Košarka

'Preprosto moram ohranjati noge sveže'

San Francisco, 31. 12. 2023 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ž.K., STA
Komentarji
9

Dallas Mavericksi so leto 2023 zaključili z zmago nad Golden State Warriorsi, na kateri je znova zablestel Luka Dončić. Izvrstnega slovenskega reprezentanta, ki je dosegel 39 točk, 10 podaj in 8 skokov, sicer še kar naprej skrbi bolečina v stegenski mišici, zaradi katere je moral takoj po tekmi na kratko fizioterapijo.

Luka Dončić je na sedmih izmed zadnjih osem tekem dosegel vsaj 38 točk, december pa je zaključil s povprečjem prek 37,5 točke, 11,1 podajo in 8,9 skokov. V tej sezoni je odigral točno 30 tekem.

S tem povprečjem in ob 48,8-odstotnem metu iz igre ter 38-odstotnem metanju trojk je postal šele drugi igralec v zgodovini lige NBA, ki je imel v enem mesecu ob vsaj desetih odigranih tekmah (Dončić jih je odigral 13) povprečje prek 35 točk, 10 podaj in 8 skokov. To je doslej uspelo le legendarnemu Oscarju Robertsonu leta 1960.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

24-letnemu Ljubljančanu sta na novinarski konferenci po tekmi nekaj besed namenila oba trenerja. "Izboljšal je učinkovitost v napadu. Prej je metal 34-odstotno, zdaj že 38 %. To je velika razlika. Mislim, da je trenutno v življenjski formi," ga je pohvalil trener Warriorsov Steve Kerr.

"To je velika ekipna zmaga, saj v tej dvorani ni enostavno zmagati. Odlični so bili fantje s klopi, seveda pa tudi Luka Dončić, ki nase vedno pritegne dva igralca, tako da imajo ostali več prostora. Še naprej moramo igrati v tem stilu, agresivno in nesebično," pa je dodal njegov trener Jason Kidd.

Jason Kidd je bil znova priča mojstrovini njegovega varovanca
Jason Kidd je bil znova priča mojstrovini njegovega varovanca FOTO: AP

Po novi izjemni predstavi je moral Dončić takoj po koncu tekme na kratko terapijo, šele nato je lahko stopil pred mikrofone. "Preprosto moram ohranjati noge sveže, to je zdaj zame najpomembnejše" je predstavnikom sedme sile povedal Dončić, ki je na zadnji tekmi v letu 2023 zabeležil met 14:29 (trojke 5:13). Ljubljančan se je po tekmi obregnil tudi ob to statistiko: "Moram zadeti nekaj teh metov. Prevečkrat sem zgrešil. Resnično mislim, da bi lahko bil veliko boljši, nekatere od teh zgrešenih metov bi zagotovo lahko zadel. Ampak preprosto sem zaupal vase. Zaupanje in samozavest sta v tej igri zelo pomembna. To je to."

Statistika Luke Dončića po proti Golden State Warriorsom
Statistika Luke Dončića po proti Golden State Warriorsom FOTO: Sofascore.com

Statistika Luke Dončića po proti Golden State Warriorsom

24-letnik je tekmo kljub temu končal s 39 točkami na kontu, kar je 14 točk boljše od drugega najboljšega strelca na tekmi, štirikratnega prvaka lige in dvakratnega MVP-ja Stepha Curryja, ki jih je dosegel 25. To ni slabo za igralca, ki je bil pred tekmo vprašljiv za nastop in ni bil prepričan, da bo sploh igral, dokler se ni pred tekmo ogrel in stestiral bolečo levo stegensko mišico.

"Prvi polčas je bil res dober," je dejal Dončić in o bolečini, ki ga pesti dodal: "V tretji četrtini pa sem spet začutil, da me boli. Moral sem se znova ogreti. Tako je že od marca. Zato je nekoliko zaskrbljujoče. Poskušam z dvigovanjem uteži okrepiti nogo, kar mi zelo pomaga. Vendar me vseeno nekoliko skrbi."

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

Košarkarje Dallasa po novem letu v noči iz ponedeljka na torek čaka še gostovanje pri Utah Jazz, nato pa se bodo vrnili domov, kjer jih čaka sedem zaporednih tekem v American Airlines Centru. Za moštvo, ki se lani sploh ni uvrstilo v končnico, je to odlična priložnost, da se poda na zmagovito serijo.

"Kako se bomo spoprijeli z naslednjimi tekmami? Preprosto bomo vztrajali na naši poti in zaupali drug drugemu. Mislim, da je bila naša klop danes odlična. Josh nam je s klopi dal velik zagon. V Minnesoti smo se je pokazalo nekaj, kar želimo izboljšati, in to je gibanje v napadu in gibanje žoge. In da se ne zanašamo samo na Luko in Kyrieja, ki nas vselej rešujeta. Če Luka igra pick and roll in ga pokrivata dva nasprotnikova branilca je to za nas razkošje. Mislim pa, da je to, da smo lahko drug drugemu pomagali, bili fizični in nesebični, nekaj kar smo prenesli s tekme v Minnesoti in upam, da bomo to prenesli še na prihajajoče tekme," se je na serijo tekem, ki čaka Dallas za konec še ozrl Kidd.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amor Fati
31. 12. 2023 14.48
-18
Ta model je že marsikomu dojadil, ampak ne zaradi njegovih iger, oz. njegove igre, ampak zarad nenehnega objavljanja novic ob vsakem njegovem spuščanju vetrov.
Mali medo
31. 12. 2023 16.14
+8
MajaZzz
31. 12. 2023 13.43
-6
Na a kanalu vse Nemo razen oglasov dobri Ste se vec tekem mogoce Bo bolje.
biggbrader
31. 12. 2023 11.26
+11
Bravo, zaenkrat so na dobri poti za končnico; če bo seveda Luka v taki fizični in mentalni kondiciji do spomladi.
Maxx365
31. 12. 2023 14.19
+4
Odvisno kdaj se bo vrnil KI, da ga vsaj malce razbremeni, drugače zna res pregoreti do končnice.
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
31. 12. 2023 10.32
-11
Komninavija Tecar terapije, temeljute manualne masaže in Reboots za limfno drenažo ter tri tekme počitka pa bo kot nov. Sicer sledi poslabsanje stanja in 12-15 tekem odsotnosti…