Košarka

Prvaki še najmanj leto dlje: EuroBasket prestavljen na 2022

Ljubljana, 09. 04. 2020 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izvršni odbor Mednarodne košarkarske zveze je na izrednem zasedanju odločil, da se evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti na sporedu leta 2021, zaradi pandemije novega koronavirusa prestavi za eno leto. Prestavljene so tudi olimpijske kvalifikacije, in sicer na leto 2021, ko bo skladno s prvotnimi načrti na sporedu tudi ženski EuroBasket v Španiji in Franciji.

Član zlate generacije z EuroBasketa 2017 Edo Murić (na fotografiji) med obračunom z Avstrijo v letošnjih kvalifikacijah.
Član zlate generacije z EuroBasketa 2017 Edo Murić (na fotografiji) med obračunom z Avstrijo v letošnjih kvalifikacijah. FOTO: Damjan Žibert

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je po četrtkovem zasedanju izvršnega odbora, ki je potekalo preko videokonference, sporočila, da bodo vsi kvalifikacijski turnirji za olimpijske igre (OI), ki bi morali biti poleti, po novem leta 2021. Gre za pričakovano odločitev, glede na to, da so tudi OI po novem na koledarju šele prihodnje leto od 23. julija do 8. avgusta. Termini turnirjev bodo med 22. junijem in 4. julijem 2021, je še sporočila Fiba, točne datume pa mora potrditi še Mednarodni olimpijski komite (Mok).

Poleg odločitve glede olimpijskih kvalifikacij je Fiba sprejela še eno, prav tako pričakovano, odločitev. Moško evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti leta 2021 v Gruziji, Nemčiji, Italiji in na Češkem, je pomaknjeno na september 2022, medtem ko bodo v avgustovskem terminu priprav na EuroBasket tisto leto potekale tudi kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

Predsednik KZS Erjavec: Odločitev pozdravljam
Žensko evropsko prvenstvo pa za zdaj ostaja na koledarju, kot je bilo predvideno ‒ od 17. do 27. junija 2021 ‒, saj je turnir še pred poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu. Gostili ga naj bi Španija in Francija.

"Izvršni odbor Fibe je danes potrdil, kar smo na upravnem odboru Fiba Europe razpravljali in predlagali že v torek, in sicer spremembo termina EuroBasketa 2021," je potezo Fibe komentiral predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

"Prestavitev tega glavnega evropskega reprezentančnega dogodka za eno leto se mi zdi logična in smiselna ter je posledica prestavitve olimpijskih iger in kvalifikacij zanje. Odločitev pozdravljam, saj sicer ne bi bilo mogoče zagotoviti, da bi najboljši evropski igralci igrali na EP 2021. Za tiste ekipe in igralce, ki bi igrali olimpijske igre in še pred tem kvalifikacije, bi bilo to namreč že tretje veliko tekmovanje v istem poletju, kar preprosto ne bi bilo mogoče," je dodal Erjavec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.