Košarka

Pred 'slovenskim' dnem v Miamiju strelski večer kariere za Duranta

Miami, Memphis, 28. 03. 2019 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Ekipa Golden State Warriors je v gosteh premagala Memphis Grizzliese (118:103), pri branilcih naslova pa se je v noči s srede na četrtek izkazal Kevin Durant, ki še nikoli v karieri ni bil tako učinkovit iz igre (12/13). Blestel je tudi Phoenixov Devin Booker, ki je za ekipo nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova že drugič zapored dosegel mejo 50 točk, a so Sonca vnovič izgubila.

Durant (z žogo) prodira proti košu na tekmi v Memphisu.
Durant (z žogo) prodira proti košu na tekmi v Memphisu. FOTO: AP

Golden State Warriorsi so na nedavni neuspeh na tekmi z Dallas Mavericksi, ki so jim z Lukom Dončićem v postavi zadali enega najhujših porazov v tem tisočletju (91:126), odgovorili z dvema zmagama. Tokrat so slavili na gostovanju pri Memphis Grizzliesih, v mestu glasbe, ki je oblikovalo tudi Elvisa Presleyja, Jerryja Leeja Lewisa, Johnnyja Casha, B. B. Kinga in mnoge druge, je imel svoj izjemen "solo" večer zvezdnik prvakov Kevin Durant, ki še nikoli v karieri ni bil tako učinkovit iz igre.

MEMGSW

Zadel je 12 metov iz 13 poskusov in Golden Statu pomagal do prevzema vodstva na lestvici Zahoda, kjer so nadomestili Denver Nuggetse. Durant in Stephen Curry sta se na koncu ustavila pri 28 točkah, Curry je dodal še deset skokov, DeMarcus Cousins pa je 16 točkam dodal devet skokov. 

Durant: Vsaka tekma je pomembna
"Ni nam mar za to. Jasno je, da je to nekaj, kar želiš vedeti proti koncu sezone, želiš vedeti, kako bodo videti pari (končnice, op. a.)," je po tekmi dejal Durant, ki je priznal, da ni vedel, da so Warriorsi zdaj prvi na lestvici. "Vsaka tekma je pomembna od vrha navzdol. Od osmega nosilca do vrha, zato malce pokukaš (na lestvico, op. a.), a tega res ne pišeš na tablo ali to gledaš."

V vrstah Grizlijev se je izkazal Jonas Valančiunas (27 točk in 13 skokov), Mike Conley pa se je z 22 točkami prebil povsem na vrh klubske večne lestvice strelcev, dodal je še osem podaj. Bruno Caboclo je poleg 17 točk še 13-krat uspešno skočil za žogo, a številne poškodbe v vrstah ekipe iz zvezne države Tennessee so onemogočile resnejši boj za zmago v zadnji četrtini, ko je domačinom zmanjkalo sape, potem ko so v domači dvorani FedExForum v zadnjem času presenetili tudi ekipe Portland Trail Blazers, Utah Jazz, Houston Rockets in Oklahoma City Thunder.

Devin Booker je drugič zapored dosegel mejo 50 točk, tokrat na domači tekmi Phoenix Sunsov z Washington Wizardsi:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dvaindvajsetletni Američan Devin Booker je postal najmlajši košarkar v zgodovini lige NBA, ki je na dveh zaporednih tekmah dosegel 50 točk. Booker, ki igra za Phoenix Sunse, je vpisal 50 točk in 10 skokov na tekmi proti Washington Wizardsom (121:124), pred tem pa je 59 točk dal na tekmi proti moštvu Utah Jazz (92:125). Obe tekmi je Phoenix, ki ga vodi srbski trener Igor Kokoškov, izgubil. Booker je 24. marca 2017 proti Boston Celticsom kot šele šesti v zgodovini NBA dosegel 70 točk in postavil klubski rekord. Zdaj pa je postal prvi igralec Phoenixa, ki je na dveh zaporednih tekmah prišel do petdesetice.

PHOWAS

Pred njim je Tom Chambers lahko na zaporednih tekmah dosegel 40 točk. Phoenix je kot zadnje moštvo v razvrstitvi zahodne konference sicer že predčasno ostal brez možnost, da bi zaigral v končnici. Sonca (17 zmag, 59 porazov) so izgubila že peto tekmo po vrsti. Washington (31 zmag, 45 porazov) se je z zmago izognil izpadu iz bojev za končnico. Pred njim so v vzhodnem delu lige NBA Charlotte Hornetsi (35-39) in Miami Heati Gorana Dragića (36-38), ki je bil prost pred domačim slovenskim derbijem z Dončićem v noči na petek. Na osmem mestu so Orlando Magici (37-38), Detroit Pistonsi (37-37) so sedmi, Brooklyn Netsi (38-37) šesti. Končnico so si že zagotovili Milwaukee Bucksi (56-19), Toronto Raptorsi (52-23), Philadelphia 76ersi (47-27), Indiana Pacersi (45-30) in Boston Celticsi (44-31).

