Košarka

Pohvale Dončiću po novi izjemni predstavi: Plačal bi, da bi ga lahko gledal

Orlando, 09. 08. 2020 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Luka Dončić je ob zmagi Dallas Mavericksov nad Milwaukee Bucksi odigral eno najboljših tekem sezone in vnovič dokazal, da je med najbolj vročimi posamezniki NBA-dogajanja v "mehurčku". V mislih vseh je po zmagi nad vodilno ekipo lige s 136 : 132 ostala njegova spektakularna in rekordna 19. podaja, ko je v podaljšku pred očmi kandidata za nagrado MVP Giannisa Antetokounmpa zaposlil Maxija Kleberja.

Luka Dončić in Dorian Finney-Smith proslavljata po košu v zadnji četrtini. Finney-Smith je vseh šest metov za tri točke zadel po podajah otroka ljubljanske Olimpije in madridskega Reala.
Luka Dončić in Dorian Finney-Smith proslavljata po košu v zadnji četrtini. Finney-Smith je vseh šest metov za tri točke zadel po podajah otroka ljubljanske Olimpije in madridskega Reala. FOTO: AP

ESPN, ki v svojem kompleksu Wide World of Sports gosti zaključek sezone v ligi NBA, se je po zmagi Dallas Mavericksov nad Milwaukee Bucksi razpisal o predstavi Luke Dončića, ki tudi tokrat nikogar ni pustil ravnodušnega. Minuto pred koncem podaljška je Ljubljančan sprejel podajo Kristapsa Porzingisa, nato pa pred očmi Giannisa Antetokounmpa, ki ga je pričakal pri vrhu rakete, med nogama podal do prodirajočega Maxija Kleberja. Ob uspešnem zabijanju je Nemec izsilil še prosti met, Dončić pa je s soigralci na koncu zdržal za prestižno zmago.

Le nekaj ur po tem, ko je postalo jasno, da Dončića ni med kandidati za glavno nagrado MVP (najkoristnejši igralec), je v dvoboju z grškim zvezdnikom Bucksov Antetokounmpom povsem zasenčil košarkarja, ki se bo poleg nagrade MVP potegoval tudi za naslov najboljšega obrambnega igralca. Dončić je Jelenom nasul 36 točk, podelil za svojo NBA-kariero rekordnih 19 podaj in pristavil še 14 skokov ter le dve izgubljeni žogi v 42 minutah igre.

Carlisle bi plačal, da bi ga lahko gledal
"Zaploskal sem," je priznal tudi vedno umirjeni trener Dallasa Rick Carlisle, ko je videl, kaj si je v eni zadnjih akcij na tekmi privoščil Dončić. "Mislil sem, da je bilo fenomenalno. Znak velikega igralca, resnično velikega igralca, je sposobnost, da mu uspe nekaj takega proti ekipi, kakršna je Milwaukee, ki ti v raketi ne omogoči praktično ničesar. Ves čas videvamo nove stvari. Luka ni le izjemen košarkar, je tudi umetnik. Plačal bi, da bi ga lahko gledal. Tega ne rečem za veliko igralcev, a res je nekaj posebnega."

Antetokounmpo sicer ni preveč zaostajal, dosegel je 34 točk in 13 skokov v 33 minutah in moral tekmo zaradi osebnih napak predčasno končati v podaljšku. Tudi Grk je športno priznal, da je Dončić preprosto neustavljiv.

Izjemna statistika Luke Dončića na tekmi z Bucksi.
Izjemna statistika Luke Dončića na tekmi z Bucksi. FOTO: Sofascore.com

Antetokounmpo: Izboljšuje celotno ekipo
"Izjemen je je. Igra izvrstno košarko. Je velik košarkar, izboljšuje soigralce. Talentiran je ... Res je talentiran," je menil Antetokounmpo. "Eden najbolj talentiranih fantov, proti katerim sem kadar koli igral. Izboljšuje celotno ekipo, tudi sam pa se bo še izboljševal. Dokler bo izboljševal svojo ekipo, jih bo težko premagati."

