Košarka

Rubio zlato medaljo posvetil pokojni mami: Hvala ti, da si vedno z menoj

Peking, 16. 09. 2019 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski košarkarji so si v Pekingu priigrali drugi naslov svetovnih prvakov. V velikem finalu so s 95:75 premagali Argentino. Ko je bil pritisk izjemen, na kocki pa je bilo največ, je bil Ricky Rubio znova najboljši posameznik na parketu. Španski košarkar je bil za izjemne predstave nagrajen z nagrado za najkoristnejšega igralca SP, individualni in ekipni uspeh pa je Rubio posvetil pokojni mami.

Španci so se v zaključnem delu prvenstva vrnila na mesto zločina. Na mesto, kjer so pred enajstimi leti v finalu OI pokleknili na zadnji stopnici. V finalu olimpijskega turnirja so bili s 118:107 bili boljši košarkarji ZDA. Takrat je Ricky Rubio štel vsega 17 let. V tekmi za košarkarski prestiž je prispeval šest točk, šest skokov in tri asistence, nemalo preglavic pa mu je povzročil Chris Paul, ki je dosegel 13 točk. 

tekma

Tokrat je izkušeni 28-letni organizator igre svojo reprezentanco v dvorani Wukesong popeljal na košarkarski Olimp. Novopečeni član ekipe Phoenix Suns je proti Argentincem vknjižil 19 točk, sedem skokov in tri asistence, po zadnji sireni na srečanju pa je iz rok Kobeja Bryanta zasluženo prejel nagrado za najkoristnejšega igralca turnirja. "Želel sem si užiti vsak trenutek, saj smo v teh dveh tednih z ekipo ustvarili spomine, ki nas bodo spremljali celo življenje. Peking je mesto, na katerega imam zagotovo lepe spomine. Tukaj se je zame vse začelo, ne verjamem pa, da ta zmaga pomeni tudi konec moje poti s Španijo," je po finalnem uspehu žarel Rubio.

Napredek v igri Španca je več kot očiten. V zadnjih treh sezonah je občutno popravil svoj met, Rubio pa zasluge poleg trdega dela s trenerji pripisuje zanj najpomembnejši osebi. Svoji pokojni mami Toni Vives, ki je po dolgotrajni bitki z rakom preminila pred tremi leti. "Pred tremi leti sem izgubil osebo, ki me je vedno gnala, da sem vsak dan postal boljši. Vem, da na svetu ne obstaja oseba, ki bi me imela raje od nje. Čeprav je ni več tukaj, je mama še vedno moja največja motivacija. Še vedno čutim njeno prisotnost. Ponosen sem, da sem imel takšno mamo. Še naprej se bom trudil zanjo," je čustveni Rubio dejal zbranim novinarjem po finalnem srečanju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mami v spomin ustanovil fundacijo
V svojih zadnjih dneh je Tona svojega sina prosila, da bolečino, ki jo je rak prinesel njej in celotni družini, uporabi kot gonilo za pomoč družinam in posameznikom, ki so se znašli v podobnih situacijah. Rubio se je po mamini smrti počutil osamljenega, a je njeno zadnjo željo vzel izjemno resno. V svoji zadnji sezoni pri Minnesoti je aktivno sodeloval z bolnišnicami, kjer je z rednimi obiski številnim otrokom narisal nasmeh na obraz. "Košarkarji v NBA imamo platformo, da lahko pomagamo številnim ljudem. Tako malo je potrebno, da polepšamo dan otrokom, ki v nasprotnem primeru ne bi imeli razloga, da se smejijo. Karkoli lahko storimo, pa naj bo to deset minut igranja z njimi ali karte za tekmo, lahko izboljša tisti dan družini," je Rubio razložil v intervjuju za Athletic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegova volja se tudi po tem, ko je bil v menjavi poslan v Utah Jazz, ni omajala. V Salt Lake Cityju je ustanovil Fundacijo Rickyja Rubia, ki po ZDA širi ozaveščenost o pljučnem raku, za vsako asistenco, ki jo v sezoni vknjiži, pa organizaciji "5 For the Fight" nameni petsto dolarjev. V zadnjih dveh sezonah jih je v dresu Jazz Španec zbral 816. "Vsakič, ko zapustim bolniško sobo otroka ali nekoga, ki ga obiščem, se pojavijo spomini na mamo. Težko mi je, a vem, da sem storil nekaj dobrega za sočloveka," priznava Španec, ki bo svoje poslanstvo nadaljeval tudi v Phoenixu, s katerim je poleti sklenil triletno pogodbo v višini 51 milijonov dolarjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Geres
16. 09. 2019 11.49
+9
"Vem, da na svetu ne obstaja oseba, ki bi ne imela raje od nje". Tako je. Če je tako, kit mora bit, je materina ljubezen brezpogojna. Ostale ljubezni so pogojene s tem, kaj ti oseba vrača / da, materina ljubezen (lahko tudi očetovska) pa je od tega neodvisna.
MaGumbeNaBundi
16. 09. 2019 10.37
+14
++++++++++++++++++++++++++++++