zapestje.

Jure Zdovc za zdaj fantastično krmari slovensko košarkarsko barko. Najtežji izpit na EP pa ga čaka nocoj.
Jure Zdovc za zdaj fantastično krmari slovensko košarkarsko barko. Najtežji izpit na EP pa ga čaka nocoj. FOTO: Reuters

Od danes naprej gre za Slovenijo zares. Naša košarkarska reprezentanca je na Poljsko prišla po medaljo in do nje jo zdaj loči le še nekaj korakov. Prvi je Hrvaška. Desetdnevne blesteče predstave slovenskih košarkarjev na Poljskem lahko hitro izgubijo sijaj, če bi se četi selektorja Jureta Zdovca danes zvečer zalomilo v dvoboju z večnim sosedskim rivalom. Slovenija je bila v podobnem položaju že na preteklih dveh evropskih prvenstvih. Odlično je odigrala predtekmovalni del, tako v Beogradu 2005 kot v Alicanteju in Madridu 2007, nato pa v odločilni bitki za vstop med štiri najboljša moštva doživela poraza proti Nemčiji ter pred dvema letoma z Grčijo, potem ko je imela sredi zadnje četrtine kar 16 točk prednosti. "Tisti dve prijateljski tekmi s Hrvaško v pripravljalnem obdobju sta zdaj povsem brezpredmetni. Že tedaj sem slutil, da se bomo s Hrvati srečali na eni od odločilnih tekem. Tako pač je in na žalost se ne da nič spremeniti. To je tekma, ki jo moramo dobiti," pravi slovenski strateg, ki si od vsega najbolj želi, da bi se njegovi poškodovani igralci začeli vračati v postavo oziroma da bodo Boštjana Nachbarja čim prej minile bolečine v desnem zapestju. Dravograjčan je v zadnji sekundi zadnje tekme proti Turčiji padel na zapestje, ki ga je včeraj bolelo, vendar njegov nastop naj ne bi bil vprašljiv.

Ve se, kaj bi za Slovenijo pomenil nocojšnji nastop Matjaža Smodiša ...
Ve se, kaj bi za Slovenijo pomenil nocojšnji nastop Matjaža Smodiša ... FOTO: Damjan Žibert

Za Domna Lorbka je zelo verjetno, da bo zaigral proti Hrvaški, saj bi z njim lahko Zdovc tvegal že proti Turčiji, a ga je raje odpočil in privarčeval za naslednje dvoboje. Glede Gorana Dragića je položaj nekoliko bolj negotov, saj gre za delikatno poškodbo kolena, zato bo zdravniška služba odločitev o njegovem igranju sporočila šele tik pred tekmo, primer Matjaža Smodiša pa je vsem dobro znan. Če bo kapetan pripravljen za vstop v igro, torej da na dan tekme ne bo imel bolečin v hrbtu, ga bo Zdovc z veseljem poslal na parket. Jure Zdovc je že nekaj dni pred zadnjimi tekmami po skupinah slutil, da se bo v četrtfinalu srečal z eno od reprezentanc, ki ne blestijo in se bodo skozi šivankino uho prebile naprej. Dejal je, da sistem ni pravičen, kajti v eni tekmi se lahko vrneš med žive, ali pa pokoplješ dosedanje delo in sanje. "Hrvaška ima težave in bo proti nam reševala kožo, zato bo sila nevarna. Mi moramo vztrajati pri svoji igri, dati maksimum od sebe in skupaj z navijači prestopiti mejo četrtfinala," pravi zdaj Zdovc.

Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar FOTO: Damjan Žibert

Na težave Hrvaške, ki je v šestih tekmah zmogla tri zmage in to proti reprezentancam iz drugega kakovostnega razreda (Izrael, Makedonija, Nemčija), se ne ozira niti Boštjan Nachbar. "Za seboj imamo zmagoviti niz. Smo zelo samozavestni, nimamo nobenega strahu in s težavami drugih se ne ukvarjamo. Na Poljsko smo prišli zaradi te tekme in zanima nas samo zmaga. Seveda pa ne bo lahko. Nobena tekma ni lahka, pa naj bo na drugi strani Hrvaška, Grčija, Švedska ali Irska," pravi Nachbar.

Marko Popović in Jaka Lakovič bosta pomembna člena svojih reprezentanc.
Marko Popović in Jaka Lakovič bosta pomembna člena svojih reprezentanc. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija bo imela v Katovicah tudi eno zelo pomembno prednost v primerjavi z drugimi reprezentancami. To so njeni zvesti navijači. Zdaj ko je Litva že odpotovala domov, je jasno, da nobena od osmih reprezentanc ne bo imela takšne podpore kot Slovenija. Zaradi bližine Nemčije in dobre igre bodo v Katovice zagotovo pripotovali Turki, nekaj malega bo Grkov, Špancev bo za vzorec, ostale ekipe pa se bodo morale zanesti predvsem nase. Slovenija bo imela po predvidevanjih turističnih agencij in Košarkarske zveze Slovenije na svoji strani približno 2000 navijačev. Lahko si le predstavljamo njihovo veselje, če bo Sloveniji nocoj uspel zgodovinski preboj čez četrtfinale. Ne le da bo naslednje dva dni vsa Slovenija dihala s košarkarji, zanje bo lahko navijala tudi na naslednjih dveh velikih tekmovanjih. Na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Turčiji, se bo iz Poljske uvrstilo prvih šest reprezentanc brez Turčije, udeleženci SP iz Evrope pa bodo hkrati neposredno uvrščeni na naslednje evropsko prvenstvo 2011 v Litvi.
 

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0zzyk1ks
18. 09. 2009 15.40
ne bumo zmagali
unja1m
18. 09. 2009 15.08
....potem pa vse tiho je bilo
Sisajte Jaja
18. 09. 2009 08.46
STAVE!!!!!!!!!
sesa
18. 09. 2009 08.37
Danes hrvateke pojest , srbi naslednji in finale je naše. Res imamo odrto pot
Tristokosmatih
18. 09. 2009 08.34
Lakovič bo zadel več točk kot cela hrvaška ekipa....
mobrez
18. 09. 2009 08.33
Danes sladka zmaga na Hrvati hehe!!!!! Z dvajsetemi točkami razlike!!!
teran12
18. 09. 2009 07.59
mislim da bi reprezentanca nujno potrebovala dragiča, ker lakovič se mi že kar smili, ker igra skoraj vseh 40 minut na tekmo....joj ....da bi meli še bena udriha, smodiša , bečiroviča...
nemer
18. 09. 2009 07.42
Slovenija gre naprej!!!!!!!
TooMbaa
18. 09. 2009 07.30
dj hrvate bomo pa ž POKOPALI :D
Borut.Hood
18. 09. 2009 07.11
upam na najboljše! zmaga nad sosedi je vedno zelo sladka:D
Carmen42
18. 09. 2009 07.11
zmaga je definitivno naša