Svoje mnenje sta z mediji delila tudi Kleber in Porzingis. "Pri Luki moraš vedno pričakovati, da boš dobil podajo," je dejal Kleber, Porzingis (26 točk in 11 skokov) pa je dodal: "Neverjetno. Ne le način podaje, tudi trenutek tekme. Izvesti takšno podajo in imeti ... Katera je dobra beseda? Imeti pogum, da to storiš? To je preprosto Luka."

Še najmanj je, kot je že v navadi, o svoji predstavi po tekmi povedal Dončić sam. 

"Ne vem, zakaj sem to storil. Samo storil sem to. Nisem razmišljal o tem. Videl sem in nisem razmišljal o tem do samega trenutka," je dejal 21-letni superzvezdnik.

Primerjave z Birdom, Kiddom ...
ESPN dodaja, da je bila podaja le eden od "številnih spektakularnih in ključnih trenutkov Dončića v tekmi", mednje prištevajo še prosta meta v zaključku zadnje četrtine, ko je poravnal izid, in pa "floater" po zabijanju Kleberja v podaljšku, s katerim je odločil tekmo. Nad razpletom je bil seveda najbolj navdušen trener Carlisle, ki je v zadnjih tednih objokoval zapravljanje zmag v zadnjih četrtinah. 

"To je tekma, na kateri je ekipa pokazala izvrstno odpornost. Spopadali smo se z veliko duhovi iz preteklih tekem v mehurčku," se je slikovito izrazil Carlisle, ki je lahko proslavljal tudi nov zgodovinski mejnik svojega slovenskega varovanca. S 17. trojnim dvojčkom sezone je Dončić še utrdil vodstvo v tej kategoriji in si že zagotovil, da bo na prvem mestu tudi ostal. S tem bo podrl rekord legendarnega Earvina "Magica" Johnsona, ki je leta 1981 kot do sedaj najmlajši v zgodovini dosegel največ trojnih dvojčkov v eni sezoni. Zanimivo: tudi takrat je bila to Johnsonova druga sezona v NBA. Carlisle ob primerjavah z legendami omenja tudi Johnsonovega sodobnika Larryja Birda.

"Ve, kje so vsi, ne le v napadu, ampak tudi v obrambi, to pa je znak razmišljujočega fanta. Igral sem z Larryjem Birdom. Na takšen način je lahko videl vse. Imel sem privilegij, da sem treniral Jasona Kidda. Na takšen način je lahko videl vse. Luka je iz enakega kalupa," je dodal Carlisle.

Nekoč tudi z Antetokounmpom v ekipi?
"Kot branilec, ki ima toliko časa žogo v svojih rokah, mi na misel ne pade nihče," pa je menil Miwaukeejev strateg Mike Budenholzer, ko so ga vprašali, na katerega 21-letnika ga spominja Dončić. "Mislim ... Tim Duncan je bil v svoji drugi sezoni precej izjemen. Tim Duncan v prvi sezoni ... A grajena sta precej drugače. Nekaj velikih igralcev je prišlo v našo ligo in uspevalo jim je nekaj posebnih reči v njihovem prvem letu ali dveh, a z žogo v njegovih rokah, z načinom, kako počne te reči, ki jih počne, je res navdušujoče."

