Košarka

Popovich: Trump je strahopetec, ki se skriva v kleti Bele hiše

San Antonio, 02. 06. 2020 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trener košarkarske ekipe San Antonio Spurs, karizmatični Gregg Popovich, je bil med tistimi, čigar mnenje o trenutnih razmerah v Združenih državah Amerike so kritiki predsednika Donalda Trumpa najtežje pričakovali. In Popovich ni razočaral.

Popovich (na fotografiji levo) ob Derricku Whitu med pripravami na SP 2019.
Popovich (na fotografiji levo) ob Derricku Whitu med pripravami na SP 2019. FOTO: AP

V telefonskem pogovoru za The Nation je pogosto redkobesedni Gregg Popovich streljal z vsemi topovi in se, ne prvič v zadnjih letih, ostro lotil lika in dela predsednika Donalda Trumpa. Po tem, ko je bil Trump tarča glasnih kritik zaradi nekoordiniranega spopadanja s pandemijo novega koronavirusa, je ob umirjanju razmer zdaj Združene države Amerike zajel val protestov, povod za katere je bila smrt brezposelnega in neoboroženega Georgea Floyda iz Minneapolisa.

Selektor ameriške reprezentance, ki je razočarala na lanskem svetovnem prvenstvu na Kitajskem, je opozoril, da so se belci v ZDA skozi stoletja "izmikali spopadanju s težavo", k trenutni situaciji pa je veliko prispevalo tudi pomanjkanje primernih vodij in "pomanjkanje razumevanja".

"Najbolj me presune to, da vidimo policijsko nasilje in rasizem, vse to pa smo videli že prej, a se nič ne spremeni," je v pogovoru z Davom Zirinom povedal Popovich. "Zato so bili ti protesti tako eksplozivni. A brez vodenja in razumevanja do tega, kaj težava je, sprememb nikoli ne bo. In beli Američani se od vekomaj izmikajo spopadanju s to težavo, ker je bil to naš privilegij, da smo se ji lahko izmikali. Tudi to se mora spremeniti."

'Biti v njegovi navzočnosti te ubije'
A najodmevnejši del pogovora za The Nation je bil tisti, v katerem je Popovich obračunal z ameriškim predsednikom Trumpom, ki naj bi se med nedavnimi protesti v okolici Bele hiše za nekaj časa celo preselil v poseben bunker pod slovitim poslopjem.

"Ni le razdiralen. Je uničevalec. Biti v njegovi navzočnosti te ubije," je iz sekunde v sekundo postajal ostrejši Popovich, ki sicer prihaja iz Indiane in ima poleg srbskih (oče Raymond) tudi hrvaške korenine (mama Katherine).

"Živega te bo pojedel za svoje lastne namene. Zgrožen sem, da imamo vodjo, ki ne more reči 'življenja temnopoltih so pomembna' (slogan boja proti policijskemu nasilju, v originalu Black Lives Matter, op. a.). Zato se skriva v kleti Bele hiše. Strahopetec je. Ustvari situacijo in zbeži kot osnovnošolec. V bistvu mislim, da ga je bolje ignorirati. Ničesar ne more narediti, da bi to izboljšal, to pa zato, ker je neuravnovešen idiot," je nadaljeval Popovich.

Opozoril tudi na delo in vpliv McConnella
Nekaj ne ravno izbranih besed je nato namenil tudi vodji senatne republikanske večine, Trumpovemu republikanskemu kolegu Mitchu McConnellu, ki po mnenju 71-letnega trenerja vleče vse niti v ozadju.

"Na koncu imamo na mestu predsednika bedaka, oseba, ki pa res vodi državo, senator Mitch McConnell, pa uničuje Združene države za naslednje generacije, ki prihajajo," meni Popovich. "McConnell je uničil in degradiral naš sodni sistem. Poskusil je uničiti zdravstvo. Uničil je okolje. On je gospodar in Trump je lutka, hecno pa je, da Trump tega niti ne ve."

'Pripravljen sem prispevati moj delež'
Pogovor je petkratni prvak lige NBA na klopi San Antonio Spursov, kjer je šampionske prstane osvajal tudi z Radoslavom Nesterovićem in Benom Udrihom, sklenil z naslednjimi besedami: "Ponavljam, da potrebujemo spremembo. Sistem se mora spremeniti. Pripravljen sem prispevati moj delež. To je to, kar imam za vas. Adijo, Dave."

Popovich je bil seveda med podpisniki skupne izjave Zveze trenerjev (NBCA), v kateri so trenerji oziroma njihovi pomočniki iz klubov lige NBA zapisali, da imajo "odgovornost spregovoriti za tiste, ki nimajo glasu".