Že odpisani Chicago Bullsi so doma izgubili proti tretjemu najboljšemu moštvu zahoda Portland Trail Blazersom (98:118). Ekipa Oklahoma City Thunder (44-31), ki na sedmem mestu Zahoda še ni potrdila končnice, je premagala ekipo Indiana Pacers s 107:99. Russell Westbrook je za Oklahomo vpisal svoj 29. trojni dvojček v tej sezoni s 17 točkami, 11 skoki in 12 podajami. Westbrook je v ligi NBA zbral že 133 kariernih trojnih dvojčkov in je zaostanek za Earvinom "Magicom" Johnsonom (138) v tej statistični kategoriji zmanjšal na le pet. Na vrhu večne lestvice je Oscar Robertson z 181 trojnimi dvojčki. Košarkarji ekipe Utah Jazz (45-30), trenutno petega moštva zahodne konference, so premagali že odpisane Los Angeles Lakerse (115:100).

Dragić in Dončić (oba na fotografiji) sta bila ključna moža slovenske košarkarske izbrane vrste, ki je na EuroBasketu leta 2017 osvojila zgodovinsko zlato odličje.
Dragić in Dončić (oba na fotografiji) sta bila ključna moža slovenske košarkarske izbrane vrste, ki je na EuroBasketu leta 2017 osvojila zgodovinsko zlato odličje. FOTO: AP

Slovenski navijači pred dvobojem Dragića in Dončića v Miamiju pričakujejo dobro košarko (STA)
Največje mesto ameriške zvezne države Floride Miami so pred nocojšnjo tekmo košarkarske lige NBA med domačo ekipo Miami Heat in gosti iz Dallasa pripravljeni na vrhunec svojega izrednega dopusta in pričakujejo dobro košarko. Večina si želi zmage Miamija, obenem pa tudi dobre igre Dončića. Dragićeva Vročica je trenutno na devetem mestu Vzhoda NBA in je še vedno v igri za končnico letošnje sezone. Dončićevi Mavsi so na predzadnjem mestu Zahoda in končnice zanje ne bo, vendar pa ima slovenski košarkarski zvezdnik trenutno najboljše možnosti, da postane novinec leta lige NBA, kar mora samo še potrditi z dobro igro v nekaj preostalih tekmah.

"Prišli smo, ker nas je ponesla ta evforija. To, kar dela Dončić, je noro, Dragić pa je itak stara doba šola. Prišli smo navijat in naj zmaga kdor bo pač boljši," je povedal Aleksander iz Savinjske doline, ki je v Miamiju skupaj s prijatelji in uživa v dobri družbi, dobrem pivu in dobri košarki. Alen iz Šempetra pravi, da navijajo za Slovenijo, saj ni pomembno kdo bo zmagal, čeprav bi si zaradi končnice raje želel zmage Miamija.

Zbor v 'Rakija Lounge'
"Navijamo za Dragića, da pride v končnico, in Dončića, da doseže trojni dvojček in se izenači z Wiltom Chamberlainom. Dončić je talent, ki ga Evropa vidi enkrat na 50 let," je dejal. To je potrdil tudi navijač Nejc iz Polzele, ki je potrdil, da so vsi skupaj v Miamiju res predvsem zaradi Dončića in seveda Dragića. Nejc spremlja NBA v Sloveniji, čeprav so tekme zelo pozno, ampak, ker je Dončić po njegovem mnenju tako velik talent, se je splačalo priti v Miami.

Slovenski navijači se v dneh pred tekmo zbirajo predvsem v lokalu "Rakija Lounge" na aveniji Collins pri obali v predelu South Beach. Pred tremi leti sta ga odprla priseljenca iz Bosne in Hercegovine ter Makedonije, ki sta prej delala na turističnih križarkah. Rakija Lounge v četrtek ped tekmo gosti tudi predstavitev Slovenije, slovenskih vin in hrane.

'Vsa bivša Jugoslavija v Miamiju'
"Z nami so stopili v stik ljudje iz Slovenije in tudi Predrag Pajović, ki so nas povezali in priporočili, da bodo slovenski dnevi v Miamiju potekali pri nas. Že prej smo imeli veliko obiskov iz nekdanje Jugoslavije in tudi iz Slovenije, vendar res nismo pričakovali, da bo prišlo toliko Slovencev. Telo vesel sem, da je vsa ta bivša Jugoslavija v Miamiju," je dejal Miroslav iz Banjaluke, ki je prejšnji lokal z imenom "Lime Lounge" preimenoval in v ta namen zamenjal drevo limete na vrtu v drevo slive. Miroslav ima rad šport in tudi košarko, je navdušen nad obiskom ne glede na to, da niti ne ve kdo natančno igra proti komu v četrtek zvečer.

