Košarka

Preko Sudana in Zlatoroga do nabora lige NBA: Matur Maker na testiranjih NBA ekip

Washington, 06. 06. 2019 21.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šport piše najlepše zgodbe. Ena takšnih je zgodba Maturja Makerja, brata internetne senzacije Thona, ki zdaj zastopa barve Detroit Pistons. Matur, ki je v drugi polovici sezone zastopal barve Zlatoroga iz Laškega, se te dneve namreč mudi na preizkušnjah pri ekipah lige NBA, ki jih ekipe opravljajo pred naborom. Ta bo 20. junija letos v New Yorku.

Čeprav je rojen v Južnem Sudanu, je Matur Maker pravi popotnik. Družina se je namreč v njegovem zgodnjem otroštvu veliko selila. Po državljanski vojni, ki je izbruhnila v Sudanu, je z družino preko Ugande prebegnil v Avstralijo, a se je družina občasno vračala v domovino. Pri 13 letih ga je opazil košarkarski trener Edward Smith, h kateremu se je Matur preselil v Sydney, preden se je z bratom Thonom Makerjem in omenjenim trenerjem preselil v ZDA. V zvezni državi Virginia je obiskoval srednjo šolo, kjer je igral za ekipo, katero je vodil prav trener Smith. V drugem letniku se je prešolal in svoje izobraževanje nadaljeval v Ontariu, kamor se je preselil tudi Smith, ki je kasneje postal poverjenik bratov Maker.  Ko so Milwaukee Bucks leta 2016 na naboru izbrali njegovega brata Thona z 10. izborom, se je Matur znova prešolal, da bi lahko živel bližje bratu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot srednješolec je Matur navdušil kar nekaj skavtov NBA ekip, a se je v zadnjem trenutku premislil in se odjavil iz lanskoletnega nabora in se podal 'čez Lužo'. Pred začetkom sezone je podpisal pogodbo s švicarskim prvoligašem Union Neuchâtel, za katerega pa je zbral zgolj štiri nastope. Na predzadnji dan prejšnjega leta pa se je za sodelovanje dogovoril z Zlatorogom. Za Laščane je na 17 tekmah dosegal 12,9 točke, 3,8 skoka in 0,7 podaje.

Zdaj bo znova poskušal prepričati ekipe najmočnejše košarkarske lige na svetu, danes se je mudil v Washingtonu. Čeprav mu spletni portali ne napovedujejo, da bo v New Yorku 20. junija slišal Adama Silverja, kako pokliče njegovo ime, ne obupuje. Če bo na eni izmed preizkušnjah pustil dober vtis, si namreč lahko zagotovi poziv v kakšno izmed ekip, ki bodo igrale na poletni ligi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.