"Dogodki minulih nekaj tednov ‒ brutalnost policije, rasno profiliranje in oboroževanje rasizma so sramotni, nehumani in nevzdržni. Kot raznolika skupina vodij imamo odgovornost, da vstanemo in spregovorimo za tiste, ki nimajo glasu ‒ vstati in govoriti pa tudi za tiste, ki se ne počutijo dovolj varno, da bi to storili," se glasi del izjave NBCA.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikolajev
11. 06. 2020 20.18
Če bi pipovič imel le bele košarkaše ne bi protestiral prav nič
Nikolajev
11. 06. 2020 20.16
In zakaj popovič ni protestiral že prej ?
09ZarMan10
03. 06. 2020 10.44
+2
popovich udarno, tako kot vedno. Jaz mislim isto!
flamengo
03. 06. 2020 10.29
+2
Papaveč haha
dadaljudi
03. 06. 2020 09.08
+5
Ufff kako je glasen nebo pa glasen tam ku treba. Mladina oz college basketball igra kosarko non stop tekme se predvajajo na televiziji, tekme lahko stavis torej college liga sluzi ampak problem je da igralci ne dobijo niti centa. To pa mu ni problem? A je ze od zacetka tko. Prvo morjo nrdit faks pol lahk grejo sele v nba ligo pa se to ce so zbrani ce ne morejo v nba b ligo tak da sramota. Lamelao ball je puba star 16 let sel v latvijo ker je fotr pameten ni ga dau na college in zj puba igra ze 2 al 3 lete z profici po evropi i lepu zasluzi medtem ko njegovi vrstniki zgubljajo cajt na faksu kjer jih tako al tako spustijo prek na koncu. Tako da raje nj pred svojim pragom pomete predn gre pred drugega
NPC24ur
02. 06. 2020 10.21
-20
Ne spomnim se, da bi protestirali, ko je Bil Gates testiral neka cepiva na otrocih iz 3 sveta... Isto kot nasi kolesarji, protestirajo le, ko se gre za Trumpa. Trump je zmagal in bo zmagal prav zaradi te dvolicnosti
jebespolitiko
02. 06. 2020 11.07
-14
bravo, sej se ve da take stvari rezirajo zato ker tece voda v grlo clintonovim bushom obamam, razkrinkali so jih, zato pa rabijo spet preko njihovih velikih medijev ustvarjat lazne novice
Maks Novak
02. 06. 2020 17.40
+9
BIL GATES je leta 2000 plačal Indiji 450 milijonov,da je testiral cepivo kolio na iIndijskih otrocih starih do 5 let,ko pa je šlo vse narobe so mu Indijci leta 2017 pokazali vrata in je dobil brco v rit.
Domendo
02. 06. 2020 10.04
-11
Popovich naj raje pove koliko mladih talentov pristane na cesti in se noben ne zmeni za njih. Oni pa miljone pospravljajo. Skrijte se vi tudi. Trump je predsednik USA popovich pa trener nekaj preplačanih nadutih skakačev. In vsi bodo zdaj pametni kot da so problemi en teden stari. Ali pa par mesecev, ker nemorejo še naprej živeti v zblojenem sistemu in izkoriščati črncev in cse druge. In ćw si pogledate posnetke ljudje ne protestirajo zaradi rasizma ampak policijskega nasilja. Belcev koliko hočete na ulicah. In to najstniki ki se borijo za svoje pravice. Vi pa antifa pa teroristi in nevem kaj še vse. To je samo taktika vlade kot pri nas ko zmerjajo protestnike z lenuhi ker druge opcije nimajo. Ne trese se trump ampak taki kot je bogatun popovich.
Lumpx
02. 06. 2020 09.54
-23
Joj joj zdaj je ze neki Popovich ki trenira par kosarkasev referenca o tem kaj se dogaja v ZDA. Da dol pades. Mal vec resnice o "ubogi zrtvi" ki je bl parkrat v zaporu zarad oborozenih ropov in posedovanja mamil tud ne bi skodilo.
sambalatino
02. 06. 2020 19.57
+3
Ne zanima, kako bi se ti odzval, če bi tvoj sin bil nekajkrat v zaporu pa nmal na koki. Verjetno bi tudi prikimal policaju, da mu nekaj minut pritiska na vrat! Kajne?
jebespolitiko
02. 06. 2020 09.48
+5