"Ne vem točno za katere slovenske igralce gre, ampak vem, da bo to velika tekma," je dejal. Lokal je v sredo prvič obiskala tudi nekdanja slovenska odbojkarska reprezentantka in hčerka nekdanjega jugoslovanskega reprezentanta v košarki Veljka Petranovića, ki je igral za Polzelo. Nina Petranović že nekaj let študira na univerzi Florida International s športno štipendijo in za univerzo igra odbojko na mivki ter dvoransko odbojko.

Pozitivno presenečeni
"Prijatelji so prišli navijat za Dončića in Dragića in sem se prišla pridružit," je dejala. V času tekme ima sicer trening pred turnirjem v odbojki na mivki na South Beachu v petek in soboto, vendar se bo potrudila priti na tekmo ali si jo bo vsaj ogledala po televiziji.

"Še nikoli nisem videla toliko Slovencev v Miamiju. Lepo je videti, da imajo tako podporo, da je tako navdušenje in so vsi prišli samo zaradi tekme navijat. Res sem zelo pozitivno presenečena," je dejala. Tudi ona pravi, da je Dončić zelo priljubljen in je velika zvezda:

"Sploh zato, ker je tako mlad, ko je prišel v Ameriko. Ta podpora, ta uspeh male države, da imamo nekoga, ki nas zastopa čez lužo na drugi strani sveta in mislim, da je zaradi tega še večja evforija, še večja podpora."

Poleg Luka in Gorana tudi za Polono
Mariborčanka Tina Šmon je v Miamiju že nekaj dni zaradi teniškega turnirja Miami Open, na katerem je nastopila njena prijateljica Polona Hercog.

"Super je, da to sovpada s tenisom in sem ostala dlje. Slovencev je tu ogromno. Bila sem že nekajkrat v Miamiju in prvič vidim, da nas je tu v enem lokalu na kupu 200," je povedala. Na tekmi bo navijala za dobro košarko, v bistvu pa za Miami, da se uvrsti v končnico in da bo Dončić dosegel trojni dvojček.

ESPN pripravlja poseben prispevek
"Navijala bi za Dončića, ampak pri klubih pa za Miami," je dejala Šmonova, ki je navdušena nad najverjetnejšim novincem leta lige NBA. "Dončić je celoten paket. Od tega, da je dober košarkar, da v redu zgleda, tak kul je, cel komplet tako, da to naredi eno zvezdo in Američani imajo to radi," je dodala.

Slovenske navijače so opazili tudi ameriški mediji in televizija ESPN namerava danes pred tekmo o njih narediti poseben prispevek blizu dvorane American Airlines Arena, kjer bo zvečer tekma. Miami pred tekmo nima odprtega treninga za javnost, Dallas naj bi bil na voljo za medije, popoldne pa bodo navijači in ostali lahko še pogledali, kakšna je ponudba Slovenije na posebni prireditvi v Rakija Lounge, kjer bo prostor za proslavo košarke tudi več ur po koncu tekme.

Izidi rednega dela sezone lige NBA:

Chicago Bulls ‒ Portland Trail Blazers 98:118
Memphis Grizzlies ‒ Golden State Warriors 103:118
Oklahoma City Thunder ‒ Indiana Pacers 107:99
Phoenix Suns ‒ Washington Wizards 121:124
Utah Jazz ‒ Los Angeles Lakers 115:100

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ANDERTALC
28. 03. 2019 10.32
+0
Ali bojo iz bivše avstroogarske tudi v miamiju. Baje pridejo tudi iz bivše karantanije.
ANDERTALC
28. 03. 2019 10.24
+0
Da greš gledat Dallas kako tanka?!?!?
JOSEPH HAYDN
28. 03. 2019 09.21
+7
Zavajajoč naslov ob njem vsak pomisli da je dal Durent 60 ali 70 točk ne pa da je zgrešil le en met iz igre
cekinar
28. 03. 2019 09.48
+7
28 jih je dal, zgrešil samo en met,mislim da je to bolj pomembno, kot hardnovih 20/40 iz igre pa 50 točk.
Manandi
28. 03. 2019 08.44
-22
Tudi ko Slovenci osvojijo medaljo so prvi imajo samo pet minut ta Dončič, ki ni naredil v zadnjem letu za Slovenijo ničesar in tisti pripadli Dragiča pa dan na dan, uro uro minuto za minuto pa kaj si greste..??
Sigmar
28. 03. 2019 09.16
-5
in kaj ma tukej veze kaj dela za Slovenijo? sej ne živi vec tukaj.
CenzuriraniPolde
28. 03. 2019 09.44
+4
Drži se ti raje še naprej filmov za odrasle!
blef
28. 03. 2019 09.52
natolcevanjenapolno
28. 03. 2019 08.22
+3
vi ga že resno palamudite.