Košarka

Rado in Vlado tekme sinov spremljata živčno

Lodž, 16. 09. 2009 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Gašper Bolhar
Komentarji
12

Med vsemi 12 očeti slovenskih košarkarskih reprezentantov sta najbolj vztrajna Rado Lorbek in Vlado Nachbar.

Oba sta bila nekdaj aktivna košarkarja, s tem, da Vlado, oče Boštjana Nachbarja, priznava: "Jaz sem bil najprej atlet. Celo državni pionirski prvak v skoku v višino. Pri 15 letih sem si zaželel košarke. Igral sem do 24. leta, a ne na tem nivoju kot Rado." Rado Lorbek je bil član Slovana, Heliosa, Olimpije in proti koncu kariere takrat sila uspešne Ilirije. Košarka je še vedno njuna življenjska spremljevalka, saj se vsaj enkrat tedensko potita pod koši. Rado je šel pri ljubezni do igranja celo tako daleč, da se redno udeležuje velikih tekmovanj za veterane. Letos je bil z ekipo peti na svetovnem prvenstvu v Pragi. Oba sta v košarki zasidrana tudi poslovno. Vlado Nachbar je predsednik košarkarskega kluba Koper, kluba ki se vztrajno uvršča v zgornji del slovenskega prvenstva, Rado Lorbek pa je predsednik združenja ABA – košarkarske lige NLB.

Rado, Domen in Erazem Lorbek
Rado, Domen in Erazem Lorbek FOTO:
Oba sta svoje sinove dobesedno zastrupila s košarko. Vlado ima dva, Boštjana in Gregorja, Rado pa kar tri, Erazma, Domna in Klemna. Pri Lorbkovih so imena določili po vrsti, Rado, njegova žena in za najmlajšega njegova sestra. In prav vsi imajo podobne, skoraj enake končnice. Pri Nachbarju je bila izbira imen pogojena le s tem, da sta slovenska. Pri Lorbkovih v Ljubljani, še raje ob morju v Strunjanu, pri Nachbarjih pa v Kopru, ali celo v Dravogradu, koder so preživeli večino življenja, se kdaj pa kdaj pomerijo pod koši. A oba očeta priznavata, da jima leta ne dopuščajo resne igre s sinovi. "Zelo sem ponosen na sinove in predvsem zadovoljen, da so vztrajni. Erazma večina gleda kot igralca, ki veliko zasluži, a pozabljajo, da je od konca osnovne šole njegovo življenje 24 ur dnevno zapisano košarki. Tudi on je imel krizo. Ko je šel v ZDA, ni veliko igral, v Unicaji pa sploh ni igral. Vedno je potrebno najti pravo sredino in Erazem je bil dovolj strpen," pojasnjuje Rado, medtem ko Vlado doda: "Za Boštjana je bilo hitro jasno, da je velik talent. Kot pionirja in kadeta sem ga štiri leta dvakrat dnevno vozil v Maribor. Ko je kot eden najmlajših v italijanski ligi prišel v Benetton, sprva ni igral. Takratni trener Pierluigi Bucchi je neprestano ponavljal, bodi potrpežljiv. Ko se je zamenjal trener, pa je bil Boštjan takoj član prve peterke. To mu je omogočil Američan Mike D'Antoni (zdajšnji trener NBA ekipe New York Knicks), ki je sam priznal, da Boštjana ni veliko naučil, le potisnil ga v ospredje."

Boštjan in Vlado Nachbar
Boštjan in Vlado Nachbar FOTO:

Medtem ko se mlajši Nachbar, Gregor, poti v slovenskem prvenstvu pri KK Luka Koper, se starejši sin Boštjan drži začrtane poti slovenske reprezentance. Na evropskem prvenstvu na Poljskem očeta precej aktivno in pogosto nervozno spremljata svoje sinove. "Vedno ko pridem na tekmo, me preplavi adrenalin. Tu na Poljskem pa še nekoliko večji, saj želim reprezentanci obilo uspeha in seveda da Domen ter Erazem dobro igrata." Po Radovih besedah bi Erazem tudi po koncu aktivnega igranja moral ostati v košarki, po predvidevanjih kot trener. Leto dni mlajši Domen pa je navdušen pianist. Morda bo ponovno vzbudil strast do klasične glasbe in morda bo letos ponovno oblekel dres Uniona Olimpije. Podobno razmišlja tudi Vlado, ki pravi, da Boštjan zagotovo ne bo zapustil košarke. Zanimivo, da "Bokija" vidi celo v novinarstvu, morda v komentatorstvu. Kdo ve?

Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar FOTO: Damjan Žibert

Okrog nastopa slovenske reprezentance (trenutno je Erazem drugi strelec, Boštjan tretji, Domen pa deseti) kaj veliko ni dodati, saj varovanci Jureta Zdovca igrajo odlično. "Četudi se nam morda zalomi v četrtfinalu, saj nikoli ne veš kje te čaka nesreča, je to evropsko prvenstvo izrazito uspešno. Slovenija igra najboljšo in zelo prepoznavno košarko," pravi Rado Lorbek. Vlado Nachbar, ki razume, da ima Boštjan drugačno vlogo kot v prejšnjih letih, tako v klubih kot v reprezentanci, poudari še nekaj: "Odkar spremljam slovensko reprezentanco, še nisem videl, da bi bili v njej vsi enaki. Vedno je kdo izstopal, bil zvezda … Tokrat je Jure Zdovc naredil ekipo izjemno homogeno, dodelil igralcem naloge in ti so jih brez besed sprejeli." Po mnenju Rada Lorbka in Vlada Nachbarja si ta reprezentanca zasluži medaljo in jo tudi bo osvojila. Tu pride na mestu star slovenski pregovor: iz ust v božja ušesa.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emt8000
16. 09. 2009 17.54
lufthansi ,danes zmaga in potem do konca!!!
ssx14
16. 09. 2009 17.11
vglavnem dans bodo turki vidl kaj se prav košarka..
mfam93
16. 09. 2009 16.03
Po pravici Erazem & Boštjan svaka čast, reprezentanca brez teh dveh igralcev, nebi bla to kar je... Prizadevna 100% napad 100% obramba... Res Erazem najbolj kvalitetn center tega prvenstva zihr... Na SF je mal večja konkurenca, sam vseen takga igralca kot je Boki majo redki, da lahk šuta, je dost visok, je dost agresivn da ga zabije čez igralca, tak da... SVAKA ČAST! Lorbek - Nachbar - Lakovič ->držijo gor reprezentanco... Dodal bi tuki še: Dragič, Brezec, ki pripomorejo dost, ne pravim, da so drugi neenakovredni, sam je pa res, da ta peterka ubije nasprotnika :D
SLOHaider
16. 09. 2009 14.47
KDOR NE SKACE NI SLOVENC DANES BOMO TURKOM POKAZALI KEBAB :-))))))))
wertt
16. 09. 2009 14.36
Restless 16.09.2009, 13:15 se podpišem hahaha
buzara
16. 09. 2009 13.38
Eraza čisti fotr,Domen pa tud. lepo je slišat,da fotri stojijo ob strani svojim sinovom.zato je njim tudi lažje igrati!
arsenalfc.si
16. 09. 2009 13.27
Kako pa veste da Jagodnikov oče ni vztrajen? :)
e.n.i.g.m.a
16. 09. 2009 13.19
@Restless, 16.09.2009, 13:15 Jaz se tudi vedno nasmehnem, ko ga vidim. Res je kopija :D Sicer pa: Dajmo naši!!!
Nad.oblaki
16. 09. 2009 13.15
Tale naš Erazem je čista kopija igralca iz tiste serije Only fools and horses (Rodny)... pa rečte, da ni res :D (seveda v pozitivnem smislu, da se ne bo spet kakšen najdu).
urib
16. 09. 2009 13.02
veliko uspeha vsem skupaj! p.s. upam, da že danes proti Turkom.
Carmen42
16. 09. 2009 13.01
.. gremo naši ...
otonino
16. 09. 2009 12.56
To prav basket družine. Gremo Slovenija do medalje.