strahopetci so reziserji te morije iluminati soros gates rochild rocknfeler....oni so glavni financerji ubojev in neredov, samo da lahko s pomocjo pedofilov tipa merkel macron clinton obama bush.......... kradejo, cas je da se nastete mumije pozapre dosmrtno...lepo se vid da vedno naredijo nerede nasteti ko je en od njihovih pajacov na odstrelu, tud za obamo in clintonovo se ve da masta najvecjo pedofilsko verigo na svetu, katera je bila razkrita v zacetku leta, zato neredi ker se mumije bojijo za svoje riti, pa odvracajo pozornost, glupi placanski mediji kot 24 ur pa prodajate lazi o teh vasih placnikih, in jih predstavljate kot resitelje ne pa morilce kot je resnica
tečnež
02. 06. 2020 09.35
+7
RamzesII
02. 06. 2020 09.30
+25
Se pa strinjam z njim, da ko se kaj večjega zgodi, se predsednik s svojimi pajdaši vedno skriva v kakšen bunkarju, ali po Belo hiši, ali v Skalnem gorovju ali v bazi Area 51 ali kje drugje.
jebespolitiko
02. 06. 2020 09.49
+0
krivci so pa obama clinton bush mercl macron, , po narocuilu iluminatskih mumiji ustvarijo umetne nerede da se umkane resnica, res bi bil ze cas da se te morilce pospravi
RamzesII
02. 06. 2020 10.36
+1
Illuminati imajo radi številke, zato lahko hitro ugotoviš, kam pes taco moli.
sambalatino
02. 06. 2020 19.58
SvetovniPrvakMM93
02. 06. 2020 09.19
+28
V bistvu je vseeno, pa če Američani izvolijo Charlie Chaplina za predsednika, USA vodijo itak Židi, ki sprejemajo vse bistvene strateške odločitve, enega loleka pa pač morajo dati dol v Belo hišo, za javnost.
RamzesII
02. 06. 2020 09.28
+18
Težava je v tem, da Američani nikogar ne volijo, vse je le farsa, volitve so le igra za javnost.
Malo_sutra
02. 06. 2020 09.18
-13
Kaj tale govori, pa prvi si se prodal ameriki. Haha popoviCH, ja ok.
aljoteam
02. 06. 2020 09.04
-18
Dosti neprimerne in nespostljive izjave Popovica, ce smo iskreni. Vseeno je Trump le en clovek in je demoktaticno izvoljen predstavnik ljudstva. Tudi ce nisi zadovoljen s tem kaj so tvoji sodrzavljani izbrali ni prav nikakrsnega razloga da zalis cloveka s strahopetcem
Matjaž ?renc
02. 06. 2020 09.07
+14
Demokratično izvoljen?? Je dobil večino glasov ljudi na volitvah ali je dobil preferenčne glasove po liniji najmanšega odpora?? Mi lahko odgovoriš, če si tolk razgledan??
aljoteam
02. 06. 2020 09.11
+4
Ne razumem kaj je tocno tvoj probleb? Dol mi visi za Trumpa, ti pa si ocitno obremenjen... Pac v ZDA imajo demokracijo in Trump je bil izvoljen na volitvah. Dodatno filozofiranje je popolnoma brezpredmetno...
aljoteam
02. 06. 2020 09.11
+3
User1832247
02. 06. 2020 09.34
+4
............................ kot da je s spoštljivostjo do političnih voditeljov v sloveniji kaj drugače.vsak lolek se nekaj usaja!važno je samo da pripada pravoverni strani pa tudi če je en navadni pujček!
Ate_ist
02. 06. 2020 09.01
+14
trump je za vse kriv? da v zvezni državi, ki jo vodi guverner demokrat, v mestu kjer je župan demokrat in je prav on postavil vodjo lokalne policije, ki potem z barvnimi prebivalci počne kar pač počne? kaj pa biden? biden gre na volitve z svojo pomočnico klobuchar. in prav ta klobuchar je tega policista enkrat pri smrtnosni uporabi sile že oprostila.
Charlie Nooris
02. 06. 2020 09.01
+2
Kaj nabijaš Popovič. Beli američani se vekomaj izmikajo? Obama se je osem let izmikal temu vprašanju, ravno zato ker je temnopolt. In ker je mislil, da mora biti predsednik vseh američanov, ne samo temnopoltih američanov.
Razum
02. 06. 2020 08.50
+26