ESPN je svoj prispevek na spletni strani sklenil z besedami: "Tako Dončić kot Mavericksi so še daleč od zaključene podobe. 22 let bo dopolnil leta 2021, istega leta pa bo Dallas upal, da bodo zadeli v polno na trgu prostih igralcev in privabili novo zvezdo, na vrhu seznama kandidatov pa je Antetokounmpo, ki bi lahko zaigral ob Dončiću in Porzingisu. Toda Dončić je že zdaj dovolj dober, da bodo Mavericksi prišli v končnico v njegovi drugi sezoni v ligi ‒ to pa je nekaj, kar igralcem, kakršna sta LeBron James in Kevin Durant, ni uspelo storiti. Takšni večeri ‒ in akcije, kakršna je bila Dončićeva podaja do Kleberja – so dokaz, zakaj je temu tako."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TEDO(uajtu)MEDO
10. 08. 2020 21.10
-1
Dončić je spet poškodovan. Drek je, da se tu ne sme prilepiti linkov.
AS1983
10. 08. 2020 16.28
+6
Doncic je kralj dallasa, rabi pocitek, da se resetita zakoncnico, velemojster, mvp
buzerantos
10. 08. 2020 13.23
-3
po podajah otroka olimpije...ljubljancan... mislim, a je to pomembno vedno povdariti da je Ljubljancan ? kmetavzi... Drugac pa Bravo Luka, kapo dol ! Pozdrav od "neljubljancana"
NisteResni
11. 08. 2020 16.52
+1
Kva ti gre pa tok u nos... A to da je lublancan al kva... Kva a si jezn k tvoje mesto nimam nobenga dobrega sportnika al kva? Al ti gre na zivce k mamo zabarji tok dobrih basketasov pa nogometasev? Kva a smo ti mi krivi da sam nisi zabar?
barjan?ek1
10. 08. 2020 11.21
+7
Škoda da danes Luka ne bo igral in ga ne bo mogoče gledati. Ampak ima trener kar prav, mora ga odpočiti za končnico.
Pan1
10. 08. 2020 10.51
-5
Bravo Luka. O Gajserju, svetovnem prvaku, pa niti pike. Bravo
TheMHT
10. 08. 2020 10.29
+33
Mi se še ne zavedamo, da gledamo bodočo največjo zvezdo NBAja, kar ta fant dela je nekaj prečudovitega, ko ga gledaš se ti koža kar naježi. Z veseljem vstajam v jutranjih urah in ga gledam tudi če imam sluzbo.
Vapo
10. 08. 2020 11.28
+12
Že sedanje zvezda. Da bo le zdrav in ostal nezafnan...
TEDO(uajtu)MEDO
10. 08. 2020 09.49
+5
Danes ga bomo lahko videli ob devetih zvečer, ko igra Dallas proti Utahu.
flyair
10. 08. 2020 11.11
+7
09ZarMan10
10. 08. 2020 09.18
+24
... Noro... Ne predstavljam si Luko, Kristopsa in Giannisa skupaj... To pa bi bilo nekaj...
NisteResni
10. 08. 2020 20.47
Namest porzingisa joker pa mas balkan trio, sam ne eno ne drugo se ne bo zgodil
TistoPravo
10. 08. 2020 09.14
+21
Ples je kot kaže lahko tudi košarka. Bravo mulc
Uporabnik458403
10. 08. 2020 08.59
+11
Na danasnji tekmi z Utahom ne bo igral.... Bo eno tekmo pocival... Tudi Porzingis..... Pa glih sedaj ko igrajo po nasem casu zvecer...... Res pa je da po ameriskem casu to pomeni motenje ritma, da bi igral ooldansko tekmo
Goli000
10. 08. 2020 08.58
+32
Luka se igra košarko. Zgleda tako enostavno, da je že smešno.
ŠTELJO
10. 08. 2020 08.58
+40
Če bi bil američan bi že imel nagrado MVP,tako pa ni niti med kandidati.Sramota
MojsterSplinter
10. 08. 2020 09.36
+13
Počasi se daleč pride. Če ne bo poškodovan, bo zagotovo tudi še MVP, pa ne samo enkrat!
Vapo
10. 08. 2020 08.51
+17
Uporabnik1833045
09. 08. 2020 21.54
+37
Dejansko bi imel lahko vsaj 25 podaj, če bi soigralci zadevali. Ne mislim vseh metov ampak tiste, ko je Dončič vse igralce zvabil nase in so grešili 100% mete. Norec je.