Košarka

30 točk in 17 podaj Dončića ob povratku ni bilo dovolj proti Golden Statu

Dallas, 23. 03. 2023 00.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
3

Dallas Mavericksi so v zadnjih 10 tekem sezone vstopili s tekmo proti aktualnim prvakom Golden State Warriorsem. Obračun bi na koncu sezone lahko odločal o marsičem, saj so Teksašani vanj vstopili z zgolj eno zmago zaostanka za gosti, ki so pred srečanjem zasedali zadnje mesto (šesto), ki je zagotavljalo končnico. Luka Dončić je prvič po petih tekmah odsotnosti obračun začel v prvi postavi in ga zaključil s 30 točkami, sedmimi skoki in 17 podajami. Njegov Dallas pa je doma doživel 37. poraz sezone (127:125), ki na zadnjih devetih tekmah napoveduje krčevit boj za uvrstitev v končnico.

Golden State Warriorsi so obračun začeli na mestu, ki ga je Dallas želel zasedati ob koncu sezone. Z razmerjem zmag in porazov 37:36 je moštvo iz San Francisca zasedalo šesto mesto, Dallas pa je s tekmo manj (36:36) z osmega mesta poželjivo pogledoval proti šestem mestu, ki na koncu sezone zagotavlja mesto v končnici. Pri Teksašanih je prvič po petih tekmah odsotnosti zaigral Luka Dončić, Kyrie Irving pa je zaradi poškodbe stopala po dveh tekmah znova počival. Pred tekmo je Dallas imel kar nekaj razlogov za samozavest. Prvi je bila odsotnost Andrewa Wigginsa, ki je v lanskem finalu konference proti Dončiću odlično odigral v obrambi. Drugi pa je bilo dejstvo, da je tekma bila odigrana v Dallasovi American Airlines Areni, saj lanski prvaki v gosteh letos igrajo naravnost obupno. Pred tekmo so na 37 gostujočih tekmah zmagali zgolj osemkrat.

Luka Dončić je proti GSW zaigral prvič po petih tekmah odsotnosti.
Luka Dončić je proti GSW zaigral prvič po petih tekmah odsotnosti. FOTO: AP

Po prvi četrtini je samozavest domače ekipe poskočila še bolj, saj je vodstvo Dallasa 33:30 napovedovalo tudi končno zmago. Warriorsi so namreč v letošnji sezoni na vseh 20 gostujočih tekmah, ki so jih začeli z zaostankom po prvih 12 minutah igre, tudi zaključili s porazom. Prvi zvezdnik Warriorsov Stephen Curry je na koš prvič metal šele po osmih minutah igre. Med tem pa je Luka Dončić svoje soigralce s podajami pridno razigraval. Pri obeh moštvih so v prvi polovici tekme izstopali košarkarji, ki so tekmo začeli na klopi. Pri Golden Statu je v tem pogledu blestel predvsem Jonathan Kuminga, ki je v obrambi nenehno nadlegoval Dončića, v napadu pa sta njegova moč in hitrost poskrbeli, da je polčas zaključil kot najboljši strelec svojega moštva. Na drugi strani sta kar dva rezervista Dallasa polčas zaključila z dvomestnim številom točk, pri tem pa je ključno vlogo odigral Dončić, ki je v prvih dveh četrtinah poleg 18 točk vpisal kar devet podaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretja četrtina ni prinesla ničesar novega, saj je izid znova vseskozi bil tesen. Dallasova klop na čelu z Christianom Woodom in Jadenom Hardyjem je še naprej pridno izkoriščala podaje Dončića, Golden State pa ob dobri obrambi domačih nikakor ni uspel razigrati svojih največjih zvezdnikov Curryja in Klayja Thompsona. Warriorsi so osem minut pred koncem pobegnili na osem točk prednosti, a presenetljivi junak Dallasa Jaden Hardy je z dvema hitrima trojkama ugasnil požar in pet minut pred koncem izid izenačil na 113:113. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sledile so pričakovano napete minute, dobra obramba in številni zgrešeni meti. Stephen Curry še naprej ni bil zares pomemben dejavnik, saj ga je Reggie Bullock z izjemno aktivno obrambo popolnoma umirjal vse do osmih sekund pred koncem, ko je Curry Bullocku končno pobegnil in s polaganjem svoje moštvo popeljal v vodstvo 125:122. Dallas je na drugi strani poskusil z metom Dončića, ki ga je uspešno ustavil Graymond Green in domači so doživeli 37. poraz sezone. Golden State je z izjemno pomembno 38. zmago v sezoni današnjim gostiteljem še dodatno pobegnil in se malo bolj utrdil na mestih, ki vodijo neposredno v končnico. 