Trump je "reality show" predsednik, ki je bil še sam presenečen nad manipulativnostjo ameriškega ljudstva, ker so ga izvolili. Zato katastrofalne politike senilnega in narcisoidnega predsednika ne presenečajo. Zavračanje znanosti in polarizacija ljudstva, nenehno netenje prepirov, oportunizem, pa vse to brez trohice sramu in odgovornosti do pozicije, ki jo zaseda. Šokantnen se mi pa zdi nivo komentarjev na tem portalu, ker pri nas šolski sistem funkcionira neprimerno bolje od ameriškega. In bi pričakoval, da ta isti "reality show fan club", ki je v ameriki povzročil tudi trenutno situacijo, pri nas zaradi splošne izobrazbe in zdravega razuma ne more spolitizirati čisto vsake teme, kot to deluje v TrumpLandiji. Pa sem se očitno zmotil. Politika ni igra in ne rabi bit zabavna. Ko se primitivizem vodilnih pozna že v vsakdanjih življenjih državljanov, je pa že prepozno.
aljoteam
02. 06. 2020 09.17
+5
Ni bil izvoljen zato, ker je bil v reality showu, ampak zaradi povsem drugih razlogov. Zato ker je bil proti priseljevanju, ker je v pogovoril unicil Bush in Clinton dinastije, ki so americanom presedali, ker si je upal popolnoma skritizirati amerisko vojno v Iraku in rekel da so bili dokazi o orozju za mnozicno unicevanje izmisljeni itd. Poglej malo politicne studije zakaj dejansko je bil izvoljen. Najlazje je reci da so njegovi volilci pac neumni in neizobrazeni, volilci Clintonove ali Busha pa so pametni in razgledani. Svet ni crno-bel in zadeve niso tako enostavne. Ze med kampanjo sem se cudil podcenjevanju Trumpa, ceprav je v veliki meri govoril o zadevah na nacin kot marsikateri american razmislja... Jaz ga ne bi volil ce bi bil american, ampak razumem tiste ki so ga volili 100%. In ne, niso neumni, nihce ni neumen.
Razum
02. 06. 2020 09.43
+6
Ne razumes. Izvoljen je bil s tako kulturo in nastopom. Ne bi šel v detajle, tudi v to, da ga večina države sploh ni volila. Ampak zame kot intelektualca je njegov nastop žaljiv, ker se obnaša, kot da je ljudstvo neumno.
aljoteam
02. 06. 2020 10.16
+5
Prav, ampak potem se vprasaj kaj tocno je zaljivo. Jaz sem tudi intelektualec pa mi njegov nastop ni zaljiv zdaj ko ga malo bolj razumem in vidim da ni zloben clovek po naravi (za razliko od marsikaterega lika v zgodovini), ampak je nek tak zanimiv netipicni narcis. Je tak karakter da si pove kaj si misli po navadi v tistem trenutku in obseden je z imidzom in kaj si ljudje o njem mislijo. Do ljudi ki ga ne spostujejo se ne vede diplomatsko ampak nazaj nespostljivo, dosti ostalih politikov se pac laze, izgleda noces vedet kaj si mislijo :). Ne vem kaj je boljse... Res pa je tudi da kaj takega kot so demokratski mediji delali se nisem videl do nobenih republikanskih kandidatov. In propaganda je bila izjemna, najmocnejsa od kar zivim, kar enoumje je bilo proti Trumpu.
IanNow
02. 06. 2020 08.48
+6
Ja car no.. Dejansko. Je vse kar je povedal tudi delno res.
svetskicovek3
02. 06. 2020 08.35
-10
Greg Popovic je dober prijatelj Georga Sorosa tu ni debate, da nebi tega izjavil..
Matjaž ?renc
02. 06. 2020 09.00
+4
In kaj si hotel s tem povedat?? Če je dober prjatelj s Sorosom, še ne pomeni da ga tudi podpira politično in , da deli njegovo politično vizijo. Madona si tolk plitek kot Tramp
Walter Pravicek
02. 06. 2020 08.34
-13
Belolasec nad rumenolasim-nisem gledal na POP tv,ne RTV,nič videl,da je Donald v kleti.Le zakaj,če je še prejšnji teden delal mreklamo za tablete,ki sploh niso za pozdraviti covid 19?Naj se dogovorita osebno.
Matjaž ?renc
02. 06. 2020 09.04
+9
Da te razsvetlim, v noči iz petka na soboto in prav tako iz sobote na nedeljo, so luči v Beli Hiši ugasnili, da nebi vznemirjali protestnikov, poleg tega pa so Trampa pospremili v podzemno skrivališče pod BH. Ti je sedaj jasno dovolj??? Donald se skriva pred lastnim narodom, namesto, da bi stopil pred narod in povedal kaj pametnega, samo on tega pač ne zna, ker je preveč zaverovan v sebe in svojo podobo, čisti narcisoid.
Millady
02. 06. 2020 11.28
+0
Trimp je bil eno uro v skrivališču, ni omembe vredno