Košarka

Rekordno nizka gledanost finala lige NBA

Orlando, 08. 10. 2020 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Koronska kriza" je spremenila tudi televizijske navade Američanov. Gledanost finala severnoameriške košarkarske lige NBA je rekordno nizka. Zaradi epidemije novega koronavirusa sklepni del prvenstva poteka v varnem mehurčku brez navijaškega pridiha pri Orlandu na Floridi.

LeBron James (v ozadju) in Jimmy Butler, zvezdnika ekip, ki sta se uvrstili v finale: LA Lakers in Miami Heat.
LeBron James (v ozadju) in Jimmy Butler, zvezdnika ekip, ki sta se uvrstili v finale: LA Lakers in Miami Heat. FOTO: AP

Analitiki televizijskih navad povprečnih Američanov rekordno nizko gledanost pripisujejo več dejavnikom, najbolj odločilni vpliv na spremenjene navade pa ima dejstvo, da je bil tekmovalni spored profesionalnih lig zaradi "koronske krize" močno spremenjen. V finalu lige NBA se za naslov najboljšega leta 2020 merita ekipi Los Angeles Lakers in Miami Heat. Miami, ki mu zaradi poškodbe gležnja na zadnjih tekmah ne more pomagati Goran Dragić, proti zasedbi, v kateri prevladuje LeBron James, zaostaja že z 1:3 v zmagah.

Prvo tekmo finala lige NBA si je po uradnih številkah spletne strani Sports Media Watch ogledalo 7,41 milijona ljudi, kar je za polovico manj v primerjavi s 13,4 milijona ljudi, ki si je prvo tekmo finala ogledalo maja lani. Druga tekma finala je pritegnila še manj gledalcev, 6,61 milijona, pri tretji tekmi pa je uradna gledanost strmoglavila na 5,94 milijona, kar je neslaven rekord; odkar zbirajo podatke o gledanosti, ta v zgodovini finalnih tekem lige NBA ni bila tako nizka. Kritiki politike NBA trdijo, da je padec gledanosti mogoče pripisati odločitvi lige, da je v ospredje postavila vprašanja družbene pravičnosti.

Cuban: Od kdaj je želja po odpravi rasizma žaljivka?
"NBA si skupaj prizadeva, pod ena, žaliti svoje navijače, in pod dve, vsako tekmo spremeniti v predavanje iz levičarske politične propagande," je v komentarju na Twitterju zapisal republikanski senator Ted Cruz z uporabo ključnika "GetWokeGoBroke", kar bi se dalo prevesti kot prebudi se in obubožaj. Ostro mu je odgovoril lastnik teksaških Dallas Mavericksov, kjer igra tudi slovenski zvezdnik Luka Dončić, Mark Cuban.

"Ameriški senator s 3 NBA-ekipami v njegovi državi, ki zaposlujejo na tisoče ljudi, on pa navija za to, da bi slabo poslovali. Takšen si Ted Cruz. Vsako minuto svojega življenja si točno takšen. Nisi si ogledal nobene tekme finala, kako pa veš, kaj se govori in kaj se počne? Od kdaj je želja po odpravi rasizma žaljivka za kogarkoli, oziroma je to politično sporočilo? Ne verjameš, da je uporaba #GetWokeGoBroke politična žaljivka?" je bil neposreden Cuban.

Padec povezan tudi z večjo konkurenco
Vendar povezovanje padca gledanosti televizije s podporo NBA gibanju Black Lives Matter zanemarja številne dejavnike, ki vplivajo na gledanost vseh ameriških športov, navaja v prispevku francoska tiskovna agencija AFP. S pandemijo covida-19, ki je ustavila celoten šport v Severni Ameriki, se je NBA vrnila šele julija - mesec dni po sezoni, ki se običajno konča junija. To je košarko pustilo v nenavadnem položaju, ko se je potegovala za pozornost gledalcev proti ligi ameriškega nogometa NFL, daleč najbolj priljubljenemu televizijskemu športu v ZDA, pa tudi proti vrhuncu sezone v prav tako priljubljenem baseballu.

