Košarka

Popolna osredotočenost na Estonce, za vse ostalo bo čas kasneje

Celje, 24. 08. 2022 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič, Matic Flajšman
Komentarji
13

Začetek težko pričakovanega Eurobasketa (prenosi od 1. septembra dalje na Pop TV, Kanalu A in VOYO) je vse bližje. Po stoodstotnem izkupičku Slovenije na prijateljskih tekmah so apetiti izjemno visoki, a še pred začetkom EP sta pred aktualnimi evropskimi prvaki še tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Najprej Estonija v Celju, zatem še Nemčija v Münchnu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenske košarkarje pred evropskim prvenstvom čakata dve kvalifikacijski tekmi
    00:59
    Iz 24UR: Slovenske košarkarje pred evropskim prvenstvom čakata dve kvalifikacijski tekmi
  • Aleksander Sekulić dan pred tekmo z Estonijo
    04:03
    Aleksander Sekulić dan pred tekmo z Estonijo

Slovenski košarkarji nadaljujejo s pripravami v Celju, kjer so v soboto na zadnji prijateljski tekmi ugnali južne sosede, že v četrtek pa jih v drugem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo prihodnje leto čakajo Estonci. Luka Dončić in druščina so v vlogi izrazitih favoritov, kar pa bo na parketu dvorane Zlatorog potrebno potrditi. 

"Predvsem igralci, pa tudi mi v štabu, ne smemo preveč razmišljati o daljni prihodnosti. Osredotočati se moramo na vsako tekmo posebej. Načrt, ki smo ga zastavili, je tak, da bi bili optimalno pripravljeni za evropsko prvenstvo. Ampak verjetno imajo enake težave tudi preostale ekipe," je pred še kako pomembnima obračunoma z Estonci in Nemci povedal selektor Aleksander Sekulić

Dodal je, da so vsi v reprezentanci maksimalno osredotočeni le na Estonijo, vse ostale tekme pa so v tem trenutku nepomembne. "Obe tekmi bomo skušali izkoristiti za dodatno uigravanje pred Eurobasketom, hkrati pa obe moramo oziroma želimo zmagati," je pristavil Sekulić.

Katerih 12 bo najbolj kompatibilnih?

Pred njim je med številnimi zahtevnimi odločitvami tudi ta, za katerih 12 košarkarjev se bo odločil pred potjo na Eurobasket. Trenutno je v reprezentanci namreč ostalo še 14 košarkarjev, za dva izmed njiju v Nemčiji ne bo prostora. "Zagotovo moramo razmišljati o tem, katerih 12 igralcev bo najbolj kompatibilnih. Vemo, kdo je vodja ekipe, okoli koga se vrti naša igra. Zato je zelo pomembno, da najdemo dvanajsterico, ki bo kompatibilna."

Za tiste, ki še morajo prepričati trenerski štab, bo obračun z Estonci odlična priložnost. Kot že rečeno, Slovenija je v vlogi izrazite favoritinje, kljub temu pa Sekulić četrtkovih nasprotnikov nikakor ne podcenjuje: "Gre za moštvo, ki igra zelo ekipno. Njihova glavna ideja je, da igrajo hitro, timsko košarko. Veliko tečejo, imajo dobre strelce z razdalje. Uvrstili so se v drugi del kvalifikacij, kar pove veliko o njihovi kvaliteti. Tudi v tem pripravljalnem obdobju so prikazali zelo všečno in učinkovito igro." 

Znova je za nekaj čarobnih trenutkov poskrbel Luka Dončić, ki je svoje mojstrstvo pokazal z metom čez celotno igrišče, ki ga je – kakopak – zadel:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi sredin trening je sicer minil v odličnem vzdušju, ki slovensko reprezentanco krasi vse od nepozabnega Eurobasketa pred petimi leti. "Zelo pomembno je, da imamo odlično kemijo v ekipi. S kemijo je vse skupaj veliko lažje. Padci se dogajajo na vsaki tekmi in vsaki ekipi. Pomembno pa je, kako te padce preneseš. Sta samo dve opciji. Ali toneš še bolj navzdol ali najdeš način, kako se vrniti. Verjamem, da so te stvari z našo kemijo veliko lažje." 

Z Dragićem in Dončićem je cilj samo eden – dve zmagi

Slovenija je v drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bodo prihodnje leto gostili Japonska, Filipini in Indonezija, prenesla deset točk iz prve skupine. Po eno več imata Nemčija in Finska, Izrael je pri devetih, Švedska in Estonija pa pri osmih. Zmagi na prvih tekmah v skupini J bosta še toliko pomembnejši, ker bo to edina priložnost, ko bosta v kvalifikacijah sodelovala prva slovenska zvezdnika Dončić in Goran Dragić

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pa kaj
24. 08. 2022 20.21
-1
sekulič ni dorasel nalogi
-3
ESTONIJA! 🇪🇪🥇🏆🥇🇪🇪 ESTONIJA!
Mukec
24. 08. 2022 18.26
-5
Spet do finala, tam pa...kakica
madridista07
24. 08. 2022 21.21
+2
Optimisty
24. 08. 2022 18.17
+6
gremo Slovenija🏀🏅🏆🥇🏀🥇🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮
bysaRD
24. 08. 2022 18.16
+1
Na koncu bo enako kot pri reševanju nemških bank v Grčiji. Iz solidarnosti nas bo vse zeblo, da bodo Nemci na toplem.
Mali miš
24. 08. 2022 18.01
+2
Zato, da tuji navijači ne bodo videli sramote, ki obkroža stadion (podrte ograje, neurejeno zelenje, podrto drevo na pločniku....), pozivam župana in pristojne, da do takrat uredijo nesnago. Hvala.
Professor
24. 08. 2022 17.47
+1
Estonijo bomo zmleli že v prvi četrtini ! Slovenija!!!
Kugakaj
24. 08. 2022 17.44
+3
Pa dobr no... Kdo vam piše te članke.... 5 strani teksta o eni tekmi a nikjer ne piše kdaj in ob kateri uri igrajo to tekmo...
luckyys
24. 08. 2022 19.40
+2
adijojanez
24. 08. 2022 17.23
-3
Ma kak eurokosarka pa gdo to sploh zja vrjetno tist ka ni normalen jaz pa upam da zgubijo vsako tekmo
-4
Srce mi bije za Estonijo! E S T O N I J A! 🇪🇪