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

Na preostalih tekmah "slovenskih" moštev je Vlatko Čančar med zmago Denverja 118:104 proti Washingtonu odigral zadnji dve minuti in 44 sekund, v tem času pa je v statistiko vpisal zgolj eno izgubljeno žogo. Goran Dragić v zmagi Milwaukee Bucksov proti San Antonio Spursom 130:94 znova ni bil v kadru in še vedno čaka na svoj debi v dresu svojega novega moštva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izidi:

Washington Wizards - Denver Nuggets       104:118

(Vlatko Čančar brez statističnega učinka v 2:44 minutah za Denver)

Miami Heat - New York Knicks              127:120

Toronto Raptors - Indiana Pacers          114:118

Dallas Mavericks - Golden State Warriors  125:127

(Luka Dončić: 30 točk (met: 11/27), 17 asistenc, 7 skokov v 41:07 minutah za Dallas)

Chicago Bulls - Philadelphia 76ers         91:116

Memphis Grizzlies - Houston Rockets       130:125

Milwaukee Bucks - San Antonio Spurs       130:94

(Gorana Dragića ni bilo v postavi Milwaukeeja)

Minnesota Timberwolves - Atlanta Hawks    125:124

Utah Jazz - Portland Trail Blazers        115:127

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns         122:111

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikdar več
23. 03. 2023 08.11
+2
Luka... Izjemen košarkar. Nekoliko me skrbi njegov odstotek uspešnosti pri metu. Danes 10:2 trojke, 17:9 za dve, prosti 10:6, 27:11 -skupaj 41% uspešnost. Nisem poznavalec košarke. Vprašanje za tiste, ki imate to v malem prstu. Kakšno REALNO povprečje bi moral imeti pri metu (pustimo skoke in asistence -čeprav so pomembni del igre), da bi lahko rekli res dobro, vrhunsko?
titomeni
23. 03. 2023 09.03
+2
Odvisno je od polozaja. Seveda imajo centri visji odstotek. Letos ima najboljsi odstotek do sedaj, 49,8 procenta. Dosti si zniza ta odstokek z veliko vrzenimi trojkami, sicer je v metu za 2 dosti bolj uspesen. Dober odstotek je za PGja vse nad 50. Kot zanimivost: Curry ima identicen odstotek pa vemo da je vrgunski strelec, lillard, tatum, mitchell, irving, morant imajo vsi slabse odstotke kot on. Kar se tekme tice je skoda izgubljati besede. Napadalno lepo stojijo, obramba porazna, danes pa tudi sodniki precej slabo opravljeno delo v skodo dallasa.
Maxx365
23. 03. 2023 09.27
V tekoči sezon i ima najboljši odstotek meta iz igre 70,6% Nic Claxton iz Brooklyn Nets, najboljši met za 3 pa Luke Kennard iz Memphisa in sicer 46,4%. Kot zanimivost pa v NBA vodijo še ena posebno kategorijo statistike in sicer Fantasy points per game, kjer pa ovrednotijo in seštejejo točke v vseh statističnih dosežkih na posamezni tekmi na naslednji način: dosežena točka = 1.0 fantasy point, skok=1.2, asistenca = 1.5, ukradena žoga = 3.0, blokada = 3.0, izgubljena žoga s = -1.0 točke. V skupnem seštevku v tej statistični kategoriji vodi v letošnji sezoni prav Luka Dončić s povprečjem 57,6 pred Embiidom, Jokićem in Giannisem.