Košarka

Košarkarice spet na domačih tleh: 'Na EP pokazati, kdo je Slovenija'

Brnik, 22. 11. 2018 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z visokim porazom v Franciji so slovenske košarkarske reprezentantke zaključile sicer brezhibne kvalifikacije za EuroBasket 2019, na katerega so se uvrstile že z nedavno zmago na Finskem. Selektor Damir Grgić in varovanke želijo na drugem zaporednem velikem tekmovanju pustiti še boljši vtis kot lani v Pragi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Košarkarice spet na domačih tleh
    01:46
    Iz 24UR: Košarkarice spet na domačih tleh
  • Pogovor z generalnim sekretarjem KZS Radoslavom Nesterovićem po zaključku kvalifikacij za ženski EuroBasket 2019
    01:22
    Pogovor z generalnim sekretarjem KZS Radoslavom Nesterovićem po zaključku kvalifikacij za ženski EuroBasket 2019
  • Pogovor s selektorjem Damirjem Grgićem po zadnji tekmi kvalifikacij za EuroBasket 2019
    02:13
    Pogovor s selektorjem Damirjem Grgićem po zadnji tekmi kvalifikacij za EuroBasket 2019
  • Pogovor s Tejo Oblak po zadnji tekmi kvalifikacij za EuroBasket 2019
    02:00
    Pogovor s Tejo Oblak po zadnji tekmi kvalifikacij za EuroBasket 2019

 

Sigurno je to velik uspeh, da smo se dvakrat zaporedoma uvrstili. Upamo, da bomo naredili še korak naprej v primerjavi s prvenstvom na Češkem in dosegli še boljši rezultat. Mislim, da je zdaj čas, da dozorijo tudi mlajše reprezentantke, in da so pripravljene za nekaj večjega. Radoslav Nesterović, generalni sekretar KZS za 24UR

"Mislim, da je to lepa stvar za žensko košarko. Dekleta so si zaslužila, imeli smo pet zmag zapored, česar nismo pričakovali po menjavi generacije po prvem evropskem prvenstvu. Vendar na koncu se je lepo izteklo, mi smo drugič zapored na evropskem prvenstvu. Ta zadnja tekma vseeno ni bila najboljša, vendarle pa čestitke igralkam, štabu ..." je v pogovoru za 24UR na letališču Jožeta Pučnika povedal Damir Grgić.

Alfa in omega slovenske ženske izbrane vrste je z varovankami navdušil s petimi zaporednimi zmagami, med katerimi je bila najslajša februarska nad Francijo v Celju. Francozinje so se Slovenkam na sredini večerni tekmi sicer z obrestmi maščevale in slavile več kot prepričljivo zmago (88:44).

Sekretar Košarkarske zveze Slovenije Radoslav Nesterović je dekletom po povratku v domovino delil rože.
Sekretar Košarkarske zveze Slovenije Radoslav Nesterović je dekletom po povratku v domovino delil rože. FOTO: 24ur.com

'Smo premlada ekipa, da bi si postavili visoke cilje'
"Ne morem reči, da si nismo želeli, mi smo naredili vse, da se dobro pripravimo, a včeraj je bila Francija enostavno dve stopnički boljši nasprotnik od samega začetka. Koncentracija ni bila ravno na najvišjem nivoju in na koncu zaslužena zmaga Francije," je našemu Tadeju Vidrihu razkril Grgić.

"Dekleta so pokazala, da so iz pravega testa, mi pa bomo naredili vse, da bomo tudi na evropskem prvenstvu kazali takšne igre, kakršne smo tudi v samih kvalifikacijah. Cilji? Težko je reči. Smo premlada ekipa, da bi si postavili neke visoke cilje. Mislim, da moramo iti iz tekme v tekmo, sproščeno, pametno, predvsem dobro pripravljeni. Prepričan sem, da bomo naredili dober načrt priprav in da bomo na prvenstvu pravi. Upam in želim si, da bomo igrali v Srbiji, kjer bo veliko naših navijačev. To nam bo nekako še olajšalo delo. To prvenstvo bo velika izkušnja in priložnost, da tako mlajše kot te, ki so malce bolj izkušene, pokažejo, iz kakšnega testa smo tu v Sloveniji."

Teja Oblak: Moramo ostati skromni
Med najboljšimi posameznicami minulih kvalifikacij velja izpostaviti Tejo Oblak, ki je povprečno na tekmo dosegala 12 točk in šest podaj. Na gostovanju v Franciji je bila druga strelka ekipe s sicer skromnimi devetimi točkami.

"Res je (poraz s Francijo, op. a.) ni pravi pokazatelj, malo je grenkega priokusa, da smo pač zadnjo tekmo tako izgubile, ampak verjetno naše glave niso bile več na pravem mestu, glede na to, da smo si že na tekmi s Finsko potrdile nastop na evropskem prvenstvu. V bistvu je bil to naš cilj in spet velik uspeh za slovensko reprezentanco," je za 24UR povedala Oblakova.

"Že v prejšnjem ciklusu smo doma zmagali tako Francijo kot Romunijo, tega drugi verjetno niso pričakovali. To je velik uspeh in moramo stremeti k temu, da se za naslednje evropsko prvenstvo čim bolje pripravimo. Mislim, da moramo ostati skromni, delati, trenirati ter poskusiti zmagati kakšno tekmo več kot na lanskem evropskem prvenstvu. Pač dati vse od sebe, pokazati, kdo je slovenija, na koncu pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
22. 11. 2018 14.54
+6
Čestitke ob uvrstitvi naše reprezentance na EP. O sinočnji tekmi pa le to: čuden način postavitve brez branilk. Tri organizatorice igre v peterki so predpogoj za polom. Imeli smo srečo da so nasprotnice zadnjo četrtino odigrale z rezervno postavo, drugače bi polom bil še mnogo večji. Moramo priznati da so nas Francozinje kar konkretno posilile.