Prva tekma letošnjega finala je sovpadla s končnico v baseballski ligi MLB, ko so bili na igriščih tudi igralci ekip Los Angeles Dodgers in New York Yankees. Tretja tekma finala je potekala sočasno s tradicionalnim spektaklom NFL "Sunday Night Football", glavno športno televizijsko ponudbo ob koncu tedna v ZDA. Četrta tekma finala lige NBA je sicer privabila nekoliko več ljudi, ogledalo si jo je 7,54 milijona gledalcev.

Gledanost lige NHL padla za 61 odstotkov
Finale lige NBA prav tako poteka v praznih arenah brez navijačev, kar zmanjšuje občutek spektakla za televizijsko občinstvo. S padci gledanosti se soočajo še druge lige. Povprečna gledanost finalnih bojev za Stanleyjev pokal v hokejski ligi NHL se je zmanjšala za približno 61 odstotkov, zadnji krog ameriškega prvenstva v golfu pa je padel za 56 odstotkov na najnižjo raven.

Tudi obe ameriški klasiki, turnirja v konjeniškem športu, Kentucky Derby in Preakness, sta prav tako zabeležili padec za 43 oziroma 31 odstotkov, pa tudi tradicionalna dirka na ovalnem dirkališču Indianapolis 500 je zabeležila padec gledanosti za 32 odstotkov na najnižjo raven.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mferk11
10. 10. 2020 10.31
Šport se gleda za sprostitev. Da malo odmislimo stvari, ki nas mučijo. Od trenutka dalje, ko se šport poveže z politiko, gledanost upade. Saj malo politike je vedno zraven ampak ko je politika vsiljena nastane problem.
revolucija_mb
08. 10. 2020 21.59
Omejeno gibanje, tekme brez gledalcev, zima pred vrati....gledanost po sprejemniku doma pa rekordno nizka ? Nekaj tu ne gre skupaj....
KrTakoNeki
08. 10. 2020 13.30
+2
...glede na padec gledanosti in s tem finančno katastrofo je rezultat pete tekme znan že danes... Zmagali bodo "naši" HEAT-i, da se šov nadaljuje... Dragiču pa ves poklon za prikazano do sedaj...
cekinar
08. 10. 2020 13.07
+1
Zanimiva analiza,sicer pa jaz spremljam to sezono NBA bolj ,kot kdaj koli. GO HEAT!
Blue Dream
08. 10. 2020 13.06
-3
ni lih zanimivo gledati patetičnega dragiča, ki se na vse pretege trudi pretirano čustvovati
srbija777
08. 10. 2020 12.34
BLM pa to. Ce bi bilo All lives matter, bi bilo verjetno drugace.
User416781
08. 10. 2020 12.12
+3
Ko se začneta mešati politika in šport, to še nikoli ni bila dobra kombinacija...
GlavniModerator
08. 10. 2020 11.23
+2
Glavni razlog je politika. Ljudje pac nocjo gledat politicnih sporocil v sportu, katerega gledajo z namenom, da se sprostijo stran od politike. V ameriki te bombardirajo s "SJW, woke, cancel, white guilt" kulturo dnevno na reklamah, video spotih, filmih, sportu, novicah. Dobesedno dnevno pranje mozganov, na nekaterih to deluje, na vecini pac ne.
KrTakoNeki
08. 10. 2020 11.11
+2
...sam šele letos bolj spremljam tele tekme, seveda zaradi naših dveh, sploh pa zadnje tekme Dragiča, ki ima res smolo in je vreden vseh pohval za vse, kar je naredil, da so prišli v samo finale... Ampak kakor se mi zdi, lahko jaz kot laik napovem zmagovalca pete tekme in to bodo seveda Heat-i, saj LA ne sme kar zaključiti (kar bi seveda naredil z lahkoto) in bodo vse skupaj še malo "zavlekli", vse seveda za gledanost in denar...
Quercus
08. 10. 2020 10.52
-6
Košarka je pač izjemno dolgočasen šport, in očitno to končno spoznavajo tudi Američani.
titomeni
08. 10. 2020 12.03
+2
Zanimivo, meni osebno eden najbolj zanimivih. Ne najdem ene stvari, ki bi bila dolgocasna saj se skoz nekaj dogaja. Mogoce bi se pa moral ti držati saha, tam bos imel